Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 lip 2017, 15:49


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 sty 2017, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2863
Lokalizacja: Olsztyn
Do tego pierwszego bez problemu da się podłączyć masę ze wszystkich ESC a drugi kontroler ma fabrycznie miejsce na masę, w tym wypadku PDB zostało źle zaprojektowane... Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z jeszcze z prawidłowo zaprojektowanym kontrolerem który nie ma miejsca do podłączenia sygnału i masy.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 sty 2017, 22:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 mar 2016, 16:40
Posty: 40
PiotrSz pisze:
Do tego pierwszego bez problemu da się podłączyć masę ze wszystkich ESC a drugi kontroler ma fabrycznie miejsce na masę, w tym wypadku PDB zostało źle zaprojektowane... Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z jeszcze z prawidłowo zaprojektowanym kontrolerem który nie ma miejsca do podłączenia sygnału i masy.

Szanuję Twoje zdanie bo śledzę twoje wątki na forum. Zdaje sobie sprawę, że czasem trzeba podłączyć masę, ale nie jest to reguła. Zobacz na ten kontroler http://furiousfpv.com/product_info.php?products_id=41


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2863
Lokalizacja: Olsztyn
wojtek13 pisze:
Szanuję Twoje zdanie bo śledzę twoje wątki na forum. Zdaje sobie sprawę, że czasem trzeba podłączyć masę, ale nie jest to reguła. Zobacz na ten kontroler http://furiousfpv.com/product_info.php?products_id=41

Nie będę nikogo na siłę przekonywał do mojego zdania, jest moje i go nie zmienię ponieważ brak masy to zuo. Od kilku lat zajmuję się budową i serwisem wielowirnikowców i miałem w warsztacie 2 przypadki problemów bo ktoś nie podłączył GND a tylko sygnał, w jednym przypadku racer a w drugim przypadku był to duży quad którego nie dało się wypidować, telepało nim jak pijaka w delirium a problemem było właśnie brak GND. Ja miałem dwa a słyszałem o wielu problemach...
wojtek13, nie będę się z Tobą sprzeczał bo to nie ma sensu. Na moje argumenty poparte doświadczeniem Ty będziesz mi linkował kolejne źle zaprojektowane "chińskie" kontrolery lotu :-) nie mam na to czasu oraz ochoty.
Powodzenia ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 mar 2016, 16:40
Posty: 40
Ja również zostanę przy swoim zdaniu. A tak na marginesie to chyba większość z nas tutaj na forum kupuje chińskie podzespoły, również dotyczy to kontrolerów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
wojtek13 pisze:
A tak na marginesie to chyba większość z nas tutaj na forum kupuje chińskie podzespoły, również dotyczy to kontrolerów.

A tak na marginesie - jakie to ma znaczenie? Wszyscy kupują tylko niektórzy wiedzą co się z tym wiąże a inni nie albo co gorsza, mają to gdzieś. Chcesz latać bez masy i ci działa? Spoko - twój sprzęt. Ale nie wciskaj innym tego jako prawdy objawionej bo ktoś może dzięki takim genialnym poradom popłynąć w sprzęcie (oby tylko) - no bo przecież wojtek13 napisał żeby olać czarny kabelek...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 mar 2016, 16:40
Posty: 40
Verid pisze:
wojtek13 pisze:
A tak na marginesie to chyba większość z nas tutaj na forum kupuje chińskie podzespoły, również dotyczy to kontrolerów.

A tak na marginesie - jakie to ma znaczenie? Wszyscy kupują tylko niektórzy wiedzą co się z tym wiąże a inni nie albo co gorsza, mają to gdzieś. Chcesz latać bez masy i ci działa? Spoko - twój sprzęt. Ale nie wciskaj innym tego jako prawdy objawionej bo ktoś może dzięki takim genialnym poradom popłynąć w sprzęcie (oby tylko) - no bo przecież wojtek13 napisał żeby olać czarny kabelek...

Nic nie pisałem o olewaniu czarnego kabelki. Zaczęło się od tego, że przedstawiłem zestaw, który nie ma miejsca na podłączenie masy. Jeśli masz zestaw ESC + FC (czy PDB) gdzie jest wyprowadzona masa z ESC i jest miejsce na wlutowanie tego w FC lub PDB, to jak najbardziej zrób to. Ale jeśli masz FC bez możliwości wlutowanie masy sygnału z ESC lub takie PDB to dla mnie nie ma problemu że tego nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
wojtek13 pisze:
Nic nie pisałem o olewaniu czarnego kabelki. Zaczęło się od tego

No to odświeżę ci pamięć bo widzę że powrót stronę wstecz jest ponad twoje siły.

wojtek13 pisze:
jeżeli chodzi o masy ESC to bym się nie przejmował.

Od tego się zaczęło. Od bardzo złej rady bo masą jak najbardziej należy się przejmować, należy wiedzieć czym grozi jej brak i dopiero jak ma się 100% świadomości konsekwencji można podjąć decyzję o rezygnacji z niej, wiedząc że ewentualne późniejsze problemy mogą pochodzić właśnie stamtąd. A nie że piszesz że "masą się nie przejmuj" a potem kolega będzie zachodził w głowę czemu nie może maszyny wypidować bo o tym że brak masy może mieć takie konsekwencje już NIE RACZYŁEŚ WSPOMNIEĆ! :evil:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 14:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 mar 2016, 16:40
Posty: 40
Verid pisze:
wojtek13 pisze:
Nic nie pisałem o olewaniu czarnego kabelki. Zaczęło się od tego

No to odświeżę ci pamięć bo widzę że powrót stronę wstecz jest ponad twoje siły.

wojtek13 pisze:
jeżeli chodzi o masy ESC to bym się nie przejmował.

Od tego się zaczęło. Od bardzo złej rady bo masą jak najbardziej należy się przejmować, należy wiedzieć czym grozi jej brak i dopiero jak ma się 100% świadomości konsekwencji można podjąć decyzję o rezygnacji z niej, wiedząc że ewentualne późniejsze problemy mogą pochodzić właśnie stamtąd. A nie że piszesz że "masą się nie przejmuj" a potem kolega będzie zachodził w głowę czemu nie może maszyny wypidować bo o tym że brak masy może mieć takie konsekwencje już NIE RACZYŁEŚ WSPOMNIEĆ! :evil:

Myślę że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Moja uwaga dotyczyła kanapki PDB FC o której pisałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 15:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 lip 2016, 18:50
Posty: 149
Lokalizacja: Śląsk
Jakikolwiek układ, jeśli ma miejsce, żeby podłączyć masę, podłącz to dla świętego spokoju. Są układy TTL i "wiszące jedynki", a nigdy nie możesz być pewny, jeśli nie widzisz dokumentacji, co tam siedzi, więc dopóki nie budujesz własnoręcznie i nie znasz układu jak własną kieszeń, to podłącz dla własnego spokoju. Wtedy jak quad spadnie, będziesz mógł winić sprzęt, a nie siebie i brak masy.
Kolejną sprawą jest to, skąd ten układ ESC ma wziąć stan niski, skoro go nie podłączysz? Swoją drogą pamiętam co się działo, jak ja źle podłączyłem masę w obwodzie z LEDami, świeciły się dobre 5-10 sekund po odłączeniu zasilania, natomiast z podłączoną masą gasły od razu. Obwody czysto rezystancyjne są proste do przewidzenia, ale żaden regulator nie jest obwodem czysto rezystancyjnym, dlatego jego zachowanie jest czasem trudne do przewidzenia, jeśli nie podłączysz go tak jak twórca przewidział.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 17:28 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 164
Ja widzę że na wszystkich przykładach, pady sygnału dla ESC są przy masie, więc w czym problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 sty 2017, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 364
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Dla uspokojenia sytuacji powiem tylko, że i tak planowałem podpiąć masę ;)

Faza zakupów obecnie wygląda tak: https://docs.google.com/spreadsheets/d/13syVLMK_gySnyBxA2BnuC9jTiT8PAvCyiT1TcTywdVQ/edit?usp=sharing
Obrazek

Dalsze zakupy się trochę opóźnią bo budżet już mocno naciągnięty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 06:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
wojtek13 pisze:
Myślę

W świetle twoich ostatnich popisów, na twoim miejscu nie schlebiałbym sobie w ten sposób. A co do dalszej części wypowiedzi - wdrażanie takich dobrych rad zawsze warto zacząć od siebie. Jako że nie wykazujesz zrozumienia tak tego co zostało ci napisane jak i tematu w ogóle (o celowe złe doradzanie cię nie posądzam - zawsze lepiej podejrzewać głupotę niż złośliwość), to mam gorącą prośbę abyś na czas aż te zrozumienie nadejdzie, trzymał łapki z daleka od klawiatury.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 mar 2016, 16:40
Posty: 40
Verid pisze:
wojtek13 pisze:
Myślę

W świetle twoich ostatnich popisów, na twoim miejscu nie schlebiałbym sobie w ten sposób. A co do dalszej części wypowiedzi - wdrażanie takich dobrych rad zawsze warto zacząć od siebie. Jako że nie wykazujesz zrozumienia tak tego co zostało ci napisane jak i tematu w ogóle (o celowe złe doradzanie cię nie posądzam - zawsze lepiej podejrzewać głupotę niż złośliwość), to mam gorącą prośbę abyś na czas aż te zrozumienie nadejdzie, trzymał łapki z daleka od klawiatury.

Ale gościu pojechałeś teraz. Normalnie schowam się teraz do małej dziury i nie wyjdę przez tydzień. Ale jak przejrzałem twoje posty to nie spodziewałem się nic więcej poza prymitywną krytyką.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10144
Lokalizacja: Mikoszewo
wojtek13 pisze:
Normalnie schowam się teraz do małej dziury i nie wyjdę przez tydzień.

Gdybyś jeszcze dotrzymał słowa....

wojtek13 pisze:
Ale jak przejrzałem twoje posty to nie spodziewałem się nic więcej poza prymitywną krytyką.

Nie-prymitywnej nie zrozumiałeś (albo nie chciałeś przyjąć do wiadomości) wiec trzeba było dostosować poziom wypowiedzi do interlokutora.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 sty 2017, 08:56 
Offline

Rejestracja: sobota 28 maja 2016, 06:15
Posty: 22
Lokalizacja: HERE
Chłopak chciał podzielić się pomysłem/projektem, a skończyło się na zmasowanym ataku i złośliwościach wogóle nie związanych z tematem. Wszystko przez GND/mase/- :) Czuje że stanę się celem ataku po tym co napisze ale..... odseparowane GND to przeszłość stosowana w starych podzespółach z czasów KK2.0. Na dzień dzisiejszy większość FC i ESC mają wspólną mase. Nie trzeba być wielkim elektronikiem żeby to sprawdzić, wystarczy miernik.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.