Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 03:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Witam

Pierwszy raz konfiguruje kontroler w inav i w dodatku dla latającego skrzydła. Wcześniej tylko quadcoptery w clean flight i beta flight. Kontroler jaki mam to Furious FPV F-35. Problem polega na tym że nie mogę uruchomić silnika z poziomu aparatury. Po kolei… Aparatura Futaba t10j bez mixerów, czysty nowy model, odbiornik sbus R3008SB ustawiony prawidłowo tzn w inav w zakładce Reciver wszystko działa jak powinno, reakcja na ruchy drążków prawidłowa, przełączniki działają. W zakładce modes ustawione uzbrajanie, tryby lotu itd. Serwa w skrzydle reagują na ruchy drążków chociaż z pozycji middle czyli 1500 szły tylko na około 1650 w górę i 1350 w dół ale poradziłem sobie z tym ustawiając minimum na 600 a maximum na 2500. Problem polega na tym że silnik mogę uruchomić w zakładce motors suwakiem ale nie idzie pasek niebieski w górę gdy przesuwam drążek na aparaturze. Gdy ruszam drugim drążkiem to widać jak niebieskie paski od serw nr 4 i 5 wędrują w górę i w dół. Czy gdzieś dodatkowo muszę „pokazać” kontrolerowi że ten drążek służy do kontroli pracy silnika? Jest jakaś komenda w CLI? W quadach nigdy nie miałem takiego problemu, wczoraj pół nocy nie przespałem starając się dojść w czym tkwi problem. Mogę podłączyć regulator bezpośrednio pod kanał nr 3 pwm w odbiorniku ale wtedy FC nie będzie w stanie kontrolować jego pracy więc opcja np. failsafe nie zadziała prawidłowo


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 238
Lokalizacja: Ustroń
Na zakładce configuration masz włączone enable motor and servo output? Jeśli tak to z aparatury nie zakręcisz motorem dopóki nie zazbroisz napędu. Słupek od silnika na zakładce motors to wirtualny kanał i nie będzie się wychylał bez zazbrojonego motoru.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Tak, mam wlaczona te opcje, uzbrajam ustawionym przelacznikiem i nic sie nie dzieje. Wypinalem tez gps bo gdy nie widzi satelit to sie nie uzbroi i ustawialem model rowno na stole, tez gdzies czytalem ze w mocno pochylonej pozycji nie uzbroi sie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 12:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lis 2010, 10:28
Posty: 499
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
A czy przeprowadziłeś kalibrację samego regulatora? Mam nadzieję że sam kontroler już skalibrowany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 cze 2013, 17:03
Posty: 310
Lokalizacja: Kraków
Robiłeś może kalibracje 4 stopniową płytki? Po zazbrojeniu z nadajnika świeci Ci się ikonka od uzbrojenia lub na OSD jeśli masz to jest informacja o pozytywnym uzbrojeniu?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

_________________
Bartek
Szpecu od kudlenia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Kontroler kalibrowałem ustawiając go po kolei we wszystkich pozycjach itd. Regiel kalibrowałem, dla pewności podłączyłem inny regiel i jest to samo. Nie sprawdzałem na OSD czy wyświetla się informacja o uzbrojeniu, gdzie jest ta ikonka w inav?

Tutaj screenshooty jak to wygląda (chwilowo gps odłączony)

motor.jpg
motor.jpg [ 347.23 KiB | Przeglądany 633 razy ]


servo.jpg
servo.jpg [ 423.71 KiB | Przeglądany 633 razy ]


config.jpg
config.jpg [ 440.11 KiB | Przeglądany 633 razy ]


Edytuj posty!!

Ta ikonka trójkąta z wykrzyknikiem obok failsafe to jest uzbrojenie silników? nie zmienia koloru jak uzbrajam z aparatury


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lis 2010, 10:28
Posty: 499
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
A w sensors masz prawidłowo ustawiony accelerometr i magnetometr?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 16:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 613
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
wrzuć screena z check listą, na 99% nie zrobiłeś kalibracji akcelerometru poprawnie, miałem ten samo problem wczoraj
checks.jpg
checks.jpg [ 23.4 KiB | Przeglądany 602 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 17:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 507
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
U mnie pomimo, że wszystko zrobiłem dobrze, pomogło to (w cli i save)
set nav_extra_arming_safety = OFF
set fixed_wing_auto_arm = ON

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
to pierwsze to nie jest dobry pomysł
a to drugie wymaga uważania.

przeczytałeś jakie są skutki jednego i drugiego?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 cze 2018, 22:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
załączam zrzuty ekranów.
Według check listy wszystko zrobiłem dobrze. Pomogło wpisanie tych komend. FC uzbraja się, silnik się kręci :) Jakie mogą być konsekwencje wymuszenia możliwości uzbrojenia za pomocą tych komend?

sensors.jpg
sensors.jpg [ 472.83 KiB | Przeglądany 548 razy ]


setup.jpg
setup.jpg [ 526.36 KiB | Przeglądany 548 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 cze 2018, 10:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3865
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
poczytaj dokumentację, to jest dobrze na wiki opisane

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 10
Lokalizacja: Kwidzyn
Wszystko zapakowane do małego skrzydełka przetestowane na "sucho", auto start zapowiada się też dobrze, jak machnąłem modelem silnik (bez smigła) się załączył i stabilizacja pracowała, niestety pogoda się popsuła i muszę poczekać na oblot. Kupiłem też aplikacje na Androida EZ-GUI abym nie musiał zabierać laptopa na lotnisko i mógł ustawiać lot po wyznaczonych punktach z poziomu urządzenia mobilnego. Dziękuję wszystkim za cenne porady. Już powoli przygotowuje się do większego projektu z pixhawkiem na pokładzie, więc będę was jeszcze męczył pytaniami :)


902D7BE1-C29C-46BB-8A6C-F56C9EC5FAA4.jpeg
902D7BE1-C29C-46BB-8A6C-F56C9EC5FAA4.jpeg [ 194.89 KiB | Przeglądany 280 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.