Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 wrz 2019, 15:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 02 cze 2019, 20:37 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
Szanowni,

Prosba o pomoc do znajacych dobrze BF'ta.
Tx NV14 Nirvana, bF 4.0, i nie jestem w stanie w 2 quadach ustawić przełączników Arm i Angle. Odbiorniki prawidłowo zbindowane. Drążki działają.
W 2 kopterach wszystko działa OK, skopiowałem z nich ustawienia, nic nie pomaga.
Siedze nad tym juz ze 20 godzin, krew mnie zalewa.
Pomóżcie.
Załączam screeny.
Co jest nie tak?


Config 1.jpg
Config 1.jpg [ 286.06 KiB | Przeglądany 758 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 02 cze 2019, 21:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 224
Lokalizacja: Sierpc
Jaki odbiornik posiadasz?
Kopiowanie ustawień z jednego modelu do drugiego nie jest najlepszym rozwiązaniem. Chyba, że posiadasz identyczne części we wszystkich - łącznie z kontrolerem lotu. Najlepiej by było wgrać od nowa czysty Betaflight i OD POCZĄTKU WSZYSTKO ustawić.
Tym bardziej nie podałeś, z jakiej wersji Betaflight do jakiej kopiowałeś te ustawienia. Kopie ustawień wersji 3.5 i niżej nie są w pełni zgodne z 4.0.0 i wyżej.
PS: Do protokołu ESC DSHOT600 możesz ustawić pętle 8/8 - obecnie masz 8/2. No chyba, że celowo tak ustawiłeś z jakiegoś powodu ;)

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 06:43 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
Bazuje na FlySky RX2A-Pro, używam BF 4.0 , wyłącznie.
Kopiowałem ustwienia w Tx, ale jak nie działało , skasowałem tego koptera, ustawiłem model od nowa, no i znowu nic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 08:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
W mikserze w aparaturze przelaczniki dodales?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 09:52 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
Oczywiście, jak pisałem ustawiałem juz parę quadów, wszystko ustawione OK, Rx świeci na zielono, a więc zbindowany.


20190602_152153.jpg
20190602_152153.jpg [ 272.77 KiB | Przeglądany 701 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Starless pisze:
Oczywiście, jak pisałem ustawiałem juz parę quadów, wszystko ustawione OK, Rx świeci na zielono, a więc zbindowany.

A pokaz te ustawienia z Nirvany


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 12:07 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
Prosze, oto screeny.


1.jpg
1.jpg [ 134.09 KiB | Przeglądany 682 razy ]


Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 cze 2019, 12:09 przez Starless, łącznie zmieniany 1 raz
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Starless pisze:
Prosze, oto screeny.

Screenow brak :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 12:11 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
2.jpg
2.jpg [ 143.84 KiB | Przeglądany 682 razy ]


3.jpg
3.jpg [ 126.43 KiB | Przeglądany 682 razy ]


4.jpg
4.jpg [ 139.21 KiB | Przeglądany 682 razy ]


Teraz??

Edytuj posty!!

załączyły się??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Starless pisze:
załączyły się??

Teraz tak. W Monitorze w Nirvanie te przelaczniki dzialaja?

P.S. Tak przy okazji to masz AUX1 ustawione jako zrodlo RSSI w BF...

P.P.S. W Nirvanie masz ustawione PWM+i, a w BF SBUS, mysle ze tu jest problem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 12:55 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
przełączniki działają, sprawdziłem w Inputs, a co do RSSi to jak to powinno być??

Edytuj posty!!

dzięki za dotychczasowe pomysły, mam do wyboru w Nirvanie PWM+i ; PWM+s ; PPM +i : PPM +s, zmienić Sbus na Ibus czy jedno z tych ustawień?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 14:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Starless pisze:
dzięki za dotychczasowe pomysły, mam do wyboru w Nirvanie PWM+i ; PWM+s ; PPM +i : PPM +s, zmienić Sbus na Ibus czy jedno z tych ustawień?

Ma byc tak samo po obu stronach (w Nirvanie i BF) albo SBUS i +S, albo IBUS i +I.

Starless pisze:
co do RSSi to jak to powinno być??

Jesli w ogole chcesz odbierac RSSI z aparatury na ktoryms kanale to z pewnoscia nie na kanael ktorego uzywasz do czegos innego, bo bedziesz mial odczyty RSSI z kosmosu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 15:16 
Offline

Rejestracja: sobota 26 sty 2019, 17:33
Posty: 21
Lokalizacja: Kielce
ok, juzż ujednolicam ustawienia

Edytuj posty!!

No niestety , nie działa , próbowałem Ibus i Sbus ze wszyskimi ustawieniami PPM i PWM , a przełączniki martwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 224
Lokalizacja: Sierpc
Czy używasz takiego odbiornika: https://www.banggood.com/2-4G-Compatibl ... rehouse=CN ?

Wg opisu odbiornik obsługuje do 10 kanałów po IBUS.
Spróbuj ustawić w Nirvanie rangę kanałów 1-10 z IBUS i w BF także IBUS.
Sprawdź też mapę kanałów: Channel Map, jaką masz ustawioną kolejność w BF.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 cze 2019, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7509
Lokalizacja: Polska
Starless pisze:
No niestety , nie działa , próbowałem Ibus i Sbus ze wszyskimi ustawieniami PPM i PWM , a przełączniki martwe.

Twoj odbiornik obsluguje IBUS i PPM, wiec powinienes wybrac PPM+I w Nirvanie oraz IBUS w BF. Zbindowac na takich ustawieniach od nowa.

P.S. Regulamin forum pkt. 9 sie klania

EDIT: Adriee byl szybszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.