Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 24 wrz 2017, 23:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 26 sie 2015, 07:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Witam

Przez głupotę wcisnąłem długopisem mały switch przy karcie SD. Po tym zabiegu radio umarło pokazuje się niebieski ekran i cisza. Nie pomaga trzymanie dwóch trymerów i włączenie radia. Rozkręciłem radio z myślą ze pod lutuje kabelki i za pomocą programu eePe USBasp wgram nowy firmware ale płyta już jest inna. Przy karcie SD jest Mini Usb ale gdy podłączę do kompa słychać że coś wykrył i na tym koniec ( a na filmie widać jak wyrywa jako osobny nośnik).

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 596
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
w Pro jest inny procesor, tam nie podejdziesz z USBasp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
No właśnie też to zobaczyłem. A wiesz jak rozwiązać mój problem?. Potrafisz to zrobić?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
Zaraz, a nie da rady przez kartę SD wgrać softu ???
Przy odpaleniu dwa trymery do siebie...

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
Wyciąg wprost z instrukcji :

Loading New Firmware onto the Card
The latest version of ersky9x can be found at: http://ersky9x.googlecode.com/svn/trunk ... xr_rom.bin
Download the file to the desktop or other convenient location and unzip if necessary.
Copy this file to the ‘Firmware’ folder on the Micro-SD card. This can be done by either of the methods explained above. Briefly:
1. Copy direct to the card (PC or Macintosh)
Make sure the transmitter is OFF. Remove the Micro-SD card, insert it into the adapter and plug it into the computer.
Copy the new firmware file into the Firmware folder on the Micro-SD card.
On a PC use “Safely Remove Hardware and Eject Media”. On a Mac eject the disk image by moving it to the 'Trash'. Physically remove the card.
Insert the Micro-SD card into the 9XR Pro, contacts facing up. Make sure it clicks into place.
To enter boot mode, hold the horizontal trim switches (Aileron and Rudder) towards the center and turn ON the transmitter. “Boot Loader Ready” appears on the transmitter.

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Ostatnio zmieniony środa 26 sie 2015, 08:18 przez jacekV, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Daję dwa trymery do siebie i nic się nie dzieje. I tu jest własnie problem.

W ogóle nie uruchamia się tryb Boot loadera

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
No to jeszcze pozostaje "Updating bootloader" (instrukcja !) a jak nie to tajemnicze słowo SAM-BA i "Restoring Bricked Transmitter"

Nie mam jak podesłać teraz linków ale wujek G. jest w gotowości...

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Proszę pomóż a nie będzie to daremne zapewniam.

Jeśli chodzi o Boot loader to ja już trzymałem trymery do siebie stery też do siebie i od siebie.
Jak zrobić update boot loader?

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
podaj maila na PW, podeślę instrukcje, tam jest krok po kroku...

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Lotki steru to są drążki czy trymery pod drążkami, na innym forum wyczytałem aby trymery trzymać do siebie a tu lotki steru od siebie, już zgłupiałem.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2235
Lokalizacja: Jasienica
na tym etapie nie zajmuj się semantyką tylko rób jak instrukcja każe, trymer to trymer i to Cie interesuje, instrukcje z linkami masz na mailu.

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 08:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Tylko ja już podłączam 4 kabel mini Usb i komputer pika że coś wykrył ale wykrywa to jako WideCom USB Printer Divice, i nie ma możliwości podania portu, i z tym nie mogą sobie poradzić.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 sie 2015, 10:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Udało się radio wstało, co za radość:)

Wcisnąłem mały switch przy karcie SD i po ponownym włączeniu tylko niebieski ekran, rozwiązanie dla innych.

Opiszę jak to zrobić w 9XR Pro:

Ściągami program SAM-BA 2.15
Podłączamy kabel USB
Włączamy radio, powinien pojawić się napis "USB" na LCD w radiu.
Komuter wykrywa nowe urządzenie.
Instalujemy sterownik Pod USB z dysku c:program files/Atmel/drv.
Po włączeniu programu szukamy naszego układu ( Select your board) jaki mamy w Apce
Wybieram port połączenie ( select the connection)
Klikamy Connect
Przechodzimy do następnej zakładki, gdzie praktycznie nic już nie trzeba robić.
Wchodzimy w zakładkę Send File Name i wybieramy nasz firmware, klikamy Send File
Chwilkę czekamy aż nam się wszystko załaduje, po chwili wyskakuje nam okienko Look region i klikamy NO
Później mamy okienko Scripts tutaj nic nie zmieniamy i klikamy Execute
Czekamy chwilkę i po chwili wyłączamy radio odłaczamy wszystko i włączamy radio ponownie i żyje:)

To jest instrukcja w przypadku jaki zdarzyła się u mnie.

Przestroga dla dociekliwych: Nigdy nie wciskać małego switcha przy karcie SD

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Ostatnio zmieniony poniedziałek 07 gru 2015, 21:46 przez Poli25, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 gru 2015, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 613
Lokalizacja: Trzebnica
Witam

Mam pytanie czy da się zrobić taki dodatkowy ekran w Turnigy 9XR Pro?
Chodzi o to aby wyświetlał się aktualny tryb lotu i nie tylko

http://www.qrtech.pl/Quasar/Konwerter/displays.jpg

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 gru 2015, 08:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Wiem ale nie powiem bo:
Naucz się edytować posty zamiast pisać 3 pod sobą...

Przecież tego screena masz ze strony o tym jak to zrobić...

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.