Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 15:02

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 05 cze 2019, 13:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 20:57
Posty: 12
Lokalizacja: Gdańsk
Cześć,
Jakiś czas temu zbudowałem quada na podstawie własnej konfiguracji. Obecnie próbuję nim latać choć jest to dość trudne ponieważ nie utrzymuje równych obrotów silników. Po starcie mimo utrzymania "gazu" na jednym poziomie dron podskakuje albo sam wzbija się w górę. Zastanawiam się czy jest to jakiś babol w Betaflight czy bardziej kwestia elektroniki.
Poniżej film z latania (albo raczej koszenia trawy)
https://www.youtube.com/watch?v=CkTR_UQ0fzk


Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące mojego problemu 8-)

Graty:
Rama 210mm
FC: Racerstar StarF4S
Silniki: Samguk 2600kv
Transmiter FPV: Mateksys VTX-HV
odbiornik: Frsky R9MM
Nadajnik: Taranis QX7S + R9M


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Ten FC nie ma barometru wiec nie oczekuj ze bedziesz mial althold. Nawet zakladajac poprawne wyPIDowanie bedziesz musial dbac o utrzymanie wysokosci samodzielnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 16:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 20:57
Posty: 12
Lokalizacja: Gdańsk
Wiem, wiem. Nie oczekuje zbyt wiele. Natomiast nie podoba mi się to że przy tym samym ustawieniu przepustnicy prędkość silników zmienia się samoczynnie w takim zakresie. Nie mam nic przeciwko korekcie wysokości +/- 1m ale +/- 10 m to już przesada ;)
Tym bardziej jeśli chce się ganiać po lesie albo w starych budynkach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 16:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2003
Lokalizacja: Gdynia
Uchalopagos, ja tu widzę +/- 2m a nie +/- 10. Na 10 się nawet nie wzniosłeś.

Jako, że jesteś z Gda - proponuję najszybciej wejść na https://www.facebook.com/groups/604161966391055/
- może ktoś pomoże Ci to ogarnąć na miejscu bo ciężko stwierdzić, czy winą jest coś źle ustawione w dronie, czy (nie obrażaj się) mała praktyka, a może masz nie tak ustawioną apkę - włączone jakieś krzywe które ci rozwalają sterowanie.... - dlatego sugeruję dogadać się z chłopakami na miejscu.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Uchalopagos pisze:
Natomiast nie podoba mi się to że przy tym samym ustawieniu przepustnicy prędkość silników zmienia się samoczynnie w takim zakresie

No to lepiej sie do tego przyzwyczaj i trenuj, cwicz, bo w tej chwili go po prostu nie ogarniasz i najwyrazniej nie rozumiesz jak dziala FC. Bez baro dron sam za Ciebie wysokosci trzymal nie bedsie.

I jak pisal kuczy nie dramatyzuj bo do +/- 10 metrow to Ci jeszcze bardzo daleo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 20:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 20:57
Posty: 12
Lokalizacja: Gdańsk
No dobra, przekonaliscie mnie ;) (A raczej utrwaliliście w przekonaniu że brakuje mi doświadczenia)
Jeżeli uważacie że tak ma być to to mi wystarczy. Teraz nic tylko latać.
Dzięki ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 20:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1047
Lokalizacja: Legnica
Działa jak najbardziej normalnie. Dużo nauki przed tobą. Ale albo mi się wydaje albo słyszę jakieś strzały w silniki. Kombinowałeś z pidami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 cze 2019, 21:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 20:57
Posty: 12
Lokalizacja: Gdańsk
Nie, nic nie zmieniałem. Sprawdzałem czy silniki nie mają bicia w betaflight z wykorzystaniem acc. I było ok.
Polatamy zobaczymy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 645
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Serio nie słyszycie tych strzałów? xD Z opisu też myślałem, ze kolega chce za dużo ale tam jest ewidentny problem z kopterem. Fajnie by było wiedzieć jakie dokładnie fc i esc tam jest oraz co w nich siedzi (wersja betaflight i blheli)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 224
Lokalizacja: Sierpc
Majk99 pisze:
Fajnie by było wiedzieć jakie dokładnie fc i esc tam

Uchalopagos pisze:
FC: Racerstar StarF4S

Z filmu mi to wygląda na przestrzelanie wartości P. w PID-ach, ale mogę się mylić. Jednak trochę przy mało danych Uchalopagos, podałeś.
Jaka wersja Betaflight, protokół DSHOT, ustawienia PID?

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 cze 2019, 10:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 20:57
Posty: 12
Lokalizacja: Gdańsk
Naprawione. B)
Z pewnością brakuje mi doświadczenia w lataniu ale nie aż do tego stopnia. Większe braki mam w programowaniu. Myślałem że wszystko jest OK dopóki Majk99, nie napisał o konfiguracji BlHeli. Bije się w pierś bo całkowicie pominąłem ten program.... (tak, wiem...)
Po konfiguracji wszystko lata tak:
https://youtu.be/btJRMzOV_qo

Natomiast wszystkie ruchy w osi Z to moje działania przepustnicą.

Dzęki Panowie za pomoc :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 cze 2019, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 645
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
nie chcę cię martwić ale nadal nie brzmi tak jak powinien :-P no chyba, że mikrofon aż tak psuje dźwięk. Jaką wersję betaflight tam masz?

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 cze 2019, 11:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 cze 2019, 20:57
Posty: 12
Lokalizacja: Gdańsk
Bf 4.0
Zauważyłem że po trzech takich lataniach silniki były mega gorące. Praktycznie nie dało się ich dotknąć.
Czytałem kiedyś o tym że silniki potrafią mieć "przebicie"
Przez ramę która niestety nie jest doskonałym izolatorem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 cze 2019, 12:05 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1380
Lokalizacja: Cieszyn
W Blheli standardowo nic nie trzeba zmieniać żeby quad latał dobrze, domyślne ustawienia ESC, które ustawił producent regli są optymalne.
Jak wgrywałeś BF 4.0? Czysta, nowa konfiguracja czy wgrywałeś ustawienia z poprzedniej wersji?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 cze 2019, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 224
Lokalizacja: Sierpc
Jak koledzy wyżej, także dostrzegam problemy w pracy Twoich silników. To nie jest ich właściwa praca...
W drugim nagraniu jest podobnie do pierwszego... Miałem bardzo zbliżone zachowanie silników do Twoich przy domyślnych ustawieniach Betaflight 4.0. Mi pomogło wklejenie do BF przez konsolę CLI takich wartości (co z resztą sugerują nawet twórcy BF przy niektórych budowlach - freestyle 4s):
Kod:
set dterm_lowpass2_type = PT1
set dterm_lowpass2_hz = 200
set feedforward_transition = 30
set iterm_relax_type = gyro
set iterm_relax_cutoff = 10
set transient_throttle_limit = 15
set i_pitch = 85
set i_roll = 80
set d_min_roll = 25
set d_min_pitch = 28
set d_min_boost_gain = 30
set d_min_advance = 50
set d_pitch = 38
set d_roll = 30
set tpa_rate = 50
set tpa_breakpoint = 1500
set tpa_mode = D
set p_yaw = 35
set i_yaw = 100
set d_yaw = 0
set f_yaw = 35
set iterm_rotation = OFF


Nie są to idealne ustawienia, ale zobacz, czy coś to pomoże, albo zmieni.
Sprawdź, tak jak mówisz - czy śruby montażowe silników nie dotykają ich uzwojenia.
Grzanie się silników może także wynikać ze zbyt wysokiego P. (rzadziej), bądź zbyt wysokiego D (bardzo często).
W jaki sposób masz zamontowany kontroler lotu? Na nylonowe dystanse, czy stalowe śruby?

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.