Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 paź 2017, 16:30


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10366
Lokalizacja: Mikoszewo
brireione pisze:
Chłopak chciał podzielić się pomysłem/projektem

Mylisz chłopaków :mrgreen: - projektem chwali się szaman a wojtuś...no cóż.

brireione pisze:
Na dzień dzisiejszy większość FC i ESC mają wspólną mase. Nie trzeba być wielkim elektronikiem żeby to sprawdzić, wystarczy miernik.

Wszystko prawda - z małym zastrzeżeniem. "Większość" to nie "wszystkie" i nie trzeba być wielkim żeby sprawdzić ale trzeba wiedzieć że nie sprawdzenie może mieć złośliwe konsekwencje. Jakby było tak różowo jak mówisz to problemy opisane przez Piotra nie miałyby bytu, nieprawdaż?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 15:48 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 06:15
Posty: 22
Lokalizacja: HERE
Faktycznie szaman :) mój błąd. Problemy Piotra są sprzed 2-ch lat :) Tak czy inaczej dodatkowa masa nikomu nie zaszkodzi, i nie ma o co robić afery wg. mnie Wojtek zapewne jest "nowy" w temacie i nie pamięta czasów multiwii baaa a nawet pierwszych PX4 i dlatego napisał że masa do esc jest zbędna (bo faktycznie tak teraz jest) Należało go delikatnie nawrócić a nie "wytaczać ciężkie działa"

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 397
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
To ja chciałbym jeszcze zadać pytanie w kontekście mas w przypadku pdb diatone 7.3, które kupiłem. Początkowo chciałem po prostu podłączyć przewody sygnałowe z esc do FC zgodnie ze sztuką ale moje pdb ma opcje podlutowania samych przewodów sygnałówych bez masy z dalszym puszczeniem komunikacji esc-fc przez złącze które ma plus, masę i sygnały silników. Takie rozwiązanie jest ok?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3010
Lokalizacja: Olsztyn
brireione pisze:
Problemy Piotra są sprzed 2-ch lat :)

Zakładając że moje problemy są z przed dwóch lata to się trochę pomyliłeś... oba moje przypadki to zeszły rok z tym że quad był zbudowany na podzespołach z wysokiej półki. Więc proszę nie mów kiedy miałem problem. Róbcie co chcecie, z takim podejściem jak przyjdziecie z problemem to ludzie mogą sobie odpuścić chęć pomocy z obawy że zostaną objechani.
Dobra, swoje powiedziałem i w temacie GND więcej nie mam ochoty się z wami spierać, szkoda życia na takie przepychanki.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 17:42 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 06:15
Posty: 22
Lokalizacja: HERE
Tak. Sp F3 ma wspólną mase tak samo jak rs30a. Możesz z powodzeniem nie używać masy do sygnału esc. Jedynie w przypadku chęci programowania zewnętrznym programator em (nie passthrough) masa jest konieczna.

EDIT - scalenie

PiotrSz pisze:
brireione pisze:
Problemy Piotra są sprzed 2-ch lat :)

Zakładając że moje problemy są z przed dwóch lata to się trochę pomyliłeś... oba moje przypadki to zeszły rok z tym że quad był zbudowany na podzespołach z wysokiej półki. Więc proszę nie mów kiedy miałem problem. Róbcie co chcecie, z takim podejściem jak przyjdziecie z problemem to ludzie mogą sobie odpuścić chęć pomocy z obawy że zostaną objechani.
Dobra, swoje powiedziałem i w temacie GND więcej nie mam ochoty się z wami spierać, szkoda życia na takie przepychanki.

Absolutnie nie chciałem Cię urazić. Jak tak to odebrałeś to przepraszam. Technika się zmienia i tyle.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 sty 2017, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3010
Lokalizacja: Olsztyn
brireione, polecam Ci film

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sty 2017, 08:45 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 06:15
Posty: 22
Lokalizacja: HERE
PiotrSz pisze:
brireione, polecam Ci film

No i po temacie :) pozdr

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 397
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Gorąca prośba do kolegów aby spojrzeć na schemat podłączeń czy wszystko jest ok? O czymś zapomniałem? Coś zrobiłem źle?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
1.Na zalaczonym obrazku nie ma podlaczonego zasilania do vtx...
2. Nie zaznaczyles ze podlaczasz mase sygnalu od esc do GND.
3. Z tego co pamietam micro minimosd potrzebuje dodania zasilania czesci analogowej. Samo zasilanie czesci logicznej nie wystarczy... Bynajmniej ja mialem z tym problem....

Wysłane z mojego EAGLE975 przy użyciu Tapatalka

Cofam pkt.1... Po kliknieciu na obrazek pokazuje sie calosc ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 17:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 397
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
rafi.devtox pisze:
2. Nie zaznaczyles ze podlaczasz mase sygnalu od esc do GND.

Zastanawiałem się jeszcze czy podłączenie mas regli do mas na pdb jest ok? Czy konieczne jest podłączenie bezpośrednio do fc?
rafi.devtox pisze:
3. Z tego co pamietam micro minimosd potrzebuje dodania zasilania czesci analogowej. Samo zasilanie czesci logicznej nie wystarczy... Bynajmniej ja mialem z tym problem....

Tego nie wiedziałem, muszę doczytać. Regularny MinimOSD w pierwszym kopterze jest zasilany tylko na części logicznej i wsio gra i buczy więc myślałem że tutaj też będzie ok.

Dzięki za spostrzeżenia!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 sty 2017, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Najbezpieczniej mase jest podlaczyc w miejsce skad wychodzi sygnal sterujacy ze wzgledu na potencjal masy.... Czyli do fc najbezpieczniej...

Wysłane z mojego EAGLE975 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 14:49
Posty: 216
Lokalizacja: 3city
szaman89 pisze:
rafi.devtox pisze:
2. Nie zaznaczyles ze podlaczasz mase sygnalu od esc do GND.

Zastanawiałem się jeszcze czy podłączenie mas regli do mas na pdb jest ok? Czy konieczne jest podłączenie bezpośrednio do fc?


https://www.youtube.com/watch?v=4AhMdGe_EbM


szaman89 pisze:
Tego nie wiedziałem, muszę doczytać. Regularny MinimOSD w pierwszym kopterze jest zasilany tylko na części logicznej i wsio gra i buczy więc myślałem że tutaj też będzie ok.

Dzięki za spostrzeżenia!


Powinno być ok tak jak na schemacie.

_________________
Garaż:
+ Demon NOX5 210
+ Martian II 220
+ Reptile S800


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 sty 2017, 14:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1379
Lokalizacja: Mielec
Micro minimosd jest zasilany tylko jednym 5V. To stara wersja miała to rozdzielone. Także jest poprawnie narysowane

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lut 2017, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 397
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
To co tygryski lubią najbardziej. Składanie!

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 397
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Nie mogę uruchomić rssi w kombinacji eleres mini -> spracing f3 evo -> micro minimosd. Przewód podłączony do wyjścia rssi w eleresie mini i do wejścia rssi na spracing. W minimie siedzi mwosd. Na osd wyświetlają się wszystkie informacje jednak rssi jest cały czas 0%. Zworka w spracing zalutowana na rssi pwm.
Macie może jakieś pomysły jak to uruchomić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.