Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lut 2017, 08:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 09 wrz 2016, 18:12 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


Witam
Posiadam w swoim dronie 265 regle LB 20A.
Dziś spaliły mi się dwa z czterech.
Dodam że wcześniej spaliłem już jeden.
Spaliłem....hmm tego nie jestem pewien?
Pierwszy który się spalił, nic nadzwyczajnego nie było robione. Zwykły lot i tyle. Po wymianie baterii do następnego lotu i już nie kręcił jeden silnik.
Ok pomyślałem przegrzałem, choć na etapie nauki, wiadome jest że nie latam ani szybko ani agresywnie.

Dziś poleciały kolejne dwa, z tą różnicą że wpadł w trawę i mógł kręcić nierozbrojony ok 5sek.
Po wyjęciu z trawy już nie kręciły dwa silniki po ukosie. Po ponownej próbie uruchomienia, dymek i po reglu. Drugi jeszcze próbuje ruszyć silnikiem.

Regle pracują z silnikami Emax 2205 2300kv oraz śmigłami 5045BN x3 DAL. To dziś
Wcześniej latałem na 5040 Kingkong.

Kupowałem niby dobre wytrzymałe regle, a tu taki zonk.

Czy to normalne że tak się palą akurat te regulatory?
Mają chyba jakieś zabezpieczenia, tanie nie są.
Może mam jakieś podróbki lub wadliwą serię?

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 wrz 2016, 06:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 07:22
Posty: 70
Lokalizacja: Elbląg
Hmm... coś musi być na rzeczy !
Ja po zamontowaniu nowiutkich / kupionych na BG/ również zobaczyłem dymek z jednego regla. Złość ogarnęła mnie jeszcze większa gdy okazało się, że przestał reagować również silnik / cobra 2204/ którym sterował a to już powiększa znacznie koszty.
Zamówiłem kolejną parę .... zobaczymy.
p.s.
następne uruchomienie postaram się uwiecznić, aby w razie problemów pokazać sprzedawcy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 wrz 2016, 06:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1742
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Hmmm...

Mi padł jeden LittleBee 30A z BG po 15 godzinach lotu ( niektórzy pamiętają kreta z Góry Chełm ;-) )
BG wymienił mi go od ręki na nowy, ale zdziwienie pozostało...
Ten wymieniony i pozostałe wylatały już ponad 100 godzin i jest OK.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 wrz 2016, 07:05 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


Dzięki chłopaki za odpowiedź.
Moje regle które wylatały max 2h, spaliły się po krecie w trawie.

Czy regulatory palą się gdy silniki są zblokowane? Czy to norma, standard?
Jeśli stracę łączność z copterem i wpadnie w trawę, będzie kręcił nadal silnikami bo nie ma możliwości rozbroić, czy taka sytuacja to pewne, spalone regle?
Jak jest z gwarancją w sklepach PL? Czytając opis gwarancji, praktycznie nie ma tej gwarancji. Sprzedawca zawsze może powiedzieć że źle się z nimi obchodziłem.
Ciekawi mnie też czy jest szansa samemu naprawić regulator, wymienić spalony element?

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 wrz 2016, 08:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 443
Lokalizacja: Łódź
A skąd je zamawiałeś? Może to podróbki? Na stronie littlebee jest pokazane jak odróżnić.
Co do kręcenia w trawie - tak - tak najłatwiej spalić regiel i silnik.
Jeżeli po utracie sygnału copter sam się nie rozbraja - to musisz pogrzebać przy Failsafe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 wrz 2016, 10:32 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


Kupowane u chińczyka. Kolega zamawiał ale dokładnie u kogo nie powiem.
Jeśli chodzi o failsafe, aby się rozbroił po utracie sygnału, to praktycznie brak failsafe.
Ustawiam tak aby nie spadł jak cegła z nieba, lot ustabilizowany z opadaniem, silniki 20sek.
Problem w tym że jeśli spadnie w trawę po 10sek to kolejne 10 sek kręci silnikami.
Oznacza to spalenie silników bądź regli?


Sprawdziłem, wychodzi że mam podróbki! Sami zobaczcie.
Skąd mam teraz wiedzieć że np. polski sklep ma oryginały?
Na stronie producenta jest lista sklepów a w niej HK, jednak wolałbym kupić w PL gdyż łatwiej z reklamacją.

Obrazek Obrazek


Innym wyjściem byłoby zakupić regle równie dobre ale z mniejszym ryzykiem podróbek, czyli mniej popularne. Tylko jakie?

EDIT - scalenie

Sprawdzone!
W polandii nie kupicie oryginalnych regulatorów LittleBee!
Dostałem odpowiedź z kilku sklepów. Wszystkie to niestety podróby.

Zastanawiam się teraz co kupić? Aby były oryginałami!
Wychodzi że tylko Emax dba o autentyczność, lub Kiss

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 347
Lokalizacja: Kraków
No ja kupiłem na AliExpress, w komplecie z innym stafem, podobno oryginały ...
BTW: Czy ktoś z Was kojarzy gdzieś opis tych regulatorów a konkretnie padów do programowania które tak ładnie są wyeksponowane w jednym rządku?

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Stuff: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro, początki w RC i FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 13:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2015, 05:27
Posty: 55
Ja programuje swoje przez Betaflight.

_________________
Reptile 500 APM 2.6 - rest
S550 Apm 2.6 hexa
ZMR250 cc3d http://tnij.org/zmr250 - rest
QAV210
Quanum v2, Syma X5SC
Foty: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=13&t=34680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 14:34 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


Na stronie producenta łatwo sprawdzicie jak powinny wyglądać oryginały:
http://www.fvt-littlebee.com/

EDIT - scalenie

Witajcie.
Temat odświeżam gdyż właśnie dotarły do mnie oryginalne regulatory LittleBEE 20A
Poniżej wrzucam kilka fotek aby wszyscy mogli zobaczyć różnicę. Wierzcie mi jest.
W naszej polandii w żadnym sklepie nie ma oryginalnych, zakupiłem w HK, są ich dystrybutorem.


Obrazek Obrazek Obrazek

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lis 2010, 18:29
Posty: 311
Lokalizacja: Wrocław
No ale który jest oryginał a który podróbka?

_________________
VaderJK AXN FPV Eagle Tree


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 21:04 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


vaderjk pisze:
No ale który jest oryginał a który podróbka?


Podałem wyżej link do strony producenta, tam są wskazówki.
Ujmując najprościej płytka oryginału taka żółta bardziej.

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 05 paź 2016, 04:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Roger pisze:
opis tych regulatorów a konkretnie padów do programowania

W każdym mającym cztery obok jest taka sama kolejność, czyli od lewej czarny, pusty, czerwony, biały.
Ale pięknie się je programuje przez BF albo CF.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 lis 2016, 18:41 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


Potwierdziłem w praktyce, oryginały o wiele więcej potrafią wytrzymać.

_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 gru 2016, 15:23 
Offline

Rejestracja: środa 17 sie 2016, 14:52
Posty: 76
Lokalizacja: Radom-Polandia


Film prezentujący porównanie oryginalnych regulatorów z podróbami, mojego autorstwa.Omówienie....


_________________
Latanie to pasja.....realizowana na różne sposoby.
http://www.eagles.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 29 gru 2016, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1742
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Te 40V pojawiające się po stronie pierwotnej regulatora wynika z jakichś pomiarów czy to tylko "Urban Legend" ?
40V dość szybko zabiłoby wszelką elektronikę podłączoną bezpośrednio do baterii - latam już jakiś czas i nie zauważyłem niczego niepokojącego.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.