Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 15 gru 2017, 05:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 04 paź 2017, 18:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 299
Lokalizacja: Kraków
Korzystam z komputera alternatywnego producenta, a jak wiadomo Mission Planner jest tylko na Windowsa. Mam stworzoną wirtualną maszynę na virtualboxie z windowsem 7, tam zainstalowany Mission Planner. PX4 jest dodany do listy forwardowanych USB przez virtualboxa, po podłączeniu FC do laptopa pojawia się w menadżerze urządzeń windowsa COM3 PX4 FMU, więc wygląda ok, jednak nijak nie mogę się do niego podłączyć... Próba trwa jakieś 10 sekund, nawet ikonka zmienia się na "disconnect", ale po chwili wraca i zaczyna się odliczanie do timeouta. Co jeszcze mogę spradzić? fc działa bez najmniejszego problemu na komputerze z windowsem.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 04:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 639
Lokalizacja: Trzebnica
Sprawdź czy jest odpowiedni port i prędkość połączenia powinno być 115200. W mission planner w prawym górnym rogu masz też możliwość zmiany portu i prędkości, możesz wybrać AUTO i daj CONNECT.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 05:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1489
Lokalizacja: Schwerin
A nie lepiej użyć APM PLANNER 2?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 08:55 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 299
Lokalizacja: Kraków
Tak, port jest odpowiedni, rate też, sprawdzałem zarówno na COM3 (tak jak windows wykrywa) jak i na AUTO, oraz każda kombinacja z innymi prędkościami. Zaczynałem od 115200 bo tak mi na windowsie działało.

APM PLANNER 2... hmmm nie wiem, zaczynam dopiero moją przygodę z pixem, czytałem o tych różnych softach i ludzi pisali ze w apm plannerze 2 brakuje niektórych rzeczy które są w mission plannerze. Ale nie wiem jakich i czy kiedykolwiek ich użyje, więc to taki wybór laika w ciemno.

Na razie odgrzebałem kilkuletniego laptopa Acer z szafy i zamówiłem do niego zgubiony zasilacz, więc chyba problem będzie w ten sposób rozwiązany :)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 paź 2017, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
A próbowałeś po wifi? Z portami szeregowymi może być różnie w maszynie witulnej.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 10:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 299
Lokalizacja: Kraków
Przez wifi, tzn? Widziałem, że ludzie podpinają moduł BT do pixa i tak się łączą, w każdym razie nie mam ani jednego ani drugiego.
Zamówiłem telemetrię 433mhz, ale podejrzewam, że podłączona do komputera wykrywana jest identycznie jak sam pix, po prostu jako COM, zgadza się?

Mam juz zasilacz do Acera więc problem jako-tako rozwiązany, ale jak macie jakieś pomysły to możemy kontynuować, może komuś się przyda.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 16:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
http://diydrones.com/profiles/blogs/wif ... -3-esp8266

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 17:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 299
Lokalizacja: Kraków
O kurde, niezłe, fajna alternatywa zamiast telemetrii jak ktoś lata przy nodze, zasięg wystarczający. No ale tak jak pisałem, nie mam modułu niestety.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Tanner pisze:
O kurde, niezłe, fajna alternatywa zamiast telemetrii jak ktoś lata przy nodze, zasięg wystarczający. No ale tak jak pisałem, nie mam modułu niestety.

to kup :) jest tani

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 paź 2017, 21:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 299
Lokalizacja: Kraków
Mam juz telemetrię na 433mhz w drodze oraz laptopa z windowsem na biurku, więc wszystkie problemy z głowy ;)

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Naza M V2/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/1855@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 02:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 lis 2015, 23:18
Posty: 25
Lokalizacja: Mała Wieś/Warszawa/Kozienice
Tanner pisze:
Korzystam z komputera alternatywnego producenta, a jak wiadomo Mission Planner jest tylko na Windowsa. Mam stworzoną wirtualną maszynę na virtualboxie z windowsem 7, tam zainstalowany Mission Planner. PX4 jest dodany do listy forwardowanych USB przez virtualboxa, po podłączeniu FC do laptopa pojawia się w menadżerze urządzeń windowsa COM3 PX4 FMU, więc wygląda ok, jednak nijak nie mogę się do niego podłączyć... Próba trwa jakieś 10 sekund, nawet ikonka zmienia się na "disconnect", ale po chwili wraca i zaczyna się odliczanie do timeouta. Co jeszcze mogę spradzić? fc działa bez najmniejszego problemu na komputerze z windowsem.


VBox ma często problemy z obsługą hardware’u. Z moich doświadczeń najlepiej sprawia się Parallels (VM Ware Fusion słabiej). Dodatkowo - jeśli masz „na pokładzie” USB 3.0 - o dziwo - lepiej podłączyć przez hub’a USB 2.0. Bezpośrednie połączenie często nie działa (a tak chwalą, że kompatybilne „w dół”).

_________________
Syma X5sc, CX-10, Diatone F450 w rozbudowie... i sporo planów ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 07:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3571
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Mam kartę sieciową na USB, która nie działa na USB 3, więc coś w tym jest.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 12:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 73
Lokalizacja: Poznań
Tanner pisze:
APM PLANNER 2... hmmm nie wiem, zaczynam dopiero moją przygodę z pixem, czytałem o tych różnych softach i ludzi pisali ze w apm plannerze 2 brakuje niektórych rzeczy które są w mission plannerze. Ale nie wiem jakich i czy kiedykolwiek ich użyje, więc to taki wybór laika w ciemno.

Dokładnie jest jak mówią, mi tam brakuje kilku opcji w AP2.
A co do PX, używam na ugryzionym "japku" - miałem podobną sytuację, sprawdź czy system matka czasem nie blokuje ci tego portu (u mnie było to Arduino Studio) - tzn, próbuje się do niego połączyć lub słać dane. Bo to u Ciebie może wyglądać jakby już coś go zajęło i dla tego windows na VBox go widzi ale nie da rady się podłączyć.

_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.