Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 sty 2017, 18:06


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9458
Lokalizacja: Mikoszewo
brireione pisze:
Chłopak chciał podzielić się pomysłem/projektem

Mylisz chłopaków :mrgreen: - projektem chwali się szaman a wojtuś...no cóż.

brireione pisze:
Na dzień dzisiejszy większość FC i ESC mają wspólną mase. Nie trzeba być wielkim elektronikiem żeby to sprawdzić, wystarczy miernik.

Wszystko prawda - z małym zastrzeżeniem. "Większość" to nie "wszystkie" i nie trzeba być wielkim żeby sprawdzić ale trzeba wiedzieć że nie sprawdzenie może mieć złośliwe konsekwencje. Jakby było tak różowo jak mówisz to problemy opisane przez Piotra nie miałyby bytu, nieprawdaż?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 15:48 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 06:15
Posty: 12
Lokalizacja: HERE
Faktycznie szaman :) mój błąd. Problemy Piotra są sprzed 2-ch lat :) Tak czy inaczej dodatkowa masa nikomu nie zaszkodzi, i nie ma o co robić afery wg. mnie Wojtek zapewne jest "nowy" w temacie i nie pamięta czasów multiwii baaa a nawet pierwszych PX4 i dlatego napisał że masa do esc jest zbędna (bo faktycznie tak teraz jest) Należało go delikatnie nawrócić a nie "wytaczać ciężkie działa"

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 232
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
To ja chciałbym jeszcze zadać pytanie w kontekście mas w przypadku pdb diatone 7.3, które kupiłem. Początkowo chciałem po prostu podłączyć przewody sygnałowe z esc do FC zgodnie ze sztuką ale moje pdb ma opcje podlutowania samych przewodów sygnałówych bez masy z dalszym puszczeniem komunikacji esc-fc przez złącze które ma plus, masę i sygnały silników. Takie rozwiązanie jest ok?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2571
Lokalizacja: Olsztyn
brireione pisze:
Problemy Piotra są sprzed 2-ch lat :)

Zakładając że moje problemy są z przed dwóch lata to się trochę pomyliłeś... oba moje przypadki to zeszły rok z tym że quad był zbudowany na podzespołach z wysokiej półki. Więc proszę nie mów kiedy miałem problem. Róbcie co chcecie, z takim podejściem jak przyjdziecie z problemem to ludzie mogą sobie odpuścić chęć pomocy z obawy że zostaną objechani.
Dobra, swoje powiedziałem i w temacie GND więcej nie mam ochoty się z wami spierać, szkoda życia na takie przepychanki.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 17:42 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 06:15
Posty: 12
Lokalizacja: HERE
Tak. Sp F3 ma wspólną mase tak samo jak rs30a. Możesz z powodzeniem nie używać masy do sygnału esc. Jedynie w przypadku chęci programowania zewnętrznym programator em (nie passthrough) masa jest konieczna.

EDIT - scalenie

PiotrSz pisze:
brireione pisze:
Problemy Piotra są sprzed 2-ch lat :)

Zakładając że moje problemy są z przed dwóch lata to się trochę pomyliłeś... oba moje przypadki to zeszły rok z tym że quad był zbudowany na podzespołach z wysokiej półki. Więc proszę nie mów kiedy miałem problem. Róbcie co chcecie, z takim podejściem jak przyjdziecie z problemem to ludzie mogą sobie odpuścić chęć pomocy z obawy że zostaną objechani.
Dobra, swoje powiedziałem i w temacie GND więcej nie mam ochoty się z wami spierać, szkoda życia na takie przepychanki.

Absolutnie nie chciałem Cię urazić. Jak tak to odebrałeś to przepraszam. Technika się zmienia i tyle.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.