Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 26 mar 2017, 15:58


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 31 gru 2016, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
Witajcie .
Składam sam racera 250 .
Kupiłem nowe podzespoły . Silniki to EMAX 2205 2300 Kv .
Nie kalibrowałem jeszcze regli . Kontroler to naze32 . w programiku odpalam każdy z osobna . kreca się , ale silnik numer 1 bardzo sie grzeje po 10 sekundach pracy . tak że nie można dotknąc śrubek .
reszta ok .
co może być powodem . czy to że nie skalibrowałem esc ? dostaje za dużo pradu ?

link do zdjęcia poniżej . silnik numer 1 to ten po prawej dolny .
czy wg was dobrze to polutowałem wszystko ?

https://zapodaj.net/6ce33f8618717.jpg.html

pozdrawiam i szcześliwego nowego roku .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 177
Lokalizacja: Szczecin
Sprawdź długość śrub mocujących silnik ... któraś z nich dotyka uzwojenia silnika


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
sprawdziłem .. śruby nie wychodzą poza aluminium .
regulator ? jest zimny .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 13:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 64
Lokalizacja: Olsztynek
Zamień silniki miejscami i zobaczymy co wyjdzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 13:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 312
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Zmierz opornosc na poszczegolnych fazach silnika...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 13:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
Waldek 1964 pisze:
Zamień silniki miejscami i zobaczymy co wyjdzie.


ale zmienić fazy ? bo one są lewe albo prawe

otworzyłem je , bo w komplecie jest zestaw podkładek i zawleczka ale wygladają ok .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 13:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 64
Lokalizacja: Olsztynek
Ale są dwa lewe i dwa prawe to zamień ten sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 sty 2017, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
już wiem co stało .. te 3 przewody gdzieś stykają się z obudową . przedzwoniłem wszystkie przewody z obudową i piszczy . jak poruszę przewodem czasem uda mi sie że nie piszczy i odpaliłeem silnik i nie grzeje sie .
czy da sie to jakoś naprawić czy tylko nowy silnik ? szkoda mi go..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 sty 2017, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 177
Lokalizacja: Szczecin
Czyli tak jak mówiłem któraś ze śrub mocujących silnik dotyka uzwojenia lub pad od esc tam gdzie silnik lutujesz styka się z rama ewentualnie kabel ma uszkodzona izolacje I zwiera do ramy
Jaki to dokładnie model silnika ? RS2205 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 sty 2017, 06:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
dokladnie ten : http://www.banggood.com/Emax-RS2205-230 ... 28793.html

śruba nie dotyka bo je wykreciłem .
podkładałem kawalątko plastiku pomiedzy przewodami a obudową , od dołu tez ale dalej to samo ... jak poruszam przewodami to czasem jest ok . rozciąłem ta izolacje spinająca te 3 przewody i ruszam kazdym osobno .

silnik do wywalenia ? czy są jakieś sposoby ?

miałem dzisiaj wtopę , gdy próbowałem podłączyć do naze32 odbiornik od cx-20 , odpaliłem apke , niechcąco odpaliłem silniki . jeden silnik ten który sie grzał nie był przykręcony. zawinął sie na kablach , które były nie zaizolowane, co spowodowało zwarcie i spalenie kontrolera naze32 . w pełnym strachu że spalił sie też esc podłączyłem starego apm . i co . i silnik sie nie grzeje !!
nie wiem co sie mu stało , ale jest zimniutki tak jak trzeba .

przedzwoniłem go i dalej jest zwarty.. ale sie nie grzeje . nie rozumiem tego.

tylko nie wiem czy przez to odkręcanie nie ukręciłem gwintu w 1 miejscu w silniku .

muszę zamówić naze32 nową ( chyba 10dof) i przetestuje ponownie .

ale pytanie jest czy zamawiać silnik ... niby działa , a zwarcie jest .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 177
Lokalizacja: Szczecin
Zaraz zaraz ... sprawdzasz "dzwonkiem" czy jest zwarcie między fazami silnika ? Jeśli tak to nie dziwota ze dzwoni ;) jeżeli działa i się nie grzeje to jest sprawny. Czy podczas próby z apm silnik był przykrecony do ramy ?
Co do FC, naze32 to dobry kontroler jednak już trochę leciwy, skoro już musisz kupić nowe FC proponuje coś na f3 np. SP3 racing i w wersji acro(6dof) a nie deluxe ( 10dof) ten drugi ma dodatkowo kompas i barometr co jest zbędne w racerku ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 07:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
sprawdzam zwarcie w ten sposób : wkręcam śrubę lekko , minusem dotykam tej sruby , a plusem każdą fazę . i dzwoni . na reszcie silników tak nie ma . po akcji z zwarciem , silnik dalej ma zwarcie ale sie nie grzeje . dziwne .przynajmniej na apm . tak silnik był przykręcony do ramy .

kontroler kupiłem w wersji 10dof . ver 6 . przecież to chyba to samo co ty podałeś . na pewno lepszy niz apm. domówłiem do niego jeszcze sonar ,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 177
Lokalizacja: Szczecin
Dziwna sprawa z tym silnikiem ...
Nie to nie jest ten fc co podałem ... Sonar w racerze ? Po co ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 14:19
Posty: 196
Lokalizacja: polska
A tak dla jaj .. tani jest... za 18 zeta .. sprubujemy.. a fc co zamowilem to najnowsza wersja .. z owymi czujnikami... zobacze co z silnikiem ... jak to wszystko odpale... najwyzej kupie 1 potem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6093
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
gebe14 pisze:
domówłiem do niego jeszcze sonar

Szkoda zachodu. Przerabiałem temat. Chyba, że chcesz się pochwalić, że masz takie Coś na pokładzie ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.