Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lis 2018, 01:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brak telemetri
Post: wtorek 06 lis 2018, 14:02 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 14
Lokalizacja: Gryfino
Witam.
FC: Matek F405-CTR
RX: FRSKY R-XSR
Firmware: BetaFlight 3.2.2
Od złożenia drona walczę z brakiem telemetrii. Mam podłączony pin SmartPort(uninverted) do TX2.
https://cdn8.bigcommerce.com/s-xkoep7/images/stencil/500x659/products/1717/10250/R-XSR__46341.1532617075.JPG?c=2
W Beta włączoną telemetrię oraz SoftSerial1 (zaznaczony SmartPort).
https://www.aldeid.com/w/images/thumb/6/6e/Betaflight-configuration-other-features-telemetry-option.png/800px-Betaflight-configuration-other-features-telemetry-option.png
https://oscarliang.com/ctt/uploads/2017/11/softserial-smartport-port-tab.png
Szukałem ile mogłem (nie wiem czy wszędzie) lecz nawet nic nie drgnęło. Może ktoś z was wie jak z tym się uporać


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6635
Lokalizacja: Polska
kajoj333 pisze:
Od złożenia drona walczę z brakiem telemetrii. Mam podłączony pin SmartPort(uninverted) do TX2.

A przepiales w CLI serialport na pin TX2 (resource serial_tx 11 A02)?

I tak przy okazji, dlaczego uzywasz uninverted?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 20:30 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 14
Lokalizacja: Gryfino
Oczywiście zrobiłem to.
Dostałem taką informację że F4 nie ma invertera i potrzebuje takiego sygnału.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 lis 2018, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6635
Lokalizacja: Polska
kajoj333 pisze:
Oczywiście zrobiłem to.

No to jak opisujesz problem to podawaj kompletna konfiguracje jaka zrobiles, zeby nie trzeba bylo sie domyslac co tam nakombinowales.

kajoj333 pisze:
Dostałem taką informację że F4 nie ma invertera i potrzebuje takiego sygnału.

F4 nie ma invertera na sprzetowych UARTach a ty uzywasz softseriala. Jak masz ustawione tlm_inverted?

No i pytanie zasadnicze na jakiej podstawie stwierdzasz ze nie masz telemetrii...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lis 2018, 12:07 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 14
Lokalizacja: Gryfino
Ustawione jest na ON.
W radiu nie mam żadnych wskazań podstawowych np. napięcie baterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lis 2018, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6635
Lokalizacja: Polska
kajoj333 pisze:
Ustawione jest na ON.

Czyli jesli uzywasz polaczenia uninverted to jest OK.

kajoj333 pisze:
W radiu nie mam żadnych wskazań podstawowych np. napięcie baterii.

Czyli problem jest na odcinku radio-odbiornik, bo nawet bez podlaczonego S.Porta powinienes miec co najmniej RSSI oraz RxBatt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 lis 2018, 07:14 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 14
Lokalizacja: Gryfino
Teoretycznie RSSI jest ale nie wiem dlaczego co chwile tak jakby zrywało połączenie ( radio wibruje znika poziom zasięgu i wraca ok 3s.). Dron oczywiście lata bez problemu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.