Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 05:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 01 gru 2016, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 520
Witam,

Otrzymałem uszkodzonego gimbala, wymieniłem w nim atmegę 328. I mam problem aby wgrać do niej nowe oprogramowanie. W arduino połączyłem się przez USBASP i wypaliłem bootloader, czerwona dioda świeciła a zielona zaczęła migać. Uruchomiłem oprogramowanie do AlexMosa ale przy próbie nawiązania połączenia ciągle mam "connecting". Za pomocą programu Khazama mogę wgrać firmware łącząc się przez UsbAsp ale po tej operacji świeci tylko czerwona dioda i nadal nie mogę połączyć nię z AlexMosem w oprogramowaniu (ver 2.2 taką wgrywam).
Da się coś z tym zrobić.

Zdjęcie mojego gimbala
Obrazek
http://toplegotoys.com/wp-content/uploads/2016/04/2-Axis-BGC-MOS-3-0-Large-Current-Brushless-Gimbal-Controller-Board-Driver-Alexmos-Simple-Simple2.jpg

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 gru 2016, 23:38 
Offline

Rejestracja: środa 09 lis 2011, 10:22
Posty: 141
Lokalizacja: Warszawa
A to czytałeś:
http://www.basecamelectronics.com/downloads/8bit/

_________________
starszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 05:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 520
Oczywiście ze czytałem, ale u mnie za pomocą Xloadera nie działa. Downloader optibot też nic się nie dzieje. Khazama wszystko wgrywa ale nadal nie można się połączyć z płytą przez program do Alexmosa

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 07:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
Na płytce powinien być UART, spróbuj bezpośrednio spiąć przez FTDI i zobacz czy się komunikuje. Może walnięta jest komunikacja między procesorem, a FTDI na płytce kontrolera albo gniazdo USB.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 520
Robiłem tak jak mówisz, nawet wylutowalem układ od komunikacji CP2102. Tylko za pomocą Khazama przez usbasp mogę cokolwiek wgrać.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Ostatnio zmieniony piątek 02 gru 2016, 15:26 przez Poli25, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
Poli25 pisze:
Robiłem tak jak mówisz, nawet wylutpwalem układ od ko.unikacji CP2102. Tylko za po.oca Khazama pr3z usbasp mogę cokolwiek wgrać.


Ale przez usbasp wgrywasz bezpośrednio w procesor. Przez FTDI soft wgrywa się po komunikacji z bootloaderem. Wgrywasz oczywiście wersje null softu ???
Ostatnio też robiłem uszkodzony kontroler i poszło bez problemów.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
A prawidłowo ustawiłeś fusebity w Atmedze ? Inaczej procesor będzie chodził z wewnętrznego generatora RC a nie z kwarca, więc nie połączysz się uartem bo prędkość będzie zła.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 520
miś pisze:
A prawidłowo ustawiłeś fusebity w Atmedze ? Inaczej procesor będzie chodził z wewnętrznego generatora RC a nie z kwarca, więc nie połączysz się uartem bo prędkość będzie zła.


Nie ustawiałem fusebitów, bo szczerze mówiąc nie wiem jak się je ustawia, jeśli byś mi powiedział co i jak był bym bardzo wdzięczny

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Khazana ma skaszanione ustawianie fusebitów i nim nie ustawisz, a więc najprościej jest to zrobić z linii poleceń uruchamiając wprost AVRDude (oczywiście płytka podłączona do USBASP).
Kod:
avrdude.exe -p m328p -c usbasp -U efuse:w:0x05:m -U hfuse:w:0xDC:m -U lfuse:w:0xEE:m

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
A chyba jeszcze prościej wypalić z Arduino, wtedy niczego nie musisz pisać :-) Tak zrobiłem ostatnio w 2 Atmegach i w obu przypadkach soft załadował się bez najmniejszych problemów.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 520
Ja wypaliłem botloadera w arduino bez problemu, ale softu nie mogę załadować. W basecam nie mogę się połączyć ciągle mam conecting

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 gru 2016, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 915
Lokalizacja: Rzeszów
Poli25 pisze:
Ja wypaliłem botloadera w arduino bez problemu, ale softu nie mogę załadować. W basecam nie mogę się połączyć ciągle mam conecting

Albo coś sprzętowo jest uwalone, albo robisz jakiś czeski błąd :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.