Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 24 maja 2018, 07:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 12 kwie 2017, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
Nigdy nie miałem problemów z kalibracją ESC czy to z cleanflight betaflight czy z poziomu BLHELI suite aż do teraz. Posiadam regulatory takie jak w temacie :

Obrazek

Gdy wykonuję kalibrację i daję gaz na max z odłączonym pakietem, to po podłączeniu pakietu zamiast słyszeć muzyczkę z regli silniki wchodzą na max obroty, nie rozumiem o co chodzi. To samo dzieje się na sofcie 14.9 i 14.8 BLHeli Suite 16.6.14.9

Poza tym, gdy odpalam silniki poprzez zazbrojenie z aparatury - silniki strzelają, myślałem że to wina żyroskopu w NAZE32 (bo gdy odpalam silniki czy to pojedynczo czy to razem z zakładki motors programu Betaflight, tych strzałów nie ma) wymieniłem na nową NAZE32 i nadal do samo.






Miał ktoś już takie przeboje?

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 12 kwie 2017, 17:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Ja mam takie przeboje na racestar 20a... I za nic w swiecie nie moge w nich zlikwidowac tych strzalow...

Wysłane z mojego LG-K120 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 21 kwie 2017, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
Wymieniłem silniki, regulatory (na littlebee 20A), Naze32 (nówka), odbiornik, nadajnik, akumulator,odłączyłem kamerkę, nadajnik video, osd zmieniałem soft (różne betaflight i cleanfilght) i kiszka cały czas silniki strzelają podczas przechylania i regulatory nie dają się skalibrować. Nie strzelają jedynie gdy reguluję obrotami (wszystkie silniki lub pojedynczo) z programu betaflight configurator. Za pomocą BLheli suite wyłączałem rewersy na silnikach 2 i 3 bo czytałem, że niektóre regulatory tego nie akceptują ale to nic nie dało.

"Rynce" odpadają, walczę z tym już ponad miesiąc, ale jest światełko w tunelu. Zrobiłem taki "myk" że regulatory podpiąłem bezpośrednio pod FC, pod piny od dołu, oraz zasilanie 5V (mam PDB) i zacząłem wykrzywiać FC na chodzących silnikach i co? I nie ma strzelania w silniki.......... podejrzenie na razie padło na PDB jedyny element nie wymieniony. Zdjęcia w powiększeniu padów sygnałowych i zasilających na PDB dają do myślenia :


Obrazek

Obrazek

Obrazek


Dwa ostatnie zdjęcia - dolny pad to masa, środkowy zasilanie, a u góry kwadratowy to sygnał. Na jednym padzie, gdy zmierzyłem pojemność między sygnałem do regulatora a masą (wszystko wypięte), wyszło mi około 17nF. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla sygnału. Te całe PDB to porażka... tyle czasu stracone. Teraz igła lekarska w palce i będzie wydłubywanie miedzi dookoła padów.

Z drugiej strony nie wiem czy się łudzić, bo gdyby to była wina padów, to bawienie się obrotami z konfiguratora betaflight też by powodowała strzelanie, a to jest tylko gdy silniki zazbrajam aparaturą.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 kwie 2017, 02:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2015, 23:50
Posty: 192
Lokalizacja: Szczecin
Jeżeli silniki pracują dobrze gdy sterujesz z konfiguratora a problem pojawia się przy "pracy z apki " to problem jest po stronie FC ... tym bardziej ze napisałeś ze przy jego poruszaniu problem znika ... sprawdź ustawienia wszytskie i czy dobrze masz ustawiony protokół (oneshot 125, multishot ...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 maja 2017, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
KwiatuFPV silniki chodzą tylko jak ustawię na oneshot125 lub pwm oczywiście zostawiłem na oneshot125. Ominąłem drogę z FC do goldpinów przy ramionach (sygnał do regulatorów) i wlutowałem się przewodami prosto do FC ale to nic nie dało. Dałem elektrolity 330uF 25V przy każdym podłączeniu zasilania regulatorów na PDB też nie pomogło. Zastanawiam się czy nie ma jakiś konfliktów w FC gdy sygnał PPM idzie z odbiornika (konflikt DMA) ale to takie moje domysły. Co zauważyłem - gdy kopter podłączony jest do konfiguratora i dam zakładkę motors, zazbroję silniki aparaturą, oraz gdy przechylam całą ramą koptera, to widzę, że słupki wariują podczas strzelania, czyli to nie jest problem regulator-silnik tylko dużo wcześniej, sam program już widzi że coś jest nie tak. Myślałem że to wina żyro/acc ale wymieniłem naze32 na inny nowy i to samo. Pomyślałem że może odbiornik albo nadajnik - wymieniłem i nadal to samo. Dałem nawet 5V z 7805 oraz z zasilacza laboratyjnego żeby wyeliminować zakłócenia z BEC impulsowego który jest na PDB wszystko na nic...

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 maja 2017, 09:10 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Hym... po wymianie kontrolera tez mam podobne "strzały" na silnikach. Przy czym ich częstotliwość jest dużo mniejsza.

Co do kalibracji. Na wcześniejszym FC miałem dziwaczny problem, bo na standardowych złączach silników działy się cuda, co najciekawsze mogłem bez problemu zrobić passthrough z blhelisuite, zaprogramować, wgrać soft ale za diabła nie udawało mi się uruchomić 4 silników na raz. Dopiero po przepięciu silników w inne miejsce znalazłem konfigurację w której wszystko działa. Co ciekawe wszystko ruszyło dopiero na wejściach PWM (tam gdzie standardowo podłączony jest odbiornik PWM) i to w konfiguracji 1, 3, 6, 8. Tak jak by kontroler miał problemy na sąsiednich nóżkach (tj załóżmy ze PWM1 to A10, PWM2 to A11 - nie działa, ale PWM 3 to już B10 - działa, PWM4 - B11 nie działa). Spędziłem nad tym dwa tygodnie i udało mi się znaleźć konfigurację która chodzi. Latałem tak bez problemów do czasu kiedy utopiłem quada - czego niestety nie wytrzymał kontroler.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 maja 2017, 16:29 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 49
Lokalizacja: Kraków
Ja jestem na początku drogi dopiero i nie miałem okazji jeszcze spotkać się z takimi problemami, ale gdzieś mi się kołacze, że w opisie PID'owania jest wzmianka, że strzelające silniki oznaczają, że się przesadziło z PID'ami. Biorąc pod uwagę Twoje objawy to może pasować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
madej pidy są defaultowe takie jak w betaflight. Wczoraj wgrałem na chwile cleanflight i jest to samo (pidy też jak na starcie w programie). Silniki strzelają nawet gdy kopter leży nieruchomo i na zazbrojonych silnikach ruszam drążkiem yaw.

Qemay jakie masz FC? U mnie problem jest taki że mam PDB z gniazdem w które wkładam całe FC i miniMicroOSD ciężko mi będzie przemapować wyjścia na regulatory chyba że wlutuję się od góry w piny.

Obrazek

Wymieniłem wszystko oprócz tego PDB, nie wiem czy ryzykować i kupić czy szukać dalej co nie tak.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 maja 2017, 13:03 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Mi już takie PDB przeszły. Dokładnie rok temu straciłem 250 bo bec odkleił się od wibracji. Modelu nie znalazłem do tej pory (pech chciał że wtedy latałem jeszcze dość daleko).

Teraz mam standardowego SP F3 - strzelanie jest ale o dużo mniejszej częstotliwości niż u Ciebie. Normalnie na nim latam, więc to raczej nie wina pid'ow. Czekam teraz na nowe regulatory, zobaczę czy coś się zmieni. Jedyną różnicą jak teraz mi przychodzi do głowy jest fakt, że do regli wgrałem ostatnio nowszy soft. Do F# zresztą też.... może pokuszę się o jakiś lekki downgrade.

Silniki przepoiłem, na złącza IO bo wtyczki uznaje za sensowne rozwiązanie. Tych lutowanych pinów już nie używam. Leci do mnie teraz Omnibus F4 pro i regle 4in1 gdzie wszystko będzie ładnie połączone kabelkiem w standardzie. Utopiony to jakiś AIO F3.

Ogólnie po przebojach z tym AIO stwierdzam, że w większości przypadków to co chcemy podpiąć i gdzie nie ma znaczenia - w Betaflight da się teraz wszystko przepiąć dowolnie (po za takimi rzeczami jak Smartport gdzie potrzebny jest inverter).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
Poddałem się z Naze32, mam dwie nowe sztuki i na dwóch to samo, ani trochę mniej. Może wadliwa seria z uszkodzonymi MPU? Poniżej filmiki jak to wygląda po wymianie wszystkiego, czyli w sumie złożonego drugiego całego koptera na PDB wykastrowanego z wejścia na microminimOSD. Podczas ostatniego testu chciałem wykluczyć połączenie odbiornik FRSKY->FC i na zazbrojonych silnikach wypiąłem odbiornik przechylając ramę i.... też silniki strzelały zanim wyłączyły się gdy FC wykryło brak sygnału PPM.

Strzelanie na pierwszej PDB:



Brak strzelania pod konfiguratorem:



Strzelanie na nowej PDB:


Nic, pozostało pożegnać się z naze32 i tymi pdb i zrobić na normalnej ramie. Co jest powodem tych trzęsawek to dla mnie archiwumX. Zanim znajdę przyczynę zrobi się jesień albo zima a chciałbym latać a nie dłubać :-)

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 maja 2017, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
Przepraszam że post pod postem ale nastąpił przełom, chociaż trudno to tak nazwać... pdb chyba "czuło" że chcę się go pozbyć i wił się na jałowych obrotach po zazbrojeniu...





Pozbyłem się dużych PDB i włożyłem FC do ramy razem z małym PDB i wbudowanym na nim BEC 5V i 12V realacc STOSD8 i na tej konfiguracji to samo FC:





Będzie nie tak jak chciałem, problemu tych dwóch różnych PDB nie udało mi się rozwiązać dla mnie ważne że płaszczak będzie latać.
Moją teorią strzelania silników jest to, że w PDB na niektórych ścieżkach np od regulatorów, telemetrii, buzzera lub vBat pojawiała się jakaś pojemność lub rezystancja, którą mój miernik nie mógł wykryć a FC przy tym wariowało, bo nic nie przychodzi mi na myśl, wymieniłem wszystko. Myślałem że problem dotyczy jednostkowo, prawdopodobnie źle wykonanego PDB, ale po wymianie na nowy- innej firmy, nadal było to samo.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 00:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
mikun pisze:
Przepraszam że post pod postem ale nastąpił przełom, chociaż trudno to tak nazwać... pdb chyba "czuło" że chcę się go pozbyć i wił się na jałowych obrotach po zazbrojeniu...





Pozbyłem się dużych PDB i włożyłem FC do ramy razem z małym PDB i wbudowanym na nim BEC 5V i 12V realacc STOSD8 i na tej konfiguracji to samo FC:





Będzie nie tak jak chciałem, problemu tych dwóch różnych PDB nie udało mi się rozwiązać dla mnie ważne że płaszczak będzie latać.
Moją teorią strzelania silników jest to, że w PDB na niektórych ścieżkach np od regulatorów, telemetrii, buzzera lub vBat pojawiała się jakaś pojemność lub rezystancja, którą mój miernik nie mógł wykryć a FC przy tym wariowało, bo nic nie przychodzi mi na myśl, wymieniłem wszystko. Myślałem że problem dotyczy jednostkowo, prawdopodobnie źle wykonanego PDB, ale po wymianie na nowy- innej firmy, nadal było to samo.

Kolego ten ostatni filmik pokazuje ze nie jest zle... Na twoim miejscu zlozylbym to do kupy, zalozyl smigla i wypidowalbym model. Przy skladaniu ostatniego modelu tez mialem podobne zachowania silnikow ale po zlozeniu go do konca i wypidowaniu problem zniknal. Silniki bez smigiel ( widze ze masz Emaxy tak jak ja) przy wlaczonym Damped light w taki sposob wlasnie " ostro hamuja". Po zalozeniu smigiel takiego problemu nie ma... Wiec najprostszym rozwiazaniem jest go " dokonczyc" , zalozyc smigla i wtedy sprawdzic jak sie zachowuje...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 maja 2017, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2219
Lokalizacja: Londyn
mam chyba to samo pdb u mnie chodzi dobrze
ale zalozylbym smigla do testow czesto zupelnie inaczej silnik pracuje z obciazeniem niz na luzie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 maja 2017, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2506
Lokalizacja: Poznań
Rafi.devtox złożyłem wszystko do kupy i poleciałem i.......... nie muszę ruszać pidów bo na defaulcie lata rewelacyjnie, dawałem mu w palnik żeby zobaczyć czy przy wznoszeniu i opadaniu nie wchodzi w oscylacje, nic takiego nie ma miejsca, jest idealnie. Widać coś jest albo w tych PDB albo w tych dwóch nowych FC Naze32 że nie trawią tych pdb.

Adasko robiłem jak pisałeś założyłem śmigła i próbowałem latać ale tylko oscylacje w osi yaw były, to jest nie do latania. A w rękach i z założonymi śmigłami było tak:





Szkoda że nikt nie zna rozwiązania tego problemu bo jeszcze nigdy nie miałem takich jazd zaczynając od cyberdrona poprzez MK kończąc na 250tkach :-)

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 28 cze 2017, 05:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 mar 2017, 10:31
Posty: 29
Lokalizacja: Berlin
Witam. Pozwolę przyłączyć się do postu.

Sprawa dotyczy tego gostka.
Frog 218
FC Sp racing f3 (jakiś klon)
Emax rs2205S 2600kv
PDB jak na zdjęciu
ESC Afro race spec 30A Opto
Dal props 5045 cyclone , racecraft 5051

Chodzi o to , że po złożeniu i ustawieniu pidów (cleanflight - luxfload)

Roll- 61 55 42
Pitch- 63 75 40
Yaw- 85 45 10

Dron jak na moje odczucia prowadził się super. Był mega stabilny , energiczny , pełen wigoru Jednak po wylataniu kilku pakietów zauważyłem zwłaszcza za każdym razem gdy kończyłem latanie , czyli 2-3 ostatnie pakiety (Tattu 1550maj 45C 4s lub OCDay 1500maj 75C 4s) dron zaczynał jakby strzelać w silniki. Tzn gdy przelatywałem obok siebie słyszałem zawsze takie jakby wrzucić do młynka drobne stalowe kulki. Dźwięk był delikatny nie tak wyraźny , głośny jak u kolegi poprzednika.

Stwierdziłem że pewnie mam za wysoko ustawione pidy , także zacząłem ponownie od samego dołu.

32 36 25
35 38 25
85 45 0

Rezultat był taki że prowadzenie było nadal dobre , lecz nie był już taki sztywny. Nie miał żadnych wibracji itp, jedynie przy ostrych nawrotach. Co do wcześniej wspomnianego mielenia to nic się nie zmieniło.

Teraz pierwsze pytanie czy takie delikatne mielenie to zalicza się do tzw strzelania w silniki czy mam się nie przejmować i latać dalej ?

A drugie to ile mniej więcej może wynosić lot na takich bateriach ? U mnie wygląda to tak , że po 2,30 min A nawet tylko 2,10 min napięcie spada na około 3,6-3,7 V
A dzisiaj zabrakło mi prądu przy nowej tattu 1300maj 95C już po 2 min (2,8v na celu )czy to normalne ? A szczerze mówiąc to wcale nie dawałem tak w palnik.

Dodam jeszcze jak wygląda konfiguracja na blheli


received_1384533944915923.jpeg
received_1384533944915923.jpeg [ 29.23 KiB | Przeglądany 1024 razy ]

_________________
FROG lite 218- KISS F3 32bit v1.03 , Emax 2205-2600kv ,
RC Afro 30A Race Spec Mini ESC (OPTO) , Runcam Swift.

Tokio SX , Betaflight F3 , T-motor f40 2400kv , ESC t-motor 30A dschot , tbs unify pro Racing , Runcam swift 2.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.