Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

INAv kilka pytań
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=7&t=46618
Strona 1 z 1

Autor:  dob12 [ niedziela 29 wrz 2019, 11:25 ]
Tytuł:  INAv kilka pytań

WItam
Postanowiłem zbudować quada do nauki latania FPV na ramie martian 330 z kontrolerem matek f405ctr i INAV na pokładzie.
Jako ze tak jak pisałem ma mi to posłużyć do nauki latania w okularach potrzebuje trybów althold i posthold(na samej stabilizacji niestety dron gdzies mi ucieka i nie jestem w stanie kontrolować jego lutu na 100 % :-( :-( :-( ) wiec na poczatek postanowiłem sobie to ułatwić tamtymi trybami.
Pytanie tylko w zasadzie dotyczy ustawienia tych trybów .
czytałem na ten temat i podobno niektóre tryby trzeba ze sobą łaczyc a inne załaczają sobie same potrzebne komponenty.
|I tak jesli włącze Arm na właczniku ch 5 i post hold ch 6 to automatyczbnie inav załacza sobie tryb ANGLE i ALT HOLD co widać na zdjęciu pierwszym podswietlając te tryby po mimo że włączniki s a po za zakresem
mode2.jpg
mode2.jpg [ 153.79 KiB | Przeglądany 1513 razy ]


natomiast jesli wybiore na właczniku tryb althod popdswietla sie tylko ten tryb,podobno do niego trzeba dodać angle
i tu włąśnie jest problem ,jak to poprawnie zrobic.
ja to zrobilem tak jak na fotce\
mode1.jpg
mode1.jpg [ 163.87 KiB | Przeglądany 1513 razy ]

tryb angle mam na ch 7
tylko ze tak jak widać na fotce po załaczeniu tylko trybu angle alt hold juz jest podsietlony po mimo ze przelącznik od alt hold jest jeszcze na off
jak to zrobic poprawnie

Autor:  Tanner [ niedziela 29 wrz 2019, 12:44 ]
Tytuł:  Re: INAv kilka pytań

Ustaw tak, dodatkowo jeszcze mam NAV poshold który jest na końcowym zakresie CH5, ale nie pokaże Ci screena bo zmieniłem GPS i jeszcze go nie skonfigurowałem, więc nie widać tego trybu w zakładce MODES.

W ten sposób na przełączniku 3 poz. masz pokolei - stabilize, alt-hold, pos hold.

modes.jpg
modes.jpg [ 45.85 KiB | Przeglądany 1495 razy ]

Autor:  dob12 [ niedziela 29 wrz 2019, 15:11 ]
Tytuł:  Re: INAv kilka pytań

Dzięki
w configuratorze widać ze wszystko działa teraz poprawnie.
Pozostaje tylko skalibrować kompas ,ustawić failsafe założyć śmigła i testy.
Jeszcze tylko takie pytanie,przy obecnym ustawieniu jest to nie mozliwe,bo na przełączniku 3 pozycyjnym mamy od razu tryb stabilize po uzbrojeniu,ale
tryb mamy jesli w mode mamy tylko ustawione Arm,jak mniemam jest to acro czyli całkowity manual,bo silniki mozna w nim bez problemu uzbroic.

Ps .
Quad ulotniony :lol:
Po zmianie protokołu esc na Dshot 150 quad lata dosc stabilnie w e wszystkich trybach.
Nie podoba mi sie tylko wskazanie barometru(mam telemetrie po przez Sport) i tak o ile wysokość z odczytu GPS jest poprawna to wbudowany barometr przy wysokosci ok 3 metrów pokazuje o
drugie tyle wyżej,nie wiem czy mozna to w configuratorze jakoś skalibrować.
dodam ze obecnie nie jest on osłoniety żadną gąbką pierwsze próbty miał ale wypadały one jeszcze gorzej
tak wyglada odczyt
sensor.jpg
sensor.jpg [ 292.77 KiB | Przeglądany 1449 razy ]

i wydaje mi sie ze po podniesieniu powinna sie wartosc alt

Autor:  Verid [ niedziela 29 wrz 2019, 18:46 ]
Tytuł:  Re: INAv kilka pytań

Z doświadczenia z innymi sprzętami - dokładność wysokości z GPS'a możesz sobie w spodnie włożyć. Generalnie nadaje się tylko do zadań szacunkowych także rozjazd między wskazaniami GPS a baro jest czymś wręcz spodziewanym. Druga rzecz - baro MUSI być osłonięte gąbką z gatunku oddychających. Po pierwsze podmuchy od śmigieł robią mu wodę z mózgu i na 100% będzie pokazywało głupoty a po drugie jest czułe na bezpośrednie promienie słoneczne które też potrafią zakłócić wskazania wysokości.

Autor:  dob12 [ niedziela 29 wrz 2019, 19:32 ]
Tytuł:  Re: INAv kilka pytań

Verid pisze:
Po pierwsze podmuchy od śmigieł robią mu wodę z mózgu i na 100% będzie pokazywało głupoty

To tez.
Osłonie plytke do okoła gąbką,co do promieni to raczej nie bo barometr umieszczony jest na spodniej stronie płytki
Obserwując wskazania barometru w configuratorze i na ekranie telemetrii(po uzbrojeniu quada,oczywiscie bez smigieł) i podnoszeniu go, wskazanie w w configuratorze wygląda w miare ok natomiast w radiu jest przekłamana
i tak przy odczyciew kompie 2m na ekranie telemetrii mamy prawie 5m.
Radio to fs-th9x z softem er9x i modem telemetrii na ekranie
czy jest jakas możliwość skorygowania tego wskazania,
Podłacze jeszce osd i zobacze jak tam bedzie,
ale wychodzi na to że sam barometr pokazuje ok ,trzeba go tylko osłonić.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/