Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 27 wrz 2020, 14:21

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 15 sty 2020, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
DarkClouds pisze:
Nie zapominajmy że w BF jest coś takiego jak trainer mode który w acro ogranicza maksymalne wychylenie.

Szkoda że naze32 nie jest obsługiwane przez betaflight-a (Non - Cleanflight/Betaflight firmware is not supported, except for CLI mode.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To spróbuj starsze wersje, bo z tego co pamiętam, była wspierana naze 32
Nie zmienia to faktu, że w kopterach to bardzo leciwe fc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 19:19 
Offline

Rejestracja: środa 22 sie 2018, 14:05
Posty: 27
Lokalizacja: Wrocław
Zdaje się że acro trainer wspierany jest od wersji 3.4 ale nie wiem czy ta wersja jest zgodna z naze32 za to GitHub Wie to na pewno

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Panowie proszę o konkretną informację w takim razie jaki FC z F7 kupić.
Po co mam tracić czas i nerwy by budować coś "prehistorycznego"

Moja aparatura to Turnigy 9x z modem na FrSky DJT/telemetry.
Odbiornik FrSky D4R-II.
Silniki EMAX-MT2204-2300KV.
ESC 12A EMAX Simonk
Kamera RunCam Racer 2 700TVL 1.8
Nadajnik T-Motor FT200 5.8G 25/50/200/500 mW
Sama rama to qav250
NAZE32 - z epoki dinozaurów

Budżet 300zł myślę że tyle wystarczy.

Dziękuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 370
Lokalizacja: Kraków
W zakładce "Modes" są do skonfigurowania, powinno być ANGLE i Horizon, wtedy 250 będzie się zachowywać podobnie jak F550.
Jeśli uczysz się latać i masz radio z usb - najlepiej w sumie FrSky - polecam zacząć w symulatorze. Liftoff/Velocidrone/DRL
Co do zmiany FC - jeśli masz model i wszystko w nim działa - lataj, nie zastanawiaj się i nie wydawaj kasy na nic nowego - zbieraj, poczytaj, zima jest, przyjdzie lato, polatasz w symulatorze, albo juz FPV modelem w Acro to wtedy zastanów się czy chcesz coś innego i będziesz bardziej świadom co potrzebujesz. W tym czasie możesz poczytać i przefleshować FC Naze32 na Betaflighta, itd ...

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9d, X-Lite, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 20:34 
Offline

Rejestracja: środa 22 sie 2018, 14:05
Posty: 27
Lokalizacja: Wrocław
Ja pewnie wziąłbym stack diatone mamba f722s z ESC 4in1 f50pro i pewnie ściągał bym to Chin, ale zapytał bym kogoś bardziej oblatanego.. swoją drogą twoje ESC to też trochę przeżytek dlatego stack mi przyszedł do głowy.
W sumie silniki też

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Ok ustawiłem jak piszesz. uzbraja silniki i kręci nimi po wychyleniu throttle.
Jutro przyjdą śmigła to zobaczę czy zachowuje się podobnie do F550.

Odnośnie symulatora to zainstalowałem darmowy o nazwie RDS i niestety ćwiczę na padzie , ale zawsze to coś.,
PS: ale już mam mętlik w głowie.


Horizon.PNG
Horizon.PNG [ 92.7 KiB | Przeglądany 1272 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 00:12 
Offline

Rejestracja: środa 22 sie 2018, 14:05
Posty: 27
Lokalizacja: Wrocław
Ćwiczenie na padzie to pomyłka, jak jesteś w stanie uzyskać sygnał ppm to kiedyś był taki sprytny programik SmartPropoPlus który zamieniał ppm z transmitera(aparatury) podany do gniazda Jack 3.5 na zgrabny kontroler w symulatorach.
Drugi sposób to podpięcie Tx do FC i Betaflight robi za kontroler.
Można jeszcze zaciągnąć atmege jako dekoder i kontroler.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 07:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3507
Lokalizacja: Olsztyn
Thomassino pisze:
Panowie proszę o konkretną informację w takim razie jaki FC z F7 kupić.

Mam kilka kwadów, siedzą w nich kontrolery z prockiem F3, F4 i F7 z czego F4 i F7 to Holybro Kakute i na tych dwóch ostatnich lata mi się najlepiej.
Z Kakute jest taki problem że trzeba mieć porządek z kabelkologią ponieważ gyro jest na miękkim mocowaniu i jeśli coś do niego dotyka to mogą się dziać cyrki.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4114
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Mateki też są ok, i zdecydowanie zmieć od razu Esc na takie z BLHeli_32.
Ja mam w paru copterach te https://www.banggood.com/HAKRC-BLHeli_3 ... 77587.html ale ostatnio Pawel coś narzekał na jakość.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Hej Panowie :)

Dziś przyszły śmigiełka, chcąć przetestować koptera nie mógł uzbroić silników.
Podpiąłem pod Cleanflighta i ustawiłem tak aby był arm razem z Horizon (SW pozycja2) i arm z angle (SW pozycja3).
Zapisuję i odłączam koptera od USB i nie zapisuje ustawień!.
Jak mam podpiętego pod kompa i też zapnę do niego LiPo i chcę polatać to ok gorzej jak odłączę zasilanie wtedy traci wszystkie zapisane ustawienia.
Cholera mnie już bierze, dziś zapadła klamka i kupuję FC HOLYBRO KAKUTE F7 V1.5 (jak polecał PiotrSz :) Dziękuję)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8633
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Zapisuję i odłączam koptera od USB i nie zapisuje ustawień!.

Niezapisywanie ustawien moze wynikac z wybrania niekompatybilnych ze soba opcji, klikniecia Save w innej zakladce, itp. Nieuzbrajanie silnikow rowniem moze miec rozne przyczyny. Zakup nowego kontrolera Cie przed tym nie uchroni...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 20:12 
Offline

Rejestracja: środa 22 sie 2018, 14:05
Posty: 27
Lokalizacja: Wrocław
Screeny z kolejnych tabów w CF

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
DarkClouds pisze:
Ćwiczenie na padzie to pomyłka, jak jesteś w stanie uzyskać sygnał ppm to kiedyś był taki sprytny programik SmartPropoPlus który zamieniał ppm z transmitera(aparatury) podany do gniazda Jack 3.5 na zgrabny kontroler w symulatorach.
Faktycznie... fajna sprawa ta apka zainstalowałem w samym sofcie widzi apkę i wszystkie wychylenia na niej, ale nie widzi kontrolera w symulatorze RDS, Pewnie kwestia konfiguracji, zobaczę później.

Odnośnie tych niezapisujących się ustawień to wszystko wróciło do normy nie wiem co było (reset kompa chyba pomógł).
Model ustawiony na pitch i roll 40 i yaw 10, w końcu udało się osiągnąć to o czym mówiłem na samym początku.
Dziś przed godziną 22 odbyłem lot na zewnątrz a że mieszkam na wsi to mam dużo miejsca :p. Jestem w szoku jakiego to ma buta jak dam throttle na max. O dziwo nie połamałem nawet śmigieł ani nie zaliczyłem gleby, do nauko na razie wystarczy.
Zupełnie inny świat niż F550.


img-20200116-191022-1.jpg
img-20200116-191022-1.jpg [ 287.46 KiB | Przeglądany 1153 razy ]


Ostatnio zmieniony czwartek 16 sty 2020, 22:16 przez Thomassino, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 sty 2020, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 370
Lokalizacja: Kraków
Thomassion ... i jak to zawsze mówi kumpel Wojtek z "pola" że nie ważne jaki masz sprzęt - chodzi o ten fun z latania. Pamiętaj lataj nisko i powoli i tyle lądowań co startów! :)

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9d, X-Lite, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.