Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 paź 2018, 13:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 15 gru 2017, 10:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
Kontroler pikoblx oprogramowanie 3.16 betaflight configurator 10.0.0. Nadajnik spektrum dx6i
Problem: nie da się skalibrować kanałów
aplikacja przy ruchu jednym kanałem w aparaturze pokazuje zmianę dwóch kanałów w programie. ruch drążkiem gazu powoduje w monitorze w programie ruch dla kanału throttle i pitch. Ruch prawym drążkiem jeszcze dziwniejsze reakcje - ruch w prawo powoduje zmiany w monitorze na innym kanale a ruch w lewo na innym. Ruch przelączników flaps i gear w aparaturze w ogóle nie jest rejstrowany w programie.

receiver mode i serial receiver prowider ustawione na spektrum,spektrum 1024, porty ustawione w jedyny sposób który wykrywał nadajnik - uart3 serial rx , channel map wypróbowane wszelkie możliwe konfiguracje tylko "przerzuca problem na inne kanały w monitorze"

Nadajnik działa bez problemu z symulatorem i dwoma innymi modelami w monitorze w nadajniku wszystko w porządku, wszelkie miksy wyłączone. Obejrzałem z 6 różnych filmików dotyczących betaflight i zawsze ruchowi na jednym kanale w nadajniku odpowiadał ruch jednego kanału w monitorze w programie. Czy ktoś mógłby poprowadzić za rękę ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 12:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Nie znam sie na Spektrumach, ale mnie to wyglada jak ustawiony w radiu mix heli. Jestes pewien ze monitor pokazuje sygnały kanałów a nie drążków?

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 13:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
Nadajnik w trybie acro a więc bez mixu dla heli. O który monitor pytasz ?? Głowy za to czy pokazuje sygnały kanałów czy drążków dać nie mogę a coś by to zmieniało w opisanej sytuacji ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3237
Lokalizacja: Olsztyn
johnny, czy jak ruszasz drążkami to ruszają Ci się pojedyncze słupki czy któreś chodzą razem ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 14:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 gru 2017, 21:01
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa
Trochę strzelam, spróbuj model type: heli, swash type: 90st.

_________________
Pozdro,
Lopez


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 18:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
@ PiotrSz słupki w programie chodziły razem a na monitorze w apce osobno. No dobra w instrukcji zaznaczone na czerwono że ma być serial receiver prowider spektrum 1024 wszędzie w internetach każą tak ustawić i nawet na stronce spektruma znalazłem że tak pracuje mój nadajnik a tu wał bo po ustawieniu spektrum 2048 najpierw zadziałały aux1 i aux2 które we wcześniejszej konfiguracji(spektrum 1024) nie działały a po kilkukrotnym "save and reboot" także drążki zaczęły dawać prawidłowy sygnał w programie (czemu nie zadziałały odrazu jak aux1 i aux2)??....

Mam jeszcze dwa pytania: Centra wszystkich drążków wypadały mi na 1499 więc zmieniłem stick center w programie na 1499 Można tak ?? Czy odbije się to jakoś na jakości lotu ?? Min i maks położenia ustawione są tak jak program sobie tego życzy
https://zapodaj.net/d7e51bf5e6e10.png.html

Reakcja na drążek gazu ze strony silników występuje dopiero w 1/3 jego ruchu. Czy zmiana wartości (na jakie) w ESC/motor features pomoże ?? Jakieś wskazówki co do żyroskopu czy ma zostać jak jest ?? Ogólnie jeśli ktoś w tych ustawieniach coś nie tak byłbym wdzięczny za poprawę.
https://zapodaj.net/5e64b08db62f4.png.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 23:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie możesz w aparaturze tak skorygować by wypadało na 1500?

Skalibrowales regle? Bo to jeden z typowych jego objawów.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 511
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
johnny pisze:
Reakcja na drążek gazu ze strony silników występuje dopiero w 1/3 jego ruchu. Czy zmiana wartości (na jakie) w ESC/motor features pomoże ?? Jakieś wskazówki co do żyroskopu czy ma zostać jak jest ?? Ogólnie jeśli ktoś w tych ustawieniach coś nie tak byłbym wdzięczny za poprawę.
https://zapodaj.net/5e64b08db62f4.png.html


Wpisz w cli "get min_check", w którejś wersji było ustawione na 1100 co powodowało takie dziwne uczucie. Jeśli tak będzie to wpisz "set min_check = 1020", enter i "save".

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 14:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
@Adrian rozumiem że chodzi Ci o korekcję subtrimami ?? Mogę to zrobić to poprostu helikowy nawyk "nie ruszaj trymerów w apce skorygujesz mechaniką i kontrolerem" Pisząc o kalibracji regli masz na myśli https://zapodaj.net/5e64b08db62f4.png.html te ustawienia czy coś zupełnie innego. Przepraszam za takie pytania ale miałem dłuższą przerwę w lataniu i trochę wypadłem z obiegu
@Majk99 ok dzięki za radę spróbuję i dam znać czy pomogło


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 gru 2017, 16:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
johnny pisze:
Pisząc o kalibracji regli masz na myśli

Nie, mam na myśli:

https://youtu.be/mI3XJfkLqeM?t=1m34s

Obowiązkowo bez śmigieł!

Spektrum niestety nie znam, ale musisz mieć ustawienia w menu

https://youtu.be/0JK94n7gFLs?t=1m15s

W ten sposób, na przykładzie taranisa, ustawiasz w zakładce receiver równe 1500

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 00:39 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
Oki dzięki za pomoc @Adrián regle skalibrowane centra poprawione na równo 1500. Wisieć w domu wisi a drążek gazu nawet do połowy nie doszedł bo sufit na 3 metrach to za mało tak wystrzela do góry. Przy uzbrajaniu jeden silnik gorzej łapał synchronizacje ?? chyba tak się to określa - wchodził na obroty jałowe z szarpaniem więc podniosłem ustawienie min. throttle w betaflight i jest już dobrze. Jaki macie patent na idealne wypoziomowanie do kalibracji akcelerometra ?? Stół na którym ustawiałem kąty cykliki w gaui x3 i wszystko grało jak trza najwyraźniej jest zbyt krzywy dla maluszka i mało bo mało ale ciągle ma tendencję do dryfowania w jedną stronę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 511
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Zawsze będzie gdzieś uciekał, można podnieść I na danej osi to powinien trochę lepiej sobie radzić. Prawdopodobnie będziesz chciał latać w trybie acro i tam można akcelerometr wyłączyć bo jest nieużywany.

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 gru 2017, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wszelkie delikatne odchyły, istotne są tylko na początku ;-)
Później to nie ma znaczenia he
Możesz zawsze trymerami z apki delikatnie to skorygować.
Ale jak nauczysz się latać to nie będzie to miało żadnego znaczenia.
I tak przydało by się latać w acro :mrgreen:

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 24 gru 2017, 11:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
@Majk99 Ale jeśli ciągle ucieka w jedną stronę a po kalibracji na stole ciągle ucieka w drugą to wiadomo o co chodzi :D @Adrian Ja jestem stary pilot helików :D Tam wszystko musiało być idealnie bo inaczej wychodziło to w ewolucjach :D Wiesz może nie jestem żadnym Alanem Szabo juniorem ani Bertem Kammerem ale helikami latam od 2012 tic toki robiłem metr nad ziemią a i lejki na plecach ogonem do przodu nieraz wychodziły nawet nie krzywo :D Hubsana x4 miałem jeszcze pierwszej generacji zaraz jak się pojawił w sprzedaży, jak latałem nim zygzakami między drzewami obok mojego lotniska modelarskiego to starzy piloci z 20 letnim stażem łapali się za głowę bo modelami ma się latać bezpiecznie nad trawą gdzie nie ma żadnych przeszkód. Dziś tak się ściga i jest to dyscyplina sportowa :D Nie wiem czy to tyle się teraz pozmieniało że bardziej polega się na korekcjach elektroniki czy myśleliście że macie do czynienia z kimś kto dopiero zaczyna :D Tryb acro trybem akro pogoda nie pozwala na wyjście z domu a nie uśmiecha mi się demolować pokoju jeśli jakieś pid-y okażą się zwalone więc póki co grzecznie sobie wisi w self levelu :D:D:D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 gru 2017, 14:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 cze 2014, 21:26
Posty: 12
Lokalizacja: Przemyśl
Oki pierwszy oblot za mną. Model drży przy szybkim wznoszeniu i szybkim opadaniu. Szybki lot postępowy brak drgań Pidy są takie https://zapodaj.net/4693a7dd6cb76.png.html Na necie znajdowałem takie ustawienia : roll: 38,50,26 pitch: 38,50,26 yaw: 30,45,0 Skąd aż taka rozbierzność ?? jak proponujecie je ustawić albo co ile zmieniać i w którą stronę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.