Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Brak telemetri
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=7&t=45343
Strona 1 z 1

Autor:  kajoj333 [ wtorek 06 lis 2018, 14:02 ]
Tytuł:  Brak telemetri

Witam.
FC: Matek F405-CTR
RX: FRSKY R-XSR
Firmware: BetaFlight 3.2.2
Od złożenia drona walczę z brakiem telemetrii. Mam podłączony pin SmartPort(uninverted) do TX2.
https://cdn8.bigcommerce.com/s-xkoep7/images/stencil/500x659/products/1717/10250/R-XSR__46341.1532617075.JPG?c=2
W Beta włączoną telemetrię oraz SoftSerial1 (zaznaczony SmartPort).
https://www.aldeid.com/w/images/thumb/6/6e/Betaflight-configuration-other-features-telemetry-option.png/800px-Betaflight-configuration-other-features-telemetry-option.png
https://oscarliang.com/ctt/uploads/2017/11/softserial-smartport-port-tab.png
Szukałem ile mogłem (nie wiem czy wszędzie) lecz nawet nic nie drgnęło. Może ktoś z was wie jak z tym się uporać

Autor:  pawelsky [ wtorek 06 lis 2018, 17:19 ]
Tytuł:  Re: Brak telemetri

kajoj333 pisze:
Od złożenia drona walczę z brakiem telemetrii. Mam podłączony pin SmartPort(uninverted) do TX2.

A przepiales w CLI serialport na pin TX2 (resource serial_tx 11 A02)?

I tak przy okazji, dlaczego uzywasz uninverted?

Autor:  kajoj333 [ wtorek 06 lis 2018, 20:30 ]
Tytuł:  Re: Brak telemetri

Oczywiście zrobiłem to.
Dostałem taką informację że F4 nie ma invertera i potrzebuje takiego sygnału.

Autor:  pawelsky [ wtorek 06 lis 2018, 20:53 ]
Tytuł:  Re: Brak telemetri

kajoj333 pisze:
Oczywiście zrobiłem to.

No to jak opisujesz problem to podawaj kompletna konfiguracje jaka zrobiles, zeby nie trzeba bylo sie domyslac co tam nakombinowales.

kajoj333 pisze:
Dostałem taką informację że F4 nie ma invertera i potrzebuje takiego sygnału.

F4 nie ma invertera na sprzetowych UARTach a ty uzywasz softseriala. Jak masz ustawione tlm_inverted?

No i pytanie zasadnicze na jakiej podstawie stwierdzasz ze nie masz telemetrii...

Autor:  kajoj333 [ środa 07 lis 2018, 12:07 ]
Tytuł:  Re: Brak telemetri

Ustawione jest na ON.
W radiu nie mam żadnych wskazań podstawowych np. napięcie baterii.

Autor:  pawelsky [ środa 07 lis 2018, 18:00 ]
Tytuł:  Re: Brak telemetri

kajoj333 pisze:
Ustawione jest na ON.

Czyli jesli uzywasz polaczenia uninverted to jest OK.

kajoj333 pisze:
W radiu nie mam żadnych wskazań podstawowych np. napięcie baterii.

Czyli problem jest na odcinku radio-odbiornik, bo nawet bez podlaczonego S.Porta powinienes miec co najmniej RSSI oraz RxBatt

Autor:  kajoj333 [ czwartek 08 lis 2018, 07:14 ]
Tytuł:  Re: Brak telemetri

Teoretycznie RSSI jest ale nie wiem dlaczego co chwile tak jakby zrywało połączenie ( radio wibruje znika poziom zasięgu i wraca ok 3s.). Dron oczywiście lata bez problemu

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/