Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 lut 2020, 19:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 00:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 sie 2019, 11:21
Posty: 11
Lokalizacja: Polska
Witam serdecznie .
Czy Ktoś z was orientuje się może gdzie można kupić regulatory simonk 40A bo mnie krew zalewa gdyż znalazłem nieliczne oferty i to w dodatku gdzie zadzwonie to się okazuje , że nie ma i raczej nie będzie są tylko 30A.

Potrzebne mi są do mojego projektu ktorego niestety nie dam rady opisać dokładnie , ale link do relacji z budowy na elektrodzie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3586041-30.html

Problem polega na tym , że na początku projektu popełniłem duży błąd wybierając zasilanie 11,1 V podczas gdy korzystniej byłoby użyć 14,8 V i pomimo ,że maszyna lata znakomicie to jest bardzo ciężka przez Akumulatory o łącznej pojemności prawie 10000 mAh

Okazuje się , że przy 14,8 V bateria będzie lżejsza o 280 g a to bardzo dużo , a jeszcze estetyka do tego dochodzi bo ten kloc zasilający jest po prostu ohydny.

Lipa polega też na tym , że regle bl heli nie współpracują z APM2.8 ani nawet Pixhawkiem .

Dlatego też potrzebne są albo simonk albo może potrafilibyście mi drodzy forumowicze doradzić jakieś zamienniki , które będą współpracowały z tym FC i tolerować muszą także 14,8V .
Te które mam obecnie mogą być zasilane max 3s lipo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 14:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7897
Lokalizacja: Polska
downdd pisze:
Czy Ktoś z was orientuje się może gdzie można kupić regulatory simonk 40A bo mnie krew zalewa gdyż znalazłem nieliczne oferty i to w dodatku gdzie zadzwonie to się okazuje , że nie ma i raczej nie będzie są tylko 30A.

W kazdym Chinskim sklepie znajdziesz ich na peczki.

Druga opcja to poszukac czegos z listy kompatybilnych i przeflashowac
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Trzecia opcja to wymienic FC na cos wspolczesnego (z iNAV np.). APM to juz prehistoria i szkoda inwestowac w starocia...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 15:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 sie 2019, 11:21
Posty: 11
Lokalizacja: Polska
APM to wciąż świetna platforma .
Bez sensu jest inwestowanie moim zdaniem w cos co będzie kilka razy droższe tylko po to , żeby zyskać jakiś kilka funkcji z których pewnie i tak nie będę korzystał.
APM ma dla mnie więcej niż potrzebuję.

Edytuj posty!

W sumie to nigdy niczego z chin nie zamawiałem bo rozbraja mnie czas oczekiwania raczej nie będę się w to bawił , ale dzięki za sugestję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 sty 2020, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7897
Lokalizacja: Polska
downdd pisze:
Bez sensu jest inwestowanie moim zdaniem w cos co będzie kilka razy droższe tylko po to , żeby zyskać jakiś kilka funkcji z których pewnie i tak nie będę korzystał.

100PLN to nie jest jakas wielka inwestycja, a na poszukiwania malo juz popularnych ESC wydasz pewnie wiecej pieniedzy i czasu (szczegolnie ze nie bierzesz pod uwage chinskich sklepow). No ale decyzja oczywiscie nalezy do Ciebie.

downdd pisze:
W sumie to nigdy niczego z chin nie zamawiałem bo rozbraja mnie czas oczekiwania raczej nie będę się w to bawił

Zamykanie sie na chinskie sklepy to moim zdaniem blad. Wiele chinskich sklepow ma magazyny w Europie, wiec z tym czasem oczekiwania wcale nie jest tak zle. Pomijam juz ze lepiej kupic i poczekac, niz nie kupic wcale. Ale to oczywiscie rowniez Twoja decyzja.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sty 2020, 00:09 
Offline

Rejestracja: niedziela 18 sie 2019, 11:21
Posty: 11
Lokalizacja: Polska
Zamykanie sie na chinskie sklepy to moim zdaniem blad. Wiele chinskich sklepow ma magazyny w Europie, wiec z tym czasem oczekiwania wcale nie jest tak zle. Pomijam juz ze lepiej kupic i poczekac, niz nie kupic wcale. Ale to oczywiscie rowniez Twoja decyzja.

Racja ja wiem o tym , ale w przypadku regulatorów które chcę zdobyć to jest lipa już na amazonie szukałem i na bang good i na ebayu , ale znalazłem tylko na ebayu takie żeby w sensownym czasie przyszły i w dodatku coś to za tanie jest jakoś podejrzanie wygląda bo regulator 40 A za 6 Euro to jakieś wątpliwe mi się wydaje.

Edytuj posty!

pawelsky pisze:
100PLN to nie jest jakas wielka inwestycja, a na poszukiwania malo juz popularnych ESC wydasz pewnie wiecej pieniedzy i czasu (szczegolnie ze nie bierzesz pod uwage chinskich sklepow). No ale decyzja oczywiscie nalezy do Ciebie.


Prawdę mówiąc za APM dałem ponad dwa razy tyle bo nie uznaje klonów w tak dużej maszynie ze względów bezpieczeństwa wolałem kupić oryginalny 3D robotics z ich oryginalnej strony.

I w sumie to chyba kupię inny Fc , a właściwie to na pewno go kupię , ale do następnego projektu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
downdd pisze:
Lipa polega też na tym , że regle bl heli nie współpracują z APM2.8 ani nawet Pixhawkiem .


Co ty człowieku wygadujesz ????
Swoje oba drony (jeden na APM drugi na Pixhawku) zrobiłem na ESC z BLHeli i śmigają aż miło !

dowód? możesz włączyć sobie nawet D-Shota i telemetrię (w Pix, ale APM na 100% wysteruje ESC przez stare dobre PWM):
https://ardupilot.org/copter/docs/common-dshot.html

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7897
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Co ty człowieku wygadujesz ????

Poniekad dobrze gada, bylo sporo raportow o tym ze nie wszystkie regle BLHeli lubia sie z APM

kuczy pisze:
Swoje oba drony (jeden na APM drugi na Pixhawku) zrobiłem na ESC z BLHeli i śmigają aż miło !

Wiec miales szczescie i jezeli masz sprawdzone regle BLHeli dzialajace z APM to po prostu zaproponuj konkretny model downdd.

kuczy pisze:
dowód? możesz włączyć sobie nawet D-Shota i telemetrię (w Pix, ale APM na 100% wysteruje ESC przez stare dobre PWM):

Dowod kompletnie od czapy. To ze na Pixie dziala Dshot nie jest zadnym dowodem ze regle BLHeli zadzialaja z APMem (ktory Dshota nie obsluguje)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 15:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Dowod kompletnie od czapy. To ze na Pixie dziala Dshot nie jest zadnym dowodem ze regle BLHeli zadzialaja z APMem (ktory Dshota nie obsluguje)

Przeczytaj uważnie - dalej jest napisane wszystko w nawiasie, o tym, że chodzi o pix, a staruszek APM może nadal podawać PWM (tak sterowałem ESC z BLHeli w APM).
Poza tym chyba nie zajrzałeś do linka, ponieważ tam właśnie jest mowa o ESC z BLHeli na pokładzie - nie chodzi i D-Shota, który jest ficzerem - jeśli nie chcesz patrzeć to zacytuje:

DShot and BLHeli_32 ESC Support
This articles describes how to setup and use features supported by recent BLHeli ESC firmware

pawelsky pisze:
Poniekad dobrze gada, bylo sporo raportow o tym ze nie wszystkie regle BLHeli lubia sie z APM


To, że NIEKTÓRE miały problem - i tu napisałeś prawdę - nie upoważnia kolegi do twierdzenia:
downdd pisze:
regle bl heli nie współpracują z APM2.8 ani nawet Pixhawkiem

- Współpracują.

pawelsky pisze:
po prostu zaproponuj konkretny model downdd.

- Favourite Little-Bee 30A 2-6S
- RCTimer 20A BLHeli Opto
Z takich korzystałem. Jednak podejrzewam, że oba modele są już troszkę podstarzałe - więc troche wydaje mi się, że bez sensu sugerowac koledza coś, czego może nie znaleźć już w sklepach.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sty 2020, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7897
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Przeczytaj uważnie - dalej jest napisane wszystko w nawiasie, o tym, że chodzi o pix, a staruszek APM może nadal podawać PWM (tak sterowałem ESC z BLHeli w APM).

Kuczy, pytek ma APMa wiec argumentacja ze cos dziala na Pixie jest bez sensu. Instrukcja konfigurowania ESC w Pixie tez mu niewiele pomoze.
A tego ze DShot jest opcjonalny nie musisz mi tlumaczyc, ale to ze AMP z BLHeli, nawet w (fast)PWM miewa problemy jest faktem wiec obawy downdd ze mu nie bedzie dzialac sa jak najbardziej uzasadnione.

kuczy pisze:
- Favourite Little-Bee 30A 2-6S
- RCTimer 20A BLHeli Opto
Z takich korzystałem.

I nie mozna bylo tak od razu? Zarowno jedne jak i drugie sa wciaz do kupienia (rowniez w wersji 40A).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.