Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 sty 2017, 17:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 11 lis 2016, 12:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 16:53
Posty: 19
Lokalizacja: ok. Rybnika
Witam
Mam pojazd w konfiguracji czołgu który kontroluje poprzez apmrover2.
W trybie manualny wszystko mam już dopracowane.
Gdy zaprogramuję misję i przełączę w tryb auto to pojazd odwraca się o 180 stopni od celu i porusza się zygzakiem w przeciwną stronę.
Tak samo gdy wyłączę aparaturę rc to pojazd oddala się od Home.
Co to może być i jak to naprawić?

Pozdrawiam
Tomasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 12:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 5568
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Możesz sprawdzić ustawienie kompasu/kalibracja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 12:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 16:53
Posty: 19
Lokalizacja: ok. Rybnika
Orientacja ikonki pojazdu jak i położenie gps w mission planer pokrywały się z rzeczywistością .
Strzałka na odbiorniku gps powinna wskazywać przód pojazdu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1395
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
GPS nie ma kierunków.

Strzałka na module nie jest aż tak istotna, bo sam magnetometr może być obrócony np o 45 stopni. Różni producenci różnie montują.

Do tej pory zdarzały mi się kompasy nie obrócone, obrócone o 45 stopni w jedną lub drugą stronę. W zakładce dotyczącej kompasu trzeba ustawić poprawną orientację magnetometru. Jeśli magnetometr jest razem z GPSem to jest zamontowany do góry nogami. W APM trzeba było ustawiać dodatkowo orientację roll180 ale w Pixhawku tego się nie robi. Tylko w osi YAW.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 15:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4504
Lokalizacja: Polska
RW pisze:
Jeśli magnetometr jest razem z GPSem to jest zamontowany do góry nogami.

Nie zawsze...

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 923
Lokalizacja: Schwerin
Przerabiałem ten problem w tym wątku
viewtopic.php?f=22&t=38358
i pomimo tego że byłem zadowolony z działania apema to w tym przypadku się nie sprawdził.
Łódka zachowywała się bardzo podobnie tylko, że przy powrocie nie mogła zdecydować się :mrgreen: w którą stronę skręcić
i dalej płynęła zygzakiem do przodu.
Nie wiem dlaczego ale oprogramowanie na apema jest skitrane i gdy wymieniliśmy FC na pix-a
wszystko zaczęło pracować prawidłowo.
Sprawdzaliśmy RTH na dwóch pixach jednym oryginalnym i jednym z ali.
Niestety ale na tym z ali zachowywał się tak samo jak u ciebie.
Po zmianie na tego z 3rd od razu bez dodatkowych konfiguracji zaczęło to działać i przy gps-e 8m dokładność była ok 1 metra.

Tutaj jest film z testu takiego pixa.






Niestety ale czasy apema mijają :evil:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 18:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 501
Potwierdzam, ostatnio robiłem łódkę dla kolegi. APM się nie sprawdza, nie chciało to w ogóle współpracować, łódka pływała jak chciała. Dopiero po zamontowaniu Pixa wszystko ruszyło z kopyta.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1395
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
pawelsky pisze:
RW pisze:
Jeśli magnetometr jest razem z GPSem to jest zamontowany do góry nogami.

Nie zawsze...

Obrazek


Co za nieoszczędność miejsca :lol:

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 06:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 16:53
Posty: 19
Lokalizacja: ok. Rybnika
RW pisze:
pawelsky pisze:
RW pisze:
Jeśli magnetometr jest razem z GPSem to jest zamontowany do góry nogami.

Nie zawsze...

Obrazek


Co za nieoszczędność miejsca :lol:

Widać producent zastosował strategię że zamiast ekranować to odsunąć od siebie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1395
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Co ekranować?

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 12:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 16:53
Posty: 19
Lokalizacja: ok. Rybnika
Elektronikę GPS od czujników kompasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1395
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Akurat :roll:

Magnetometr nie zakłóca GPSa. A poza tym rzuć sobie okiem na drugą stronę modułu - uBlox jest i tak tradycyjnie ekranowany.

https://www.aliexpress.com/item-img/Ubl ... 5093.html#

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4504
Lokalizacja: Polska
Tomasz_K pisze:
Widać producent zastosował strategię że zamiast ekranować to odsunąć od siebie.

Fantazjuje kolega troche. Producent zastosowal strategie: zrobic modul pasujacy rozmarem do 'kanapek' 45mmx45mm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.