Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 05:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: iNAV tryby lotu
Post: czwartek 31 maja 2018, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
Witam,

Chciałbym zapytać jak działa tryb lotu ARM w iNAV. Po przełączeniu w ten tryb silniki ruszyły prawie na maxa a wg mnie powinny się powoli obracać.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 maja 2018, 22:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 295
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ten tryb działa tak, że działają silniki.
Jeśli ARM jest wyłączony, silniki też są wyłączone.

Nie odpisałeś sprzętu i konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 maja 2018, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
FC Omnibus F4V2 PRO
ESC 30A Hobby Wing X rotor
Silniki Emax 2306 2750kv
RC RadioLink AT9S
Odbiornik R9DS
Śmigła 5045 HQ

Wracając do trybu ARM, to czy silniki powinny się kręcić powoli a nie rozpędzać prawie na max i jak ten tryb ustawić?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 05:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 295
Lokalizacja: Biała Podlasla
A ten objaw jest na stole bez startu w powietrze?
Czy to już ze smiglami do lotu model strzela w niebo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 07:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
Ten objaw mam na stole bez założonych śmigieł.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
to zakładaj śmigła i startuj.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 08:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 maja 2014, 20:07
Posty: 89
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Czyli wychodzi na to, że wszystko jest w porządku. A przynajmniej tak, jak ustawiłeś.

Nie czytałeś dokumentacji od inav?

Nie czytałeś, w szczególności, o:
- trybach lotu
- konfiguracji regulatorów (w tym np minimum throttle)
- jak się zachowują silniki na stole
?

Nie to, że ja jestem złośliwy, ale czy napewno potrzebujesz trybu ARM? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
hmmm na upartego bez ARM da się polatać ale chyba tylko samolotem :)

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 09:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
d2f pisze:
Czyli wychodzi na to, że wszystko jest w porządku. A przynajmniej tak, jak ustawiłeś.

Nie czytałeś dokumentacji od inav?

Nie czytałeś, w szczególności, o:
- trybach lotu
- konfiguracji regulatorów (w tym np minimum throttle)
- jak się zachowują silniki na stole
?

Nie to, że ja jestem złośliwy, ale czy na pewno potrzebujesz trybu ARM? ;-)


Dokumentacje czytałem, tryby lotu też sobie poustawiałem. Akurat jak działa ARM nic nie jest napisane a przynajmniej nie znalazłem.
U mnie podstawowym trybem lotu jaki sobie ustawiłem to ALTHOLD + ANGLE + AIRMODE
minimum throttle mam na 1150.
Jak mam tryb ARM to się mocno rozpędzają, moim zdaniem tak być nie powinno.

Edytuj posty!

pma_ pisze:
to zakładaj śmigła i startuj.


Założę śmigła i tyle będę go widział :)
U mnie mam problem z kompasem ( Ublox 7 Serii Super Mini)https://pl.aliexpress.com/item/Ublox-7-Series-Super-Mini-APM2-8-PX4-GPS-with-Compass-for-APM2-6-APM2-8/32823634169.html
jakbym go nie kalibrował na Hudzie nie wskazuje mi poprawnie kierunków. Jakbym nie obrócił to zawsze pokazuje mi zachód.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Jak nie włączysz żadnego trybu autonomicznego to nigdzie sam nie odleci.
Na pewno ci poprawnie mag wykrywa? Jaki model pokazuje?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 10:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
pma_ pisze:
Jak nie włączysz żadnego trybu autonomicznego to nigdzie sam nie odleci.
Na pewno ci poprawnie mag wykrywa? Jaki model pokazuje?


HMC5883, rozebrałem kompas i zauważyłem że literka L zamiast być do przodu była do tyłu, poprawiłem ale ponowna kalibracja kompasu nic nie zmieniła.
W jednej z wersji widziałem że jest HUD gdzie od razu widać kierunki jak np w APM. A tutaj obracając modelem po chwili wraca do tej samej pozycji i tak samo jak podłączę do monitora na hudzie mam teraz kierunek "S" południe.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A co jest napisane na kompasie? Jak dobrze pamiętam były jakieś problemy z pozamienianymi magnetometrami.
Poszukaj na forum o HMC5883 i jakimś podobnym kompasie, miś o tym pisał.
Miałem kilka szt takich gps i niestety je wywaliłem do kosza :( same problemy z nimi były. Wykrywa ci satelity na oknie?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 10:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
Na kompasie pisze Mini AP GPS with Compass, układ od komasu to HMC5883L.
GPS działa dobrze wykrywa satelity.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3886
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Ciekawe.
1. Odłącz mag z gps i zobacz co ci FC pokazuje
2. Zainstaluj najnowszego BF i sprawdz czy tam wykrywa mag i czy da się go skalibrować poprawnie
3, Spróbuj wymusić QMC5883

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Ostatnio zmieniony piątek 01 cze 2018, 12:41 przez pma_, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 cze 2018, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 777
Lokalizacja: Trzebnica
pma_ pisze:
Ciekawe.
1. Odłącz mag z gps i zobacz co ci FC pokazuje
2. Zainstaluj najnowszego BF i sprawdz czy tam wykrywa mag i czy da się go skalibrować poprawnie


Po odłączeniu GPS-a i kompasu w zakładce Setup dron nie lata na wszystkie strony jak obrócę tak się zatrzymuje.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.