Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 sty 2018, 03:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 02 sty 2018, 06:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Wiem że już kiedyś pytałem o tryby lotu, ale przez prawie dwa lata iNav się zmienił. Posiłkuje się oficjalną dokumentacją: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Flight-modes a pytanie brzmi:
Czy do NAV POSHOLD + NAV ALTHOLD dokładacie jeszcze ANGLE? W zasadzie z tego co piszą na wiki to nie trzeba, ale zastanawiam się co się stanie jeśli w trakcie lotu np. GPS przestanie działać (nie ważne z jakiej przyczyny po prostu znika fix) wtedy Poshlod się wyłączy? i jak nie będzie Angle to przejdzie w Acro? Czy będzie stabilizował i dryfował z wiatrem?

Drugie pytanie: czy telemetrie iNav z płytek typu F3 - F4 da się w pełni pożenić z eLeReS'em?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
Cytuj:
Wiem że już kiedyś pytałem o tryby lotu, ale przez prawie dwa lata iNav się zmienił. Posiłkuje się oficjalną dokumentacją: https://github.com/iNavFlight/inav/wiki/Flight-modes a pytanie brzmi:
Czy do NAV POSHOLD + NAV ALTHOLD dokładacie jeszcze ANGLE? W zasadzie z tego co piszą na wiki to nie trzeba, ale zastanawiam się co się stanie jeśli w trakcie lotu np. GPS przestanie działać (nie ważne z jakiej przyczyny po prostu znika fix) wtedy Poshlod się wyłączy? i jak nie będzie Angle to przejdzie w Acro? Czy będzie stabilizował i dryfował z wiatrem?


Dobre pytanie, też nie wiem co się stanie trzeba podrążyć temat.

Cytuj:
Drugie pytanie: czy telemetrie iNav z płytek typu F3 - F4 da się w pełni pożenić z eLeReS'em?


Tak bezproblemowo to działa, w ten sposób nawet karmię danymi tracker oparty o eleresa, oraz wyświetlam tą telemetrię na taranisie. W eleres RX (konfiguratorze) zaznacz parser telemetrii na "Multiwii" a w iNav telemetrię albo MSP albo LTM.

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 13:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Hej, to tak przy okazji zapytam - w tracker masz osobny odbiornik eLeReS czy jakiś sposób na wyciągnięcie z MAX'a/MOD'a jednocześnie na Taranisa i na tracker?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Wezwany do tablicy odpowiadam: jeśli GPS "zniknie", to znaczy nie będzie mógł uzyskać fixa przez pewien czas (nie pamiętam jaki, sorry) to kopter/samolot/cokolwiek rozpocznie procedurę awaryjnego lądowania. To znaczy, jeśli jest BARO to szybkość opadania będzie kontrolowana, jeśli nie, to ustawione zostaną obroty silników takie jak w zakładce Failsafe.

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Hej, przepraszam że "wezwałem do tablicy" :D Czyli dodawać Angle do w/w trybów nie ma najmniejszego sensu?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Głuś pisze:
Hej, przepraszam że "wezwałem do tablicy" :D Czyli dodawać Angle do w/w trybów nie ma najmniejszego sensu?


Można. Ja dodaję, czuję się bezpieczniejszy :)

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
Głuś pisze:
Hej, to tak przy okazji zapytam - w tracker masz osobny odbiornik eLeReS czy jakiś sposób na wyciągnięcie z MAX'a/MOD'a jednocześnie na Taranisa i na tracker?


Trackerem musi sterować osobny odbiornik eleres RX z wgranym AT. Telemetrię do taranisa biorę z nadajnika (w moim przypadku MAX'a) i wpycham ją na S.Port odbiornika FrSky (chyba XSR+ o ile dobrze pamiętam). Nadajnik w moim przypadku pracuje na retransmisji FrSky przez S.Bus.

AT w trackerze ma jedną fajną zaletę wpycha odebraną z modelu telemetrię na swojego UART'a do którego w moim przypadku podpięte są dwa moduły bluetooth (jeden sparowany z aplikacją TrackMyRC a drugi sparowany z kolejnym modułem bluetooth który to karmi telemetrią moduł elDisp w walizce).

Mam jeden model oparty o kontroler Pixhawk z odbiornikiem eleres RX, następny model oparty o kontroler SPRacing F3 z odbiornikiem eleres mini i kolejne modele już w oparciu o płytki Marcina czyli KFC32F3. Wszystkie modele współpracują z jedną bazą na ziemi (jeden tracker, jedna walizka, jeden nadajnik eleres MAX) i wszystko lata ;-)

Głuś pisze:
Hej, przepraszam że "wezwałem do tablicy" :D Czyli dodawać Angle do w/w trybów nie ma najmniejszego sensu?


Ja nie dodaję - samo się dodaje zgodnie z dokumentacją :->

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
lgojniczek pisze:
Można. Ja dodaję, czuję się bezpieczniejszy :)


Fajnie jak by się Twórcy dokładnie z tym określili :)

Jeszcze takie pytanie uzupełniające, w samolocie działają wszystkie podstawowe tryby lotu + PASSTHRU? Bo te "mniej podstawowe" typu TURN ASSIST chyba nie? Gdzie to wyczytać, które są w samolocie i co robią? Sory, ale logiki tego githuba chyba nigdy nie pojmę, jak przez google nie znajdę to i nic nie znajdę :-P Szkoda że nie ma normalnej wiki do iNav'a :-(

lgojniczek pisze:
Telemetrię do taranisa biorę z nadajnika (w moim przypadku MAX'a) i wpycham ją na S.Port odbiornika FrSky (chyba XSR+ o ile dobrze pamiętam). Nadajnik w moim przypadku pracuje na retransmisji FrSky przez S.Bus.


Kurcze nie wiedziałem że tak się da, jak się tym interesowałem kiedyś to się chyba nie dało jeszcze żeby przepchać telemetrie przez telemtrie FrSky:-P

lgojniczek pisze:
AT w trackerze ma jedną fajną zaletę wpycha odebraną z modelu telemetrię na swojego UART'a do którego w moim przypadku podpięte są dwa moduły bluetooth


Dwa do jednego UART'a przez rezystory 1k?

Ja nie korzystam z trakera, ale Ty mi właśnie chyba podsunąłeś pomysł jak mieć telemetrie i w taranisie i na tablecie, a sumie to nawet dwa pomysły...

TrackMyRc "rozumie" tą telemetrie, którą wypluwa SPRacing F3? Czy EZ-GUI do tego stosujesz?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 15:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 kwie 2015, 21:38
Posty: 321
Lokalizacja: Szczecin / Berlin
Jak nie ma Wiki jak jest wiki?
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki

_________________
https://quadmeup.com/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
Gitgub jest, a nie wiki :-P
Mało tam o parapetach, a najbardziej są zamotane te tryby lotu w iNav, nie logiczne jest to że jedne tryby lotu się ze sobą łączy inne nie, a jeszcze inne do końca nikt nie wie...

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 172
Lokalizacja: Ustroń
Głuś pisze:
Dwa do jednego UART'a przez rezystory 1k?


Bez rezystorów, nie trzeba.

Głuś pisze:
Ja nie korzystam z trakera, ale Ty mi właśnie chyba podsunąłeś pomysł jak mieć telemetrie i w taranisie i na tablecie, a sumie to nawet dwa pomysły...

TrackMyRc "rozumie" tą telemetrie, którą wypluwa SPRacing F3? Czy EZ-GUI do tego stosujesz?


Stosuję TrackMyRC, telemetria wylatująca z SPRacing F3 jest parsowana i pakowana na wewnętrzny protokół eleres i zsyłana na ziemię, na ziemi TX tłumaczy bądź nie tą telemetrię na co tam sobie wybierzesz (w przypadku taranisa na S.Port) w przypadku TrackMyRc nie jest tłumaczona. Jest jedno obostrzenie w przypadku wysterowania nadajnika MAX/Mod poprzez S.Bus o którym trzeba pamiętać mianowicie w przypadku S.Bus telemetria może być tylko S.Port.

_________________
Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II - Skywalker 1680 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 16:39 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 425
INAV 1.8. Na SPRacing F3 miałem problemy na sofserial bez rezystora (X4RSB). 1kOhm rozwiązał problem. Może coś przeoczyłem w konfiguracji - nie wnikam. Działa to zostaje :)
Użyłem sofserial który ma wyjście na CH5/6 czyli trig/echo od dołu płytki - dobry dostęp na krawędzi.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1202
Lokalizacja: Lubelskie
lgojniczek, dzięki, będe kombinował bo jeszcze sam do końca nie jestem pewny jak to rozwiążę, za dużo możliwości i kombinacji z tym jest - człowiek by wszystko chciał spróbować :-D

Szper, Ja użyłem softserial 2 Czyli piny z gniazda IO_2 (swoją drogą niech **** trafi tych chińczyków, ze 2 godziny szukałem gdzie to podłączyć, aż dopiero na jakimś niemieckim forum znalazłem), płytka ta sama, iNav ten sam i pracuje dobrze z odbiornikiem X6R bez oporników :-) Tylko LUA mi nie działa bo mam OpenTX 2.1.9 i jakoś się zebrać nie mogę do aktualizacji bo nie mam zwyczaju naprawiać tego co dobrze działa :-P

Wrzuciłem logi z próbnego lotu Blackbox flight data recorder i przyzwyczajony do wygodnego narzędzia w Mision Planerze nie bardzo wiem jak to czytać? Głównie chodzi mi o to jak sprawdzić drgania - jakie są normy dla jakiego czujnika itd.
Druga sprawa model w lewym górnym rogu kręci się jak kot w betoniarce :roll: To wynika z niepełnej kompatybilności Cleanflight - Blackbox Explorer z iNav czy mam coś nie teges z którymś czujnikiem?

EDYTA:
ehhh zostawię dla potomnych bo godzinę życia straciłem na bezsensowne szukanie, a nie przyjrzałem się że na screenie jest inna aplikacja. Trzeba po prostu zainstalować ręcznie: https://github.com/iNavFlight/blackbox- ... stallation i wszytko działa pięknie.

Tylko czemu kolega DzikuVx napisał na githubie:

Cytuj:
There are three methods of installation available:
Chrome Web Store method

The easiest way to get the explorer (if you have Google Chrome) is to install it from the Chrome Web Store:

https://chrome.google.com/webstore/deta ... nefajpheep
(...)

:?:
Oczywiście że dalej nie czytałem bo skoro tak najprościej to po co kombinować :mrgreen: ale to jest mylące bo to są całkowicie inne apki. Ta pierwsza jest nie kompadebilna kompletnie :-P

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.