Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 paź 2018, 20:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 01 cze 2018, 12:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jeśli mówisz o zakładce tam gdzie jest pokazany model to ona poakzuje jego orientację i nie ma nic wspólnego z mag.
Wykrywa ci mag po odłączeniu? (bo może masz na FC)
Jak ty sprawdzasz poprawność działania tego mag?
Sprawdzałeś BF?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
BF nie mogłem uruchomić CF miałem tylko jedną zakładkę CLI po wgraniu firmware.
FC Omnibus F4V2 Pro. Jak działa magnetometr sprawdzam na osd na monitorze.
Po odłączeniu Magnetometru i Gps-a ikonki są na czerwono więc nie mam wew magnetometru.
Wgrałem od nowa iNAV i w zakładce Sensors magnetometr jest ciągle linia prosta a chyba powinno się coś zmieniać jak ruszam modelem

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Musisz wgrać BF inaczej będzie tylko cli.
hmm skoro masz płaską linię to nie działa jednak. Zobacz w BF.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
Zaraz odpalę na drugim kompie, ale po ponownym wgraniu iNAV teraz jak ustawię w portach jak było wcześniej to teraz nie mogę aktywować RX dla odbiornika RC. To jakaś masakra ten FC

Edytuj posty!

Wgrałem BF i magnetometr nie jest podświetlony do kalibracji, czy tam się dodatkowo go włącza jak GPS?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 12 sie 2015, 19:46
Posty: 89
Lokalizacja: Ruda Śląska
Jeśli chodzi o tryb ARM i kręcące się śmigła.
To jest informacja dla systemu, że masz gotową apkę apke do pracy i np. jakimś przełącznikiem odbezpieczasz system. Dajesz znać kontrolerowi, że może reagować na drążek gazu.

Prawdopodobnie nie zaznaczyłeś tej opcji:
arm.jpg
arm.jpg [ 49.09 KiB | Przeglądany 679 razy ]

Ona mówi, że jak system jest uzbrojony, ma nie kręcić motorami.

_________________
Aparatura: Taranis 9XD + pulpit
Modele: Nieśmiertelny Easy Star II; MPX Heron; MPX Easy Glider 4; Skywalker X6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
To wiedziałem, ale w ARM silniki kręciły się bardzo szybko, gdyby miał śmigła to pewnie by odleciał. Ale teraz walczę z kompasem, zrobiłem jak kolega pisał zainstalowałem BetaFlight ale tam nie ma możliwości kalibracji kompasu, to oprogramowanie nie ma kompasu.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Wróć do iNav, wymuś QMC5883 i sprawdź czy reaguje

Co do szybko kręcących się silników to zmniejsz min throttle.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
tak zrobiłem wymusiłem mu HMC5883 ale tylko na iNav mogę zobaczyć kompas ale w zakładce sensors nie reaguje. a min throttle mam na 1150. Bardziej mnie martwi ten kompas co jest z nim nie tak.

Edytuj posty!

Poli25 pisze:
tak zrobiłem wymusiłem mu HMC5883 ale tylko na iNav mogę zobaczyć kompas ale w zakładce sensors nie reaguje. a min throttle mam na 1150. Bardziej mnie martwi ten kompas co jest z nim nie tak.


Problem z kompasem rozwiązany, uszkodzony kompas.
Doszedłem do tego ściągając wersję 1.5.2 gdzie jest sztuczny horyzont, zamontowałem kompas Ublox M8N, ponowna kalibracja i wszystko działa jak należy.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 18:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jaki jest związek AH z mag?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
AH co masz na myśli?. Teraz testuję kompas na APM-e. GPS działa kompas nie zbiera próbek.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
AH to sztuczny horyzont

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 19:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
Zaraz powiesz że to efekt żyroskopów, ale u mnie jak kompas źle pokazywał to sztuczny horyzont szalał, na Ublox-e nie szaleje (kompas z GPS sprawdzony). Zainstalowałem MiniAP do APM-a i GPS działa a przy kalibracji kompasu nie zbiera nawet próbek.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A sprawdziłeś drugi model kompasu? AH nie reaguje na gps, tylko na gyro/acc. Coś źle sprawdzasz.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 cze 2018, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 786
Lokalizacja: Trzebnica
Sprawdziłem drugi kompas miałem go w samolocie. Zrobiłem test kompasu za pomocą programu Putty, poniżej wrzuce fotke na potwierdzenie że kompas nie działa
Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 cze 2018, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3895
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
putty gada po i2c? ooo nie wiedziałem
nie odpowiedziałeś czy probowałeś ustawić inny model kompasu w inav

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.