Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 26 mar 2017, 02:30


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 13 paź 2016, 02:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 321
Lokalizacja: Gdynia
Proszę o pomoc. Zarówno na świeżo przylutowanym OSD jak i w betaflight nie widzę napięcia pakietu. Co mogło się stać? Kontroler to SPR F3 v1, OSD Micro MinimOSD, obraz z kamery jest, diody na osd się świecą, na goglach widać OSD. Ustawienia portów : UART1 MSP on, UART2 MSP on, UART3 serial on. Ustawienia vbat. Vbat on, minimum cell voltage 3,3V, maximum cell voltage 4,2 V, warning cell voltege 3,5 V, voltage scale 110, battery voltage 0,0.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 06:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6092
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Podłączyłeś baterie do osd?
Bez tego nie będzie nic widać.
Co więcej, trzeba ustawić w gui. Nie wiem co używasz, ale pewnie MW.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 06:28 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 182
Lokalizacja: Rzeszów
Podejrzewam, że bateri nie widać w GUI Betaflight.

Adrián pisze:
Bez tego nie będzie nic widać.


To ciekawe ;) W żadnym z moich modelów nie mam podłączonej baterii pod osd a jakoś w każdym widzę napięcie (no dobra nie w każdym, bo pix jakoś dziwnie nie potrafi, ale KAŻDY na CF i BF robi to bez problemu :)

BloodyLordV daj zrzut z ekranu configuration tak by było widać ustawienia pomiaru napięcia baterii.

Sprawdź dwa razy lutowanie złącza baterii na FC i sprawdź multimetrem czy jest na nim napięcie.

MW osd by odczytywał napięcie z FC musi być skonfigurowany na FC voltage, ale to sprawa drugorzędna w momencie gdy napięcia nie ma w konfiguratorze FC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 321
Lokalizacja: Gdynia
Mowa oczywiście o GUI betaflight. Lutowanie jest ok, bo sam Fc działa, w locie nie mam najmniejszych problemów. Jedyny problem to ciągle wyświetlanie 0,0 V w GUI a co za tym idzie na Osd. Ewetualnie jeśli to obejść wspomniakes o podpięciu pakietu bezpośrednio do OSD. Do Jakob padów w osd musiał bym pociągnąć kable (jak rozumiem idące od + i - zasilania pdb)?

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 09:23 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 182
Lokalizacja: Rzeszów
Mówimy o ACRO/DELUEX? http://seriouslypro.com/spracingf3

Eeee... a co ma latanie do podłączenia czujnika napięcia? Z tego co wiem te akurat FC zasilane są z BEC'a podłączonego do któregoś ze złącz 5v. Czujnik napięcia trzeba podłączyć osobno do baterii. Ale bez niego FC będzie działał bez problemu.

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6092
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie mając podłączonej baterii do osd bezpośrednio, widzisz w OSD napięcie pakietu?
To ciekawe.
Jedynie podłączenie pod vbat, wyświetli Ci napięcie w gui.
W Google znajdziesz połączenie osd do naze i wszystkich klonów.
Btw, od schematu podłączenia trzeba było zacząć jakiekolwiek podłączanie.
Można podpiąć pod 1 ale trzeba zmodyfikować jedną linijkę w arduino.
Bez tego, zapewne tylko na 2 będzie działało. Czyli na vbat video


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 09:59 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 182
Lokalizacja: Rzeszów
Adrián pisze:
Nie mając podłączonej baterii do osd bezpośrednio, widzisz w OSD napięcie pakietu?


Jak najbardziej i bez problemu - MWosd ma opcje przesłania odczytów z FC - bierze stamtąd większość odczytów (baro, gps itd) - dlaczego nie miał by możliwości pobrania napięcia. A no ma. A skoro i tak podłączam vbat do FC który i tak odczytuje to napięcie to po co drzeć kolejny kabel do osd?

To samo dotycz RSSI, przekazywane przez kanał z taranisa do FC a FC do OSD. Jeszcze jeden kabel mniej, no i oczywiście natężenie prądu (jeśli akurat FC ma czujnik - mój ma).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 13 paź 2016, 10:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6092
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No tak, o tym zapomniałem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 paź 2016, 00:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 321
Lokalizacja: Gdynia
Może i nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale obszedłem problem. Przylutowałem osd do padów napięcia pdb i olałem odczyty z fc. Wszystko działa, dziękuje za pomoc a temat do zamknięcia.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.