Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 lis 2019, 04:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 23 wrz 2019, 20:32 
Offline

Rejestracja: sobota 21 wrz 2019, 12:40
Posty: 3
Lokalizacja: Kraków
Cześć!
Jestem nowy na forum, mam nadzieję, że to dobry dział.
Popełniłem sobie pierwszego koptera na ramie 500mm - śmigła 1045, silniki 2830, ESC plush 30A, płytka Omnibus F4 Pro. W założeniu nie do akro, raczej jako spokojny latacz - nagrywacz.

Wgrałem iNAVa, i od początku męczę się ze stabilnością koptera. Domyśnle wartości PID nie pozwoliły nawet wystartować. Obecnie udało mi się doprowadzić do w miarę stabilnego lotu, ale mam problem z oscylacjami. Dron reaguje na komendy ale po dojściu do zadanego kąta ma gasnące oscylacje 1-3Hz. Przy szybkim obrocie wokół osi Yaw kopter wali się na bok, przy maksymalnej przepustnicy również i nie da się tego skorygować drążkami. Podczas zniżania dron wpadał w okropne oscylacje, podniosłem D do 22 i teraz dopiero przy 3m/s dzieje się źle. Do tego jeden silnik chodzi prawie cały czas na maksymalnych obrotach (?!). Silniki są również bardzo gorące po spokojnym locie.

Na pewno zmienię baterię na 4S, bo 65-80% przepustnicy w zawisie to troszkę mało zapasu. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby któryś z doświadczonych użytkowników mógł rzucić okiem na loga z lotu i podpowiedzieć, gdzie szukać rozwiązania problemu :) Kolega sugerował zmianę protokołu ESC na Dshot, i przesiadkę na Betaflight.

PIDy aktualnie ustawione:
Roll: P35 I25 D22
Pitch: P35 I25 D22
Yaw: P40 I35 D0

Link do loga z lotu: https://www47.zippyshare.com/v/JrBRaC3w/file.html
Link do nagrania z lotu: https://youtu.be/yTH6HzdaoYM

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 wrz 2019, 11:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 439
Lokalizacja: Biała Podlasla
Jaki masz aktualnie protokół do esc?
Bo to wygląda na pwm.
Śmigła dokrecone?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 wrz 2019, 13:03 
Offline

Rejestracja: sobota 21 wrz 2019, 12:40
Posty: 3
Lokalizacja: Kraków
df2 pisze:
Jaki masz aktualnie protokół do esc?
Bo to wygląda na pwm.
Śmigła dokrecone?


Cześć.
Próbowałem ustawić DShot, ale nie działa. Jest ustawione "Standard". Śmigła dokręcone. Zamieniłem miejscami silniki i problem dalej występuje w tym samym miejscu, więc podejrzewam wadliwe ESC (Turnigy Plush 30A). Przed następnym lotem zamienię ESC miejscami i jeżeli problem podąży za tą zmianą to będzie wiadomo, że silnik nie ma mocy i grzeje się właśnie przez ESC.

Zrobiłem sobie maraton Joshua Bardwell-a i Pawła Spychalskiego, poprawiłem troszkę PIDy i filtrowanie, oraz zmieniłem baterię na 4S, i kopter zachowuje się duużo lepiej! Jak widać na nagraniu :) https://youtu.be/1KNn_DP_GvY

Dziękuję i pozdrawiam!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 wrz 2019, 05:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1056
Lokalizacja: Legnica
Grzesiek dam Ci panaceum w jednej tabletce na twoje problemy. Turnigy Plush to esc samolotowe, działające z prędkością niewystarczającą dla dobrej współpracy z kopterem. Te esc łykają tylko PWM czyli pracują w 50Hz z tego co pamiętam. 50 odświeżeń stanu wysterowania silników na sekundę. Zmień esc na coś co ma dshot. Będziesz zaskoczony. Ale zanim go odpalisz na nowych esc, wróć z pidami do standardowych bo nie wiadomo czy nie usmarzą one silników na porządnych regulatorach. I nie kombinuj, te Plushe to są do samolotów, koniec kropka.

Edit. Poprawiłem błąd o którym pisze niżej Piotr :D


Ostatnio zmieniony niedziela 29 wrz 2019, 05:14 przez Baqsthc, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 wrz 2019, 09:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3401
Lokalizacja: Olsztyn
Baqsthc pisze:
I nie kombinuj, te Plushe to są do kopterów, koniec kropka.

Chyba raczej do samolotów ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 wrz 2019, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7594
Lokalizacja: Polska
Baqsthc pisze:
I nie kombinuj

E, tam zaraz nie kombinuj. Skoro juz je ma, to moze zaczac od przeflashowania na BLHELI. Nauczy sie czegos nowego...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 wrz 2019, 05:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1056
Lokalizacja: Legnica
Prawda, można. Ale to już troszkę wyższa szkoła jazdy jeśli kolega nie ma praktyki. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.