Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 08:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 cze 2016, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 954
Lokalizacja: Lubelskie
Wgrałem MAIN - silnik pomiędzy 20-50% przepustnicy szarpie jak durny i to bez kręcenia gazem nawet :-D Oni to chyba tak przy okazji zrobili i nie testowali :-D Wgrałem z powrotem MULTI - chodzi idealnie. Będzie skrzydełko latało z MULTI :-D Jedyny minus że w MULTI nie można ustawić odcięcia...

PS. Ten mulstistar rozmawia z BLheli Suite przez onewire pięknie bez żadnego rozpruwania koszulki można zmienić soft czy ustawienia. To mi się podoba :-)

_________________
Jak $ dojdzie do 5zł to rzucam to hobby :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 cze 2016, 13:28 
Offline

Rejestracja: niedziela 01 lis 2015, 02:16
Posty: 3
Cześć,
Próbował ktoś z Was wgrywać jakiś firmware do ESC EMAX BLHeli 30A 2S-4S bo z tego co czytałem kilka stron wcześniej użytkownik
dado00 upchnął z powodzeniem firmware z emax-a 20A do emax-a 25A, albo może orientujecie się czy będą wspierane
przez chłopaków z BLHeli Suite te regle. Po C2 łączę się z nimi bez problemu ( bez wylutowywania rezystora i kondensatora) tylko mają wgrany jakiś bliżej nie określony soft.

Obrazek Obrazek Obrazek

Szukałem o nich informacji na RCG (i nawet pytałem) ale zero odzewu :-/ (chyba że coś mi umknęło :mrgreen: )

Pozdrawiam
Grzybcio


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 10 cze 2016, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 05 kwie 2016, 16:54
Posty: 27
Lokalizacja: Łódź
Cześć,
chciałbym się poradzić w sprawie problemu który mnie spotkał. Właśnie złożyłem quada z ESC DYS XM20A. Wszystkie ESC zaktualizowane do firmware'u 14.6 MULTI. Dzisiaj, po dziewiczym lataniu ujawniła się dziwna przypadłość. Przy końcówce pakietu przy zrywach gazem strasznie telepało quadem. Pierwszy pomysł to PIDy, jednak w domu okazało się, że ESC nie uruchamiają się przy pakiecie +/- 10V, a na polu prawdopodobnie odcinały zasilanie. W BLHeli widziałem opcję Low Voltage Limiter, jednak jest ona tylko dla ESC z firmwarem MAIN.
Co może być przyczyną takiego zachowania wszystkich ESC, możliwe, że mają ustawiony jakiś ogranicznik bez możliwości jego wyłączenia?

Dodatkowo spróbowałem przeflashować jedno ESC, wyłączyłem Limiter i również nie uruchomiło się przy pakiecie 10,3V. Reszta osprzętu działa na tym pakiecie. PDB to LemonCore PRO i na padach od ESC podaje zasilanie takie jak z pakietu.

Update------------------------------------------------------

Zmiana firmwaru na Xrotor20A nie pomaga, downgrade też.
Zmieniam pomiędzy pakietami pełnym i 10,4V i na tym rozładowanym nie uruchamiają się, na naładowanym bez problemu; ochrona termiczna odpada.
Odłączenie FC nie pomaga; wykluczam jakieś ustawienie w Cleanflight.
Problem jest ze wszystkimi czterema ESC; wykluczam defekt fabryczny.
Mam LemonCore PDB, wydaje się to bez znaczenia, ale być może ktoś ma inne doświadczenia.

Jakby ktokolwiek miał pomysł czego mogę jeszcze spróbować :) Już nawet pomysłów mi brakuje.

Update 2----------------------------------------------------

Co dziwne okazało się, że wszystkie 4 ESC łączą się poprzez Naze32 z BLHeli, czyli musi się procesor bootować, lecz nie ma żadnych sygnałów od strony silników, ani nie piszczą, ani nie kręcą się.

_________________
RR210 Patric: PDB LemonCore Pro, FC X-Racer v2.1, ESC DYS XM20A, Silniki DYS SE2205 2300kv
TwinGo Guys


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 cze 2016, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 lip 2015, 20:17
Posty: 181
Lokalizacja: Trier
Posiadam Dys USB Linker i esc Dys XM30A. Za chiny nie mogę się połączyć. Czy to powinno ze sobą współgrać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 cze 2016, 09:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4795
Lokalizacja: Polska
PawelOl pisze:
Posiadam Dys USB Linker i esc Dys XM30A. Za chiny nie mogę się połączyć. Czy to powinno ze sobą współgrać?

Powodow moze byc kilka:
a) wybierasz zly interfejs do programowania
b) nie zasilasz ESC z baterii
c) masz bootloader BLHeli a nie SimonK

Obstawiam c)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 cze 2016, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 lip 2015, 20:17
Posty: 181
Lokalizacja: Trier
A ten linker jest pod SimonK?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 cze 2016, 10:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4795
Lokalizacja: Polska
PawelOl pisze:
A ten linker jest pod SimonK?

Zalezy ktora masz wersje - v1 jest pod bootloader SimonK

Obrazek

Dla bootloadera BLHeli jest wersja v2
Obrazek

Kup sobie Arduino Nano, zrob sobie z niego programator 4way, i bedziesz mogl programowac wszystko co sie rusza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 cze 2016, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 lip 2015, 20:17
Posty: 181
Lokalizacja: Trier
Mam V1 :( Dzięki za pomoc.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 23:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2708
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Jak myślicie czy light damped mode ze śmigłami składanymi będzie śmigał poprawnie czy mogą być jaja?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 lip 2016, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1352
Lokalizacja: Mielec
Podejrzewam, że to może nie być najlepszy pomysł. Ale jak Ci nie szkoda maszyny to mógłbyś dla potomności zrobić taki test.
Wydaje mi się też, że damped jest dobry do śmigieł <6" i szybkich akrobacji. W dużych maszynach z dużymi śmigłami to raczej mało potrzebne a i też nie wiem jak z bezwładnością większego śmigła.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 lip 2016, 09:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2093
Lokalizacja: Opole
Kiedyś ustawiłem w reglach do Legwana damped light to kolega się mnie pytał czemu tak dziwnie mi kopter skacze. Szybko to zmieniłem. W dużych kopterach bardziej mi zależy na płynności ruchu.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Qav180 - Racebase
RR210 - KFC32FR
ZMR250 - Naze32
Legwan - KFC32FTB
FX-61 - KFC32FTB
Nałogowo psuję racing quady...
------------
Skrypt dla forum - info


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 lip 2016, 11:30 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 115
Lokalizacja: Szczecinek
Mam pytanie mam regle od eachine racer 250 o takie

Obrazek

Wlazłem na rcgroups i w wątku o eachine racer

http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 0&page=708

znalazłem filmik z programowania regli racestar



w 1:13 minucie filmu widać typ procesora BB10F8G

czy w takim razie przez arduino powinno dać się wgrać BLHELI_S ?

łukasz

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 lip 2016, 11:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2093
Lokalizacja: Opole
Skoro już zapytałeś o to samo w wątku viewtopic.php?f=72&t=36613&start=15 to po co jeszcze tutaj robisz bałagan? :evil:

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Qav180 - Racebase
RR210 - KFC32FR
ZMR250 - Naze32
Legwan - KFC32FTB
FX-61 - KFC32FTB
Nałogowo psuję racing quady...
------------
Skrypt dla forum - info


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 lip 2016, 21:48 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 115
Lokalizacja: Szczecinek
Kamil proszę odpuść, nie wiem czy ktoś zajrzy do mojego wątku a w sprawie BLHELI jestem zielony jak szczypiorek i po prostu potrzebuje pomocy.
Nie mam za bardzo aktualnie kasy chciałem kupić używanego 250 od kolegi z forum ale się spóżniłem, kupiłem eachine 250 bo opinie były że sprzęt działa a trafiłem na kompletny niewypał. Od tygodnia z nim walczę i nie stać mnie na nowe regle za 150 zł po prostu.
Więc łaskawie proszę o wyrozumiałość i pomoc w przeprogramowaniu regli ;-)

łukasz

EDIT

Pożyczyłem od kumpla arduino uno podłączyłem do kompa zrobiłem interface w BLHELI
tylko pytanie jaki soft wrzucić mógłby mnie ktoś oswiecić o co chodzi w nazewnictwie w/g poniższego rysunku

Obrazek

no i przydała by się pomoc jak zidentyfikować pady w regulatorze :-D bo zielonka w temacie jestem :-P

łukasz

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lip 2016, 17:17 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2010, 12:42
Posty: 115
Lokalizacja: Szczecinek
Panowie zlitujcie się nad członkiem klasy robotniczej za 4 godziny kończę zmianę a nawet nie wiem gdzie szukać opisów do softu BLHELI podpowiedzcie coś proszę

Łukasz

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

_________________
łukasz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.