Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 sie 2017, 14:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 22 lis 2016, 10:06 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Jeśli masz CF na pokładzie to libre w żaden sposób się nie połączy. A zgodnie z tym co pokazuje CleanFlight configurator jest tam CF w wersji 1.10.

Druga sprawa to powinieneś najpierw zasilić kontroler po czym podłączyć go do usb. CC3d port USB ma "virtualny" co powoduje, że uruchamia się dopiero po chwili od zasilenia. Jeśli podłączysz USB odrazu - to komputer zasili cc3d ale nie dostanie się do portu co spowoduje błąd i brak możliwości podłączenia.

Zasilasz - czekasz chwilę, podłączasz USB.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 12:57 
Offline

Rejestracja: sobota 19 lis 2016, 19:58
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
Pod które wejście należy podłączyć zasilanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 16:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 172
Dziwne bo w moim przypadku cc3d R. podpinałem bezpośrednio pod usb po wcześniejszym zainstalowaniu librepilot i zarówno na win7 jak i wirtualnym win7/macos sterowniki instalowały się poprawnie, co w obu przypadkach skutkowało prawidłowym podłączeniem się LP z kontrolerem, chyba że cc3d revolution ma inaczej rozwiązaną komunikację po usb ;)
Framol, np. tak jak na załączonym obrazku ECS/Serwo
Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 21:45 
Offline

Rejestracja: sobota 19 lis 2016, 19:58
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
W pierwszym momencie myślałem, że z płytką coś nie tak, bo nie pomogło zainstalowanie wirtualnego portu, sterowniki też jakieś znalazłem i nic...

Rysunek widziałem i się zastanawiałem czy prąd pójdzie od regulatora.

Lipo mam 11,1V , rozumiem że cc3d bierze tylko 5 a reszta idzie w postaci straty w ciepło.
A zasilanie odbiornika jest z osobnego pakietu, czy też od cc3d idzie dalej prąd.

Pytam bo zatrzymałęm się na modelach 15 lat temu gdzie był odbiornik regiel i silnik :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 22 lis 2016, 21:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 172
Do cc3d 5V, ta czerwona kropka na rysunku, lub któryś z równoległych pinów ECS/Serwo i masa oczywiście, żadnego lipo nie podpinaj bezpośrednio do kontrolera. Jak masz regulatory z BEC to masz już we wtyczce 5V.
Wszystkie czarne kabelki na schemacie to masa a czerwone to zasilanie, więc jak odpowiednio podepniesz odbiornik to weźmie sobie zasilanie z cc3D.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 lis 2016, 11:46 
Offline

Rejestracja: sobota 19 lis 2016, 19:58
Posty: 7
Lokalizacja: Poznań
Dzięki za nakierowanie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 mar 2017, 15:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 10:31
Posty: 23
Lokalizacja: Berlin
Witam , pozwolę sobie odświeżyć temat.
Mam z Cc3d taki sam problem jak kolega zwierzak , czyli zero reakcji, Librepilot nie widzi FC. Przeczytałem że należy wgrać jakieś sterowniki aby program zaczął widzieć kontroler. Szukał na forach w Google i Youtub Ale bez skutku.
Czy mógłby mi ktoś ponoć w tej kwesti ?
To mój pierwszy dron i jestem troszkę zielony. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

_________________
LHI X210- Sp racing F3 , LHI 2205-2300KV , LITLEBEE 20A Opto. Runcam Swift.

FROG lite 218- KISS F3 32bit v1.03 , Emax 2205-2600kv ,
RC Afro 30A Race Spec Mini ESC (OPTO) , Runcam Swift 2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 mar 2017, 18:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 172
Ja przy windows 7 nic nie instalowałem poza Librepilot, jaki masz system i jaki to cc3d??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 mar 2017, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 10:31
Posty: 23
Lokalizacja: Berlin
Windows 7 a FC to CC3D STM32 32-Bit.
Wszyscy piszą że mają na micro USB A mój jest na mini USB. Próbowałem łączyć trzema różnymi kablami ale bez skutku. Mam jeszcze jedno FC F3 Racing na micro i tu łączy się bez problemu z cleanflight.
Co mogę jeszcze dodać to , to że kable mini USB znalazłem w szafie jakieś Stare od tel. Kamerki sportowej itp.

_________________
LHI X210- Sp racing F3 , LHI 2205-2300KV , LITLEBEE 20A Opto. Runcam Swift.

FROG lite 218- KISS F3 32bit v1.03 , Emax 2205-2600kv ,
RC Afro 30A Race Spec Mini ESC (OPTO) , Runcam Swift 2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 00:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 172
Pytanie czy po podpięciu cc3d instaluje się wirtualny com na win7?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 01:02 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 92
Lokalizacja: Bytom
Do kolegi Mustang. Jeżeli możesz to pokaż zdjęcie tego FC cc3d. Prawdopodobnie musisz wgrać oprogramowanie korzystając z modułu USB/RS232 czyli popularnego FTDI. Musisz podłączyć się do portu Main w FC, zewrzeć piny Boot na płycie FC i następnie trzymając je zwarte podłączyć FTDI do komputera i wgrać nowy firmware. Dokładny opis znajduje się tutaj:
https://community.micro-motor-warehouse ... -cc3d/1982

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 06:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 10:31
Posty: 23
Lokalizacja: Berlin
No właśnie. Po podpięcie F3 zainstalował się sterownik (był wyraźny komunikat o pomyślnym zainstalowaniu )przy CC3D tego nie było.
Dzięki Docent , FC mam taki jak w twoim artykule.
Czyli wychodzi na to że muszę najpierw zorganizować to ustrojstwo do połączenia z Pc i dopiero będę mógł coś działać :-x
Byłoby szybciej podpiąć płytkę Sp racing f3. Ale to wersja acro , także wolafbym zacząć latanie z self Mode.

Czy adapter musi być dedykowany czy jest to obojętne ?

np. Taki

http://www.ebay.de/itm/FTDI-Adapter-FT2 ... SwXYtYtbSc

_________________
LHI X210- Sp racing F3 , LHI 2205-2300KV , LITLEBEE 20A Opto. Runcam Swift.

FROG lite 218- KISS F3 32bit v1.03 , Emax 2205-2600kv ,
RC Afro 30A Race Spec Mini ESC (OPTO) , Runcam Swift 2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 13:16 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 92
Lokalizacja: Bytom
Cześć,

Może być taki jak podałeś. Musisz wykorzystać linie TX,RX,GND i 5V.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 10:31
Posty: 23
Lokalizacja: Berlin
Docent pisze:
Cześć,

Może być taki jak podałeś. Musisz wykorzystać linie TX,RX,GND i 5V.


Dzięki Docent . Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego drugiego FC (Sp Racing F3 V1 Acro). Czy można nim latać w tryb Angle ?
Myślałem że nie i stąd ta nazwa , ale teraz doszukałem się że jest on okrojona wersją (brak barometru ,kompasu i pamięci).
Tylko właśnie nie mogę znaleźć odpowiedzi czy FC działa w wszystkich trzech trybach .Jeśli tak , to wsadzę w drona F3 i nie będę musiał męczyć dalej tematu CC3D .

_________________
LHI X210- Sp racing F3 , LHI 2205-2300KV , LITLEBEE 20A Opto. Runcam Swift.

FROG lite 218- KISS F3 32bit v1.03 , Emax 2205-2600kv ,
RC Afro 30A Race Spec Mini ESC (OPTO) , Runcam Swift 2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 mar 2017, 17:18 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 92
Lokalizacja: Bytom
Na 99,99% tak. Podłącz FC do komputera i uruchom oprogramowanie sterujące. W trybie ustawiania trybów lotu powinieneś mieć Angle, Horizon i Acro. Do trybu Angle nie jest potrzebny barometr i magnetometr, wystarczy tylko czujnik prędkości kątowej (żyroskop) i akcelerometr. U mnie działa.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.