Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 05:06


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 30 sie 2017, 14:23 
Offline

Rejestracja: piątek 31 lip 2015, 20:09
Posty: 267
Cześć, Chciałbym prosić o pomoc w pełnym ulotnieniu maszyny.
Jest to mój pierwszy mały kopter, jednak mniej więcej wiem z czym to się je, ponieważ wcześniej udało mi się zbudować kilka innych lecz większych maszyn.

Otóż, kiedy chcę odpalić racera, wystartować, z początku podnosi się on gładko z ziemi. Jednak po kilku sekundach prawy tylny silnik przestaje pracować i całkowicie wyłącza się. W konsekwencji kopter po chwili spada. Dziwne o tyle jest to, że gdy silnik wyłączy się, lecz ja szybko dodam gazu, włącza sie on ponownie by zaraz znowu się wyłączyć. Kupiłem nowe esc, kalibrowałem je w betaflight, wymieniłem nawet silnik. Ciągle wyłącza się prawy tylny silnik więc domyślam się ze jest coś nie tak w ustawieniach Betaflight. Naprawdę nie bardzo wiem jak się z tym uporać , dlatego proszę o rady/wskazówki. Pozdrawiam

Moja konfiguracja:

Racebase
cobra
dys 20a blheli opto
betaflight
taranis
frsky
lipo 3S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 14:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 09:05
Posty: 222
Lokalizacja: Gdańsk
Sprawdź silnik. Może ma uszkodzone uzwojenie.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

_________________
Rama GEP-ZX5
XK X252
FPV RACER DUBAI 210
Mini Racer 130
FrSky X4R CPPM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 14:42 
Offline

Rejestracja: piątek 31 lip 2015, 20:09
Posty: 267
Tzn już wymieniałem na nowy i dalej to samo ;c


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 14:54 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 142
1. Jaki protokol dla esc, czy motorstop wylazone oraz jakie minimum_throttle?
(Mozesz podeslac nawet zrzut z zakladki configuration)
2. Czy jak silnik sie wylacza to gaz w aparaturze masz na zero?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 15:17 
Offline

Rejestracja: piątek 31 lip 2015, 20:09
Posty: 267
configuration.PNG
configuration.PNG [ 184.5 KiB | Przeglądany 980 razy ]

2.nie na zero nie, normalnie w locie, np w zawisie

Nie używaj zewnętrznych pokazywarek zdjęć ponieważ forumowa działa bardzo dobrze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 15:24 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 142
Pytalem bo bardzo czesto mozna powiazac zbyt male minimum_throttle z wylaczaniem ktoregos silnika podczas opadania na 0 throttle pomimo ze na stole wszystko dziala idealnie...

Prawdopodobnie to nie twoj przypadek, ale sprobuj dac minimum throttle na 1080 i sprawdz jeszcze raz... bo te 1020 to jakos wyjatkowo malo dla oneshot125... po zarmowaniu zanim dodasz gazu wszystkie silniki sie normalnie kreca?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 15:33 
Offline

Rejestracja: piątek 31 lip 2015, 20:09
Posty: 267
tzn wydaje mi sie ze tutaj nie jest to problem, bo nawet gdy dodam wiecej gazu to po chwili silnik się wyłącza ;c


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 15:44 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 142
Innego gotowego rozwiazania nie mam ale mozna przetestowac calosc jeszcze w taki sposob:
Caly zestaw esc + silnik zamieniasz z innym dzialajacym zestawem na innym ramieniu
- jezeli nadal nie dziala prawy tylny to problem lezy w plytce
- jezeli teraz nie dziala to ramie na ktore przelozyles to wina po stronie esc lub silnika(co byloby dziwne skoro kupiles nowe sztuki)

No i zawsze zostaje dokladne poogladanie lutow, moze gdzies spadla kropla cyny (mialem taki przypadek osobiscie co napsulo mi sporo krwi...)

Powodzenia, jak nie wiadomo o chodzi to mozna osiwiec...:/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 15:51 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sie 2017, 06:19
Posty: 14
zobacz czy sie esc nie przegrzewa

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 15:55 
Offline

Rejestracja: piątek 31 lip 2015, 20:09
Posty: 267
Wydaje mi sie ze problem lezy w betaflight lub w płytce ale naprawde mozna oszaleć

ESC nie przegrzewa się ;c


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3247
Lokalizacja: Olsztyn
bialy, spróbuj zrobić pełny reflash płytki i napisz jaką wersję softu masz wgraną, czasami coś potrafi się skwasić i pomaga ponowne wgranie firmware. Jeśli to nie pomoże to ustaw częstotliwości gyro i loop na 4kHz, 2kHz może być za dużo dla ONESHOT125 a tak po za tym wpakowałeś straszny zabytek... zmień lepiej na jakieś esc które mają blheli_s i obsługują przynajmniej multishot. Obecnie oneshot125 w porównaniu z multishotem to jak jak jazda Syrenką z rozklekotanym układem kierowniczym, da się prowadzić ale mało precyzyjnie ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lis 2018, 19:14 
Offline

Rejestracja: niedziela 06 maja 2018, 18:35
Posty: 9
Lokalizacja: Poznań
witam ktoś może rozwiazał problem? mam badzo podobna sytuacje tylko ze protokoł esc mam na dshot600 ustawiony. jest to model tyro99, dopóki wisi na wysokosci 5 10 cm jet okale jak tylko bym chciał troche wyżej sie wnieść to zaraz lewy przedni silnik na ułamek sekundy jakby sie wyłączał i dron zaraz nurkuje. :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.