Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 lis 2017, 14:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 15 lip 2016, 18:00 
Offline

Rejestracja: środa 08 cze 2016, 10:53
Posty: 16
Tu masz wszystko, co i jak z esc eachine 250 przez Arduino https://www.youtube.com/watch?v=zykIenRCMZ4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 13:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 19:15
Posty: 151
Lokalizacja: Wrocław
Nie mogę w żaden sposób połączyć się z Turnigy Plush 30A przez 1-wire. Regle mają w tej chwili BLHeli 14.6 MULTI, działa bez problemu przez Silabs C2 (4way-if), ale nie chce łączyć się ani przez 1-wire bootloader, ani przez bootloader (4way-if). Do połączenia używam arduino UNO, próbowałem też na nano ale z takim samym skutkiem. Wina leży prawie na pewno po stronie komputera/arduino, bo kiedy po raz pierwszy wgrywałem BLHeli 1-wire działał. Może coś źle ustawiam, ale arduino programuje się dobrze, regulatory są sprawne i przez C2 wszystko łączy się jak należy. Przy 1-wire wyskakuje teraz tylko "please connect ESC and power up ".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 lip 2016, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
shaggee pisze:
Jak myślicie czy light damped mode ze śmigłami składanymi będzie śmigał poprawnie czy mogą być jaja?

Będą jaja i to kwadratowe. DL działa świetnie w małych racerach i w sumie tylko tam to ma sens.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 lip 2016, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 06 kwie 2016, 07:47
Posty: 22
Lokalizacja: Jelenia Góra
attyla pisze:
Pożyczyłem od kumpla arduino uno podłączyłem do kompa zrobiłem interface w BLHELI
tylko pytanie jaki soft wrzucić mógłby mnie ktoś oswiecić o co chodzi w nazewnictwie w/g poniższego rysunku


Hej, udało Ci się wgrać BLHeli do stockowego ESC z Racera? Ja dziś walczyłem i mam to samo.
Wg wszystkich tutoriali i Youtube na liście powinien pokazać się XP-12A MULTI ale za skarby nie ma tego na liście wyboru. Jest jak z Twojego screena. Czy ktoś mi może pomóc?

PS. Arduino działa łaczę się z ESC, mogę czytać dane z niego.
PS2. Jak nie jestem podłączony do regulatora, i dam opcje, czytaj wg. plików hex - to na liście jest XP-12A
Ktoś coś wie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 lip 2016, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 138
Lokalizacja: Szczecinek
Do Eachine Racer 250 są dwa typy regulatorów
1. z czerwonym pcb te da się przeprogramować
2. z czarnym pcb zbudowane na innym typie mikrokontrolera ii na dziś nie można ich przeprogramować

Mam inne pytanie jeśli masz esc z czarnym pcb to czy wszystkie silniki startują Ci jednocześnie ?

łukasz

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 lip 2016, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 06 kwie 2016, 07:47
Posty: 22
Lokalizacja: Jelenia Góra
Więc od początku.
Miałem kiedyś innego racera i działa super. Aż go zabrał wiatr... leży gdzieś na polu.
Kupiłem drugiego i w libre nie działał mi jeden silnik. Silnik nr 1 (przedni lewy - próbkował, tykał).
Kombinowałem i jakoś to uruchomiłem.
Teraz wiem dlaczego. Mam inne kontrolery - te czarne (byc może wymagały innych nastawów).
Tamtych nie rozbierałem. A ten, przed programowaniem, rozciąłem tylko do złącza serwisowego i dorobiłem taki wtyk. Dlatego nawet nie sprawdzałem na jakim chipie jest zbudowany, kolorem laminatu się nie przejmowałem.

Co do silników Startują nierówno. Jak już lata to nie tak samo jak stary.....Właściwie to teraz sprawdziłem i dalej mi jeden silnik próbkuje. Jak się rozkręci to działa (np. jeden próbkuje a 3 na pełnej mocy, dajesz w obrót w prawo i góra - i nieraz ten próbkujący załapie) dlatego wolę nie podnosic drona w powietrze. Czym to może być spowodowane?
Tamtego konfigurowałem jak chciałem, tu bida.
Zgłosiłem reklamację ba BG i przysłali mi płytę główną i nowy kontroler CC3D. Mam do odbioru na poczcie, jeszcze nie podmieniałem.
ESC wcześniej zamieniałem stronami dlatego wiem, że 4 są sprawne.
Stąd pomysł na BLHELI by był oneshot.
Jak co pisz PW. Chętnie wymienię się doświadczeniami.
Po tym egzemplarzu odechciało mi się FPV........... :-//


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 13:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 06 kwie 2016, 07:47
Posty: 22
Lokalizacja: Jelenia Góra
Update: czy wiadomo czy już można przeprogramować czarne ESC na BLHeli?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 mar 2017, 09:00 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 178
Mam pytanie odnośnie karty programowania ESC Turnigy Multistar. Chcę zmienić jeden parametr, to czy mogę ustawić tylko tę jedną zworkę, a pozostałe zdjąć żeby nie mieszać w ustawieniach, czy muszą być założone wszystkie?

Edit:
Już doczytałem że nie mam szansy na BLHeli_S wyłączyć hamulca, chociaż taka opcja w BLHeliSuite jest i ustawiona domyślnie jest na "OFF" tylko to nie ma wpływu na działanie ESC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 maja 2017, 21:45 
Offline

Rejestracja: wtorek 22 wrz 2015, 17:24
Posty: 91
Mam wgrane do ESC blheli. Czy w ustawieniach bf4 mogę wybrać oneshot125 czy lepiej pwm. Ktoś kiedyś pisał, że wybrał oneshot i mu 4 regle spaliło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
rafal5000 pisze:
Mam wgrane do ESC blheli. Czy w ustawieniach bf4 mogę wybrać oneshot125 czy lepiej pwm. Ktoś kiedyś pisał, że wybrał oneshot i mu 4 regle spaliło.

Musisz odpowiedziec sobie na pytanie czy twoje regle obsluguja oneshot125?

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 02:13 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 412
Ktoś może walczył z blokadą pamięci w reglu?
Silabs Hobbywing Platinum PRO 30A


blheli-locked.png
blheli-locked.png [ 6.66 KiB | Przeglądany 807 razy ]

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 00:33 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 412
Rozwiązane. Banał i niedopatrzenie. Trzeba wcisnąć read config i wtedy pyta czy chcemy zmienić oprogramowanie. Platinum PRO OPTO 30A udaje, że działa.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 cze 2017, 02:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1129
Lokalizacja: Lubelskie
Gmeracz pisze:
DL działa świetnie w małych racerach i w sumie tylko tam to ma sens


Nie zgodzę się - mam DL włączone w F330 i bardzo poprawiło to stabilność modelu, a co za tym idzie też stabilność obrazu.

Wie ktoś czy "brake on stop" to to samo co DL? W Xrotor mini nie ma DL, a jest "brake on stop".

Druga sprawa - co to za wersja 32 https://www.mediafire.com/folder/dx6kfa ... LHeliSuite ? Na stronie https://blhelisuite.wordpress.com/ całkowita pustka się zrobiła, jedynie link do mediafire...

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 kwie 2016, 14:24
Posty: 43
witam posiadam FTDI232 i chciałbym się dowiedzieć czy podlacze się nim z esc
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Proponuję używać tagów [thumb][/thumb], wtedy zdjęcia będą się ładowały poprawnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 11:51 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1075
Lokalizacja: Cieszyn
To zależy jakie masz esc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 456 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.