Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 cze 2018, 23:07


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 25 lis 2015, 19:13 
Offline

Rejestracja: środa 25 lis 2015, 18:57
Posty: 10
Witam wszystkich,
Drodzy znajomi, od kilku dni staram się poznać możliwości statku Phantom 3 oraz oprogramowania Agisoft Photoscan. Konkretnie interesuje mnie stworzenie ortofotomapy w tym programie jednak mam z tym niemały problem. Z góry powiem, że jako geodeta z zawodu doskonale zdaję sobie sprawę, że taki sprzęt całkowicie nie nadaje się do jakichkolwiek pomiarów, a wyniki możliwe do uzyskania przy jego użyciu są po prostu żałosne. Jednak do celów poćwiczenia i przypomnienia wiedzy ze studiów w zakresie fotogrametrii postanowiłem troszkę z nim pokombinować.
W czym mam problem? Przede wszystkim z orientacją zdjęć, gdyż o ile bez punktów GCP daję sobie radę (uzyskując mapę dającą bardzo wiele do życzenia w porównaniu do ortofotomapy z Geoportalu) to przy wykorzystaniu punktów referencyjnych pochodzących z mojego bezpośredniego pomiaru metodą RTN w terenie już nie jest tak dobrze.
Głównym problemem jak się okazuje są wysokości. Jeżeli chodzi o współrzędne X i Y to nie ma problemu, gdyż zarówno zdjęcia wykonane przez drona i moje punkty z pomiaru geodezyjnego są w tym samym układzie współrzędnych (ukł. 2000 strefa 7) to wysokości są inne. Te które ja rejestruje odbiornikiem GNSS są w układzie kronsztadt 86, a te które są przypisane zdjęciom są w układzie lokalnym. Jako, że Phantom 3 zaniechuje wysokość z pomiaru satelitarnego na rzecz pomiaru wysokości barometrem. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób mogę doprowadzić do uzyskania jednego wspólnego dla zdjęć i punktów pomierzonych geodezyjnie układu wysokości? Może jest jakaś możliwość aby mimo wszystko zdjęcia z Phantom 3 były orientowane w wszystkich 3 kierunkach przez wbudowaną antenę GPS? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc jakiejś obeznanej osoby, gdyż siedzę nad tym już dosyć długo :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 05 mar 2016, 22:23 
Offline

Rejestracja: niedziela 22 cze 2014, 10:37
Posty: 22
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Zdecydowanie odradzam pomiary wysokości środka rzutu na podstawie GPS, bo będą one piekielnie niedokładne. AgiSoft publikuje instrukcje krok po kroku jak przetworzyć materiał gdy dysponujemy GCP, jest ona dostępna tutaj: http://www.agisoft.com/pdf/PS_1.2%20-Tutorial%20(BL)%20-%20Orthophoto,%20DEM%20(with%20GCPs).pdf

_________________
pozdrawiam Janek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.