Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 26 wrz 2017, 15:42


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 21 paź 2016, 18:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 wrz 2016, 15:57
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
Czesc.

Programuje swojego pierwszego quada 250.

Do tej pory zrobiłem kalibracje ESC i sprawdzilem czy silniki kreca sie w odpowiednia strone.

Nie wiem jakie opcje wybrac żeby naze polaczylo sie odpowiednio z odbiornikiem.

RX jest podlaczony do naze32 za pomocna wiacki przewodow ktore przyszly z plytka.
na pierwszy kanał dałem wtyk ktory ma trzy przewody. Czerwony, czarny i bialy(od gory bialy)

Mam wybrana opcje RX_PARALLEL_PWM

na wykresach widac tylko wychylenia niektorych przelacznikow.

Odbiornik corona cr6d i apka hobby king hk6x

Podpowie ktos cos ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
No to podpiales sie tak jakbys podpinal na PPM. Musisz w radyjku zmienic sygnal wyjsciowy na PPM i w cleanflight na PPM i powinnoo smigac...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 18:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 wrz 2016, 15:57
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
Pierwszy wtyk ma 3 przewody. Te od 2 do 6 pojedyncze.

Taka wiazka jak tu http://abc-rc.pl/kontroler-naze32-10dof#axzz4NfpOEvd9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 paź 2016, 18:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 124
Lokalizacja: Szczecinek
Szymszym a mógłbys łaskawie napisac dokładnie które kanały Ci działają, wrzucić jakieś zdjęcia sorki ale wróżkami nie jestesmy.


łukasz

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 10:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 wrz 2016, 15:57
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
Łapcie screeny.

Przewód bialo-czerwono-czarny kiedy jest podlaczony pod kanal 3 to odbiornik pamieta ze jest zbindowany.
Kiedy mialem podlaczony do 1 za kazdym razem musialem bindowac odbiornik z aparatura.

Kable 5 i 6 w odbiorniku są podlaczone jako 5 i 6 na płytce w naze i odbowiadaja za kanał AUX1 i AUX2. (na zdjeciach widac ich wychylenia).

Nwm jak podłączyc reszte żeby smigała. W cleanflight wgl nie widac wychyleń moich drążków(oczywiscie kiedy podłącze wszystkie przewody naze-odbiornik)

Mam jeszcze jeden dylemat.W Naze32 kiedy jest podlączone do komputera świeci ciągłym światlem niebieska dioda i obok mruga czerwona. Nwm czy tak powinno być ;/


Fotki:

https://zapodaj.net/98aee8fb993d4.jpg.html

https://zapodaj.net/713d897622ff6.jpg.html

https://zapodaj.net/0de3cfec30213.jpg.html

https://zapodaj.net/67a4e1da84ca6.jpg.html

https://zapodaj.net/7d82c8034b57b.jpg.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 10:26 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
CF wykrywa ci Failsafe i ustawia kanały Ali/Thro/Elev/Rud zgodnie z ustawieniami failsafe.

Musisz zadbać by na głównych kanałach były zakresy 1000-2000 (dotyczy ali/thro/elev/rud).

Tzn.

W nadajniku powinieneś sprawdzić który kanał jest czym i odpowiednio podłączyć je do naze, po czym odpowiednio ustawić endpointy.

Na początek wyłącz failsafe bo będzie Ci przeszkadzał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 10:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 wrz 2016, 15:57
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
Problem w tym, że u mnie wgl nie pokazuje wychylenia drążków tylko same przełączniki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 11:16 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Bo:

a) Zgodnie z zdjęciami nie masz podłączonego wszystkiego
b) Czego wynikiem jest włączanie się Failsafe które "przejmuje kontrolę" nad danymi z nadajnika (dotyczy głównie ALI/ELEV/THRO/RUD)

Więc:
1) wyłącz failsafe (jest osobna zakładka), bo nigdy nie zobaczysz jakie masz prawdziwe wartości
2) podłącz wszystkie kanały (roll/pitch/yaw/thro muszą mieć prawidłowe wartości), nawet jak będą źle to będą, teraz ich nie ma i to jest problem, zmieniał będziesz jak będziesz widział co jest gdzie.
3) czytaj ze zrozumieniem bo już raz to napisałem

Edit (2)

No tak.. (nie chyba jednak nie ten)


Ostatnio zmieniony piątek 04 lis 2016, 12:17 przez qemay, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 12:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 wrz 2016, 15:57
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
1. Wyłączyłem failsafe kompletnie.
2. podłączyłem wszystkie 6 kanałów
3. Nadal działają tylko AUX1 i AUX2

Moja aparatura to hobbyking hk6x. Nie mam w niej zbyt duzo ustawiem z pozycji menu, wiec tam nic nie znajde.

Nie rozumiem tylko jak te wartości pozmieniać i co mają mi dać skoro wgl nie widać zakresu ruchów drążków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 12:21 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Szymszym214 pisze:
Nie rozumiem tylko jak te wartości pozmieniać i co mają mi dać skoro wgl nie widać zakresu ruchów drążków.


No to może być problem, CF oczekuje konkretnych wartości na kanałach... No ale endpointy to chyba powinno dać się ustawić.

Napisz dokładnie co do czego podłączyłeś (który port w coronie z jakim portem w naze i jakim kablem)

Jeśli działa ci AUX to zamień go z portem thro w naze (w twoim przypadku chyba 3'ci AETR) i sprawdź czy masz tam odczyty.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 13:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 wrz 2016, 15:57
Posty: 11
Lokalizacja: Wrocław
W odbiorniku:
kanał 1 to aileron
kanał 2 to elevator
kanał 3 to throttle
kanał 4 to rudder


Jak podpinan kabel który wychodzi z nazy z portu numer 6 (czyli ten AUX2) pod kanały od 1 do 4 to widac wychylenia norlalnie wiec sygnał jakis musi isc.
jak mam podłączone w naze po 5 i 6 i do odbiornika w pinach 5 i 6 to auxy dzialaja a reszta nie ;/

Moze to wina ustawin CF?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 lis 2016, 15:06 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Podłącz Thro (kanał 3 z odbiornika) pod złącze naze gdzie wcześniej miałeś działający AUX i sprawdź czy i jakie wartości są na odczycie.

Jak masz jakieś serwo to podłącz do kolejnych kanałów i sprawdź zachowanie na ruchy drążków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.