Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 15 lis 2018, 01:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 kwie 2016, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3247
Lokalizacja: Olsztyn
bajer0 pisze:
OK to jeszcze ostatnie pytanie, czy wsad wrzucony do arduino w nim zostaje, czy jest to pamięć ulotna?


Zostaje w nim do momentu kiedy zechcesz zmienić na inny.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 08:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
OK, faktycznie dość prosta sprawa :)
Poszło od strzała. Miałem fabrycznie 14.3 zaktualizowałem do 14.4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 10:40 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
Witam

Da się jakoś za pomocą kabla sygnałowego wgrać BlHeli na Afro 12a opto (bez bec) ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
pikpik pisze:
Da się jakoś za pomocą kabla sygnałowego wgrać BlHeli na Afro 12a opto (bez bec) ?

Z opisu na HK
Cytuj:
For added convenience the Turnigy USB linker can be used via the PWM signal lead for any future software updates eliminating the need for complicated flashing jigs or the need to cut open the heat shrink.

A wiec ma bootloader, czyli da sie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
pawelsky: No właśnie jednego udało mi się kablem sygnałowym ( regiel kupiony parę dni temu z bec). Trzy sztuki starsze nie idą za cholerę. Z tego co czytam w necie to trzeba wgrać bootloader prawda to ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
pikpik pisze:
pawelsky: No właśnie jednego udało mi się kablem sygnałowym ( regiel kupiony parę dni temu z bec). Trzy sztuki starsze nie idą za cholerę. Z tego co czytam w necie to trzeba wgrać bootloader prawda to ?

A zasilanie podlaczyles do tych trzech (jak rozumiem opto)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
Zasialnie z lipo + sygnałowy z masą w programator afro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
pikpik pisze:
Zasialnie z lipo + sygnałowy z masą w programator afro.

A probowales zaflashowac jakis soft SimonK? Jesli to nie pojdzie to pewnie nie maja bootloadera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
Tak próbowałem. Timeout zawsze. Czy mogę wgrać do tych regli bootloader blheli czy musi być simonk (docelowo chcę mieć soft blheli na każdym) ? Czy można sprawdzić na tym działającym reglu jaki ma bootloader ? Chcę spróbować przez isp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
pikpik pisze:
Czy mogę wgrać do tych regli bootloader blheli czy musi być simonk (docelowo chcę mieć soft blheli na każdym)

Mozesz, jesli oczywiscie masz jak podpiac ISP

pikpik pisze:
Czy można sprawdzić na tym działającym reglu jaki ma bootloader ?

Nie ma potrzeby, jak gada z linkerem to to jest SimonK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
A nie zrobi to różnicy w locie jeżeli 1 będzie miał bootloader simonk a trzy blheli ? :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6615
Lokalizacja: Polska
pikpik pisze:
A nie zrobi to różnicy w locie jeżeli 1 będzie miał bootloader simonk a trzy blheli ? :P

Bootloader roznicy nie zrobi. Firmware jakie wgrasz tak. Roznice w HW rowniez moga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 kwie 2016, 12:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 mar 2014, 16:47
Posty: 66
Lokalizacja: Działdowo
Hw wyglada bardzo podobnie. Dzieki za pomoc chciałem się upewnić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 kwie 2016, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1369
Lokalizacja: Lubelskie
kamilborkowski, dzięki. Mam XP-12A i wyczytałem że BLheli tego nie obsługuje w nich - zastanawiam się czy to urok ESC czy po prostu ten firmware do tej wersji ESC taki jest i basta. Możliwe że simon, albo jakiś inny soft to ma czy wgrywać BLheli bez damped light i se d***y tym nie zawracać :-)?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 kwie 2016, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16388
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Głuś pisze:
Mam XP-12A i wyczytałem że BLheli tego nie obsługuje w nich
Jak nie jak tak? :mrgreen: :-D :lol:
Obrazek
I masz dwie opcje "low" oraz domyślną "high"....


Edicao:... hmmm a może masz rację? W sumie to ja tu bardziej się wyznaję na obsłudze kombajnu i w tym doradzam a troszkę mniej rozeznaję się w parametrach (przyjmuję z założenia za radami twórców aby za bardzo nie wnikać w te ustawienia i raczej nie za bardzo zmieniać oprócz tych najbardziej oczywistych typu "motor direction" czy też wartości zakresów pracy min-max) i stąd rozterka... bo rzeczywiście w przypadku XP-12 gdy się najedzie na to co zaznaczyłem to pojawia się "chmurka"w której piszą "damped mode not supported" ..... i weź tu zrozum o co im chodzi?
Tak samo jakoś nie ogarniam na 100% o co chodzi z "demag comp"... może kto biegły wyjaśni przy okazji? Bo te dwie rzeczy są takie "trendy" a nie za bardzo wiadomo jak to z tymi demagami i dampami jest :roll:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 33  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.