Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 paź 2019, 17:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 28 cze 2019, 11:47 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 914
Lokalizacja: Danzig
Czy znalazłby się ktoś uczynny z Gdańska lub najbliższej okolicy i sprawdziłby prawidłowość całego połączenia? Teraz problem jest taki, że brak jakiegokolwiek "kontaktu" odbiornika z kontrolerem. Przypuszczam, że przewody od odbiornika na płytce są żle przylutowane. Całość siedzi w modelu Chaser. Poprzedni właściciel nie był chętny do jakiejkolwiek pomocy - przypuszczam, że sam nie potrafił poprawić po kimś i tak odsprzedał. We wtorek wypływam na tydzień do Szwecji więc byłoby trochę czasu na rozeznanie i ewentualne poprawki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 12:51 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 92
Lokalizacja: Wrocek
Zawsze możesz wrzucić zdjęcia tutaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 13:34 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 914
Lokalizacja: Danzig
Mogę wrzucić choć wszystko lutowane na krótki przewody i nie za dobrze widać. Dlatego wolałbym by ktoś to obejrzał w rękach, a nie przez net.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 17:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 425
Lokalizacja: Biała Podlasla
Wrzucaj. Nie bój się.
Ale zadbaj, żeby były ostre i wyraźne zdjęcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 20:25 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 914
Lokalizacja: Danzig
Więc tak to wygląda od strony przewodów:
Obrazek
Wydaje mi się, że przewód sygnałowy - żółty jest pomylony z przewodem brązowym "plusowym". Tenże - brązowy jest przylutowany do gniazda PM.
Czy mam rację? Końcówki przewodów odbiornika podkreśliłem czerwoną linią.
Mój Omnibus to ta wersja - https://www.banggood.com/9_4g-30_5x30_5 ... 41201410X7


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 22:05 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 92
Lokalizacja: Wrocek
PPM.
Jaki to odbiornik, pokaz przewody wychodzące z odbiornika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 cze 2019, 22:17 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 914
Lokalizacja: Danzig
Odbiornik Delta 8 zbindowany z Aurora 9. Z odbiornika wyjdą takie przewody jakie podłączę. Dolutowywałem przewody bo poprzedni właściciel odciął wtyczkę. Lutując nie pomyliłem kolorów. Czy z tego zdjęcia wynika, że żółty pomylono z brązowym? Jeśli tak to mogę zamienić kolejności we wtyczce ale chcę mieć absolutną pewność.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 09:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 425
Lokalizacja: Biała Podlasla
Keri pisze:
Czy z tego zdjęcia wynika, że żółty pomylono z brązowym?


Nie. Ktoś tak mógł zrobić specjalnie, bo np tak lubi.

Keri pisze:
Jeśli tak to mogę zamienić kolejności we wtyczce ale chcę mieć absolutną pewność.


Ja nie widzę, żebyś wrzucił zdjęcie całości i kolejności we wtyczce.

Na Twoim miejscu, o ile masz o tym pojęcie, rozlutowalbym wszystko i zrobił od nowa. Jeśli nie to jednak zleć to komuś kto się zna na tyle, że z powodzeniem uruchamiał takie sprzęty.

Za słabo opisujesz sprawę, żeby ktoś Ci pomógł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 09:28 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 914
Lokalizacja: Danzig
Ta, za słabo opisuję sprawę... A jak można jaśniej zapytać czy ktoś mógłby to wziąć do siebie i sprawdzić. Właśnie wziąć i sprawdzić , a nie prowadzić jałowe dyskusje typu pokaż kabelek, nie widać wtyczki. Dzięki za pomoc.

E D Y T A

Właśnie zamieniłem wspomniane przewody ale nie przelutowując tylko na wtyczce. Model zaczął reagować na stery. Fakt, że kolejność jest źle zaprogramowana - np. wysokość do lotek przypisana i odwrotnie. silnik jeszcze nie odpalił tle to już chyba drobnostka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 22:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 231
Lokalizacja: montreal.kan
Keri pisze:
Ta, za słabo opisuję sprawę... A jak można jaśniej zapytać czy ktoś mógłby to wziąć do siebie i sprawdzić. Właśnie wziąć i sprawdzić , a nie prowadzić jałowe dyskusje typu pokaż kabelek, nie widać wtyczki. Dzięki za pomoc.


no to jasne,szukales lokaja bez angazowania wlasnego myslenia,oczywiscie masz powod do niezadowolenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 15:03 
Offline

Rejestracja: środa 19 sty 2011, 22:15
Posty: 914
Lokalizacja: Danzig
Z.W.15 - miałeś szansę milczeć. Nie skorzystałeś i znowu zrobiłeś z siebie głupka. Tyle w temacie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 16:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 231
Lokalizacja: montreal.kan
Keri pisze:
Z.W.15 - miałeś szansę milczeć. Nie skorzystałeś i znowu zrobiłeś z siebie głupka. Tyle w temacie.




mam nadzieje ze moderator przypomni szanownemu koledze pkt.12 i 13 regulaminu forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 17:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 241
Lokalizacja: Sierpc
Panowie... po co na siłę robić burzę? Keri, przecież pisał, że najlepiej - by ktoś to osobiście zobaczył, ale można tez spróbować koledze pomóc tu przez forum... Keri - jeżeli zamieszczasz zdjęcia - staraj się wykonać je dokładnie, by nie było niedomówień, że czegoś zabrakło - typu ujęcia wtyczki odbiornika itp... O wiele łatwiej jest pomóc, gdy maksymalnie (na ile jest możliwe) wszystko jest sfotografowane.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 17:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12377
Lokalizacja: Mikoszewo
Z.W15 pisze:
mam nadzieje ze moderator przypomni szanownemu koledze

Nie, nie przypomni ponieważ żaden wulgaryzm nie padł ani też scysje z udziałem Keri nie są na porządku dziennym więc trudno się tu dopatrywać jakiegokolwiek permanentnego problemu z komunikacją. Jednakże zgadzam się że po poprzedniej odpowiedzi Keri, jedyne co się ciśnie na usta to "radź sobie chłopie sam jak wstawienie porządnej foty to taki wielki problem że aż focha wymaga" i mam wrażenie że po nim ilość chętnych do pomocy tak na forum jaki bezpośredniej drastycznie spadła. Zatem proponuję zachować milczenie - jeżeli znajdzie się dobry samarytanin, chętny do pomocy bezpośredniej, z pewnością odezwie się na PW. Jeżeli nie to być może Keri jednak ogarnie obsługę aparatu o ile wsparcie nadal mu będzie potrzebne bo po ostatniej Edycie najwyraźniej popchnął sprawę do przodu. Dalsze perswadowanie koledze że jego odpowiedź może być odebrana jako co najmniej opryskliwa nie jest potrzebne.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.