Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 lip 2018, 03:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 28 lut 2018, 09:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2018, 11:38
Posty: 5
Lokalizacja: GORZÓW WLKP.
Witam
Jestem nowy na tym forum od około roku czasu przywracałem do życia drona Parrot Ar.drone 2.0 którego kupiłem za niewielkie pieniądze jako uszkodzonego i udało się na razie czekam jeszcze na dobre baterie aby móc nauczyć się prawidłowego pilotażu
tego drona .
Ale moje pytanie jest z innej dziedziny chciałbym skonfigurować w.w. drona z programem qgroundcontrol aby móc mu wyznaczać trasę przelotu (dron ma w komplecie oryginalny moduł GPS) bo w oryginalnym oprogramowaniu można wyznaczyć tylko punk startu i lądowania bez możliwości samodzielnego określenia punktów przelotu.
z tego co widziałem w internecie są filmiki na You Tub-ie gdzie przy użyciu tego softu można takie trasy wyznaczać ale nie daje sobie rady z konfiguracja tego programu z dronem .
Czy koś z was już może robił coś takiego lub może mnie wesprzeć pomocą w konfiguracji ?
Dziękuję i pozdrawiam
Dominik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 lut 2018, 22:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
ja się nie znam na parrotach ale możemy spróbować tu to jakoś ogarnąć. Udało Ci się w ogóle połączyć telefon lub PC z dronem przez Wi-Fi przez ich orginalną aplikację ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 09:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2018, 11:38
Posty: 5
Lokalizacja: GORZÓW WLKP.
witam
tak oryginalna aplikacja na androida "AR.FREEFLIGHT 2.4.15" działa dobrze przez WI-FI tylko brak możliwości wyznaczania
punktów przelotu .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 mar 2018, 20:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Tak sobie poprzeglądałem informacje na necie i w sumie nie ma nigdzie potwierdzenia, że ktoś uruchomił planowanie misji z wersją qground control 2.xx a na chwilę obecną ze sklepu play można pobrać już jedynie wersję 3.1.
O tym w ogóle nie ma słowa no ale spróbujmy od tej obecnej wersji a jak nie to cofniemy się do wersji 1.xxx.xxx.

Wgrałeś najnowszy firmware? Podobno można było to zrobić za pomocą softu Appla, wersja Androida chyba nie do końca to umożliwiała (przynajmniej kiedyś) . Dopiero po tym możesz próbować ustawić połączenie przez UDP z Qground control. W sumie troszkę to dziwne ponieważ UPD działa w każdej wersji QGC.

Tu jest jakiś sbardzo stary ale podstawowy filmik, który o tym mówi i chyba od tego zacząć musisz.



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 mar 2018, 15:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2018, 11:38
Posty: 5
Lokalizacja: GORZÓW WLKP.
QGC w wersji android na razie odpuściłem chciałbym to zrobić na windows 7 , Update firmware z softu na androida chyba działa bo wskazuje na brak nowszej wersji.
Ten filmik oglądałem oglądałem kilka razy ale go nie kumam (jestem jeszcze z tej generacji którą nauczano językiem rosyjskim).
Teoretycznie robiłem to co w filmiku ale brak połączenia .
Dzięki i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 mar 2018, 15:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Czy w przypadku Windowsa wszedłeś w ustawienie tj. > application settings/Comm Links i dodałeś tam manualnie nowe połączenie typu UDP / przez port 14550? Wydaje mi się że musisz to dodać manualnie żeby QGC zaczął nasłuchiwać sygnały z drona. Poniżej screen jak to u mnie wyglada.
https://zapodaj.net/bf3cec3a728f5.jpg.html

EDIT - scalenie

Dominik, I jak spróbowałeś to łączyć przez udp?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 mar 2018, 09:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2018, 11:38
Posty: 5
Lokalizacja: GORZÓW WLKP.
Witam
Przepraszam za brak odpowiedzi obowiązki mnie trochę zastopowały w pracach z dronem.
Ale udało mi się nawiązać połączenie przez udp z dronem odczytuje parametry z czujników itp ale brak reakcji na próbę startu drona nie wiem czy nie działa to tak że komunikat startu wydaje się ze smartfona z aplikacji ?
Dziękuję i pozdrówka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 mar 2018, 00:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Nie mam problemu, sam w międzyczasie przeglądałem sobie info o tym dronie. Spójrz na stronę https://pixhawk.org/platforms/multicopters/ar_drone
Czy Ty posiadasz coś takiego jak ten AR.Drone Shield (PX4IOAR)? Jeżeli nie, to chyba musimy się skupić na ustawieniu i wgraniu samej misji tak jak robi to ten człowiek na pierwszym filmie.
W sumie on też tam tylko je wgrywa bez uzbrajania drona z QGC.

edit....
a jeszcze jedno, próbowałeś zrobić konfigurację drona pod qgroundcontrol ? Bez tego raczej nie zadziała włączanie drona z poziomu QGC.
próbujmy z tą konfiguracją jednak, znalazłem jakiś francuski filmik na którym widać ze jednak ktoś odpala drona z poziomu QGC.
https://youtu.be/o0DMrUiaX3E


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 mar 2018, 12:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 lut 2018, 11:38
Posty: 5
Lokalizacja: GORZÓW WLKP.
Nie mam shield-a , dziś spróbuję cos pokombinowac .
We wcześniejszym poście pisałem że połączyłem się z qgc z dronem odczytuje wskazania z czujników oraz gps
ale brak kontroli nad dronem ale to pewnie przez to o czym pisałeś że brak konfiguracji a powiedz czy cos w tym temacie możesz pomóc ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 mar 2018, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Co do konfiguracji znalazłem taki filmik (starsza wersja qground control):


Ja bym proponował Ci zrobić tą konfigurację na początku bez opcji firware upgrade ( pisałeś że masz go zupdatowanego). Może pojdzie, jak nie bedziemy myśleli o tym czy mozna go updateować z aplikacji qground control. Zwróć uwagę ze na tym filmie prezenter konfoguruje własnie drona na ramie AR drone (3-cia minuta filmu).

W miedzy czasie natrafiłem na froum jakiego nie znałem, link http://forum.developer.parrot.com/c/drone-sdk/ardrone i myślę że ti się powoli wszystkiego doczekamy, Przy okazji w jednym z postów jest taki film: https://youtu.be/bYtNEoG3VME na którym autor ustawia misje jeszcze na innym oprogramowaniu (chyba łatwiejszym niż QGC) i tu pytanie czy Ty znasz to oprogramowanie? Wydaje mi się że to jakaś nowa wersja firmowego softu na androida

Ok, spróbuj zrobić tą konfigurację a ja poprzeglądam jeszcze to forum parrota. A tak przy okazji to próbowałaś ustawić jakoś misje bez jego uruchamiania na działającym połączeniu ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.