Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 25 wrz 2017, 23:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: u-center
Post: piątek 07 lut 2014, 12:56 
Offline

Rejestracja: środa 06 lis 2013, 14:59
Posty: 20
Lokalizacja: Łódź
Walka z GPS.
Podpinam GPS przez płytkę I2C-GPS-NAV przez FTDI do kompa w programie u-center rozpoznaje GPS ale się nagle rozłącza. Zobaczcie: http://www.youtube.com/watch?v=5xB9rT6h ... e=youtu.be

Co jest nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 07 lut 2014, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Podpinaj prosto FTDI do GPS-a bez płytki I2C nav


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 07 lut 2014, 14:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
A ja mam pytanie czy w u-center zmienię częstotliwość GPS u-blox Neo-6m oraz czy wyczyszczę konfigurację?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 07 lut 2014, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Tak. Pod warunkiem że GPS ma wbudowany EEPROM (żeby to pamiętał).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 09 lut 2014, 22:21 
Offline

Rejestracja: środa 06 lis 2013, 14:59
Posty: 20
Lokalizacja: Łódź
Faktycznie bezpośrednie podłączenie GPS do FTDI pomogło udało się ustawić. Ale teraz w multiwiiconf nadal nie podaje danych z GPS (zielona lampka jest podświetlona). GPS łapie fixa bo mruga. Ale multiwiiconf nic nie pokazuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lut 2014, 01:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Zdefiniowałeś w ustawieniach multiwii płytkę i2c nav?
W ustawieniach płytki i2c zdefiniowałeś poprawnie protokół? (UBLOX lub NMEA)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 10 lut 2014, 22:10 
Offline

Rejestracja: środa 06 lis 2013, 14:59
Posty: 20
Lokalizacja: Łódź
Witaj.
ustawienia I2C:
#define GPS_SERIAL_SPEED 115200
//#define NEO6_NOT_CONFIGURED_AT_POWERON
//#define NMEA
#define UBLOX
//#define MTK

Ustawienia multiwii:
#define GPS_BAUD 115200
#define I2C_GPS

Niestety nadal w multiwiiconf nie pokazuje danych z GPS pomimo iż GPS łapie fixa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lut 2014, 00:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16251
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zobacz tu: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1724694
Wszystko jest wyjaśnione.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lut 2014, 12:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Daj:
#define GPS_SERIAL_SPEED 115200
#define NEO6_NOT_CONFIGURED_AT_POWERON
//#define NMEA
//#define UBLOX
//#define MTK

Bo może masz GPS bez EEPROMu i ci nie pamięta ustawień.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 11 lut 2014, 22:35 
Offline

Rejestracja: środa 06 lis 2013, 14:59
Posty: 20
Lokalizacja: Łódź
Witajcie. Panowie zadziałało. W multiwiiconf pokazuje dane z GPS. Wszystko zaprogramowałem raz jeszcze. SOFT multiwii 2.3
Teraz napotkałem tylko na kolejny problem mianowicie pokazuje mi I2C error 36.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: u-center
Post: niedziela 30 paź 2016, 17:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 615
Lokalizacja: Kraków
Podepnę się pod wątek u-center :) Nigdy nie ogarniałem do końca tego toola ;).

Mam kilka ublox'ów neo6m (od alienteka) większość działa w miarę ok, na parapecie mam fixa, 5-7 satelit i hdop poniżej 10, a często poniżej 2.

Natomiast jedna franca nie chce łapać więcej niż jednego satelity w ogóle.


- Może to wina ustawień - czy żeby zgrać całą konfigurację z tych dobrych egzemplarzy, i wrzucić ją do tego zbuntowanego wystarczy użyć Tools -> GNSS Configuration?

Druga rzecz, to np. te dobre czasem mają taką przerwę w sygnale (najczęściej raz na kilkanaście sekund albo rzadziej, ale na tym screenie udało mi się uchwycić kumulację ;) ):
Obrazek
Zastanawia mnie, czy to coś negatywnego, czy może nie ma co się przejmować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.