Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 gru 2017, 00:06


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 457 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 30 mar 2016, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16303
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zasilanie do VCC czy także do AVCC ?
A co z kwarcem? Wylutować z regla i podlutować do dipowej atmegi?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1707
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Podjedź :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 mar 2016, 19:08 
Offline

Rejestracja: piątek 16 sty 2015, 19:42
Posty: 156
Lokalizacja: Czeladź
Czy da radę poprzez BLHeli+ arduino uno zaprogramować ESC 25A noname który ma jeździć w aucie RC? Chodzi mi o zmniejszenie prędkości max.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 00:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16303
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Chyba moje umiejętności się wyczerpały...
Taki komunikat dostaję programując poprzez Arduino nano jako programator ISP:
Obrazek
Wyczerpały się też moje zdolności, oko i cierpliwość do lutowania mikropadów w procku, ta są te co się zawijają pod procek i chyba nie mam już do czego się lutować, tyle razy próbowałem że te nóżki to znikły gdzieś...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 01:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9014
Lokalizacja: Bytom
No to się nie męcz, i zastosuj do hintu...
mkrawcz1 pisze:
Podjedź :-)

Daleko nie masz. A i nerwy ukoisz :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16303
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Przynajmniej zrobiłem se w końcu od dechy do dechy programator all-in-one na arduino nano, do wszystkiego w temacie BlHeliSuite :-) czyli wszystkie możliwe kabelki z wtyczkami i poszło w termokurczkę, na stałe. Mam więc albo ISP albo C2 albo serial/1-wire.
Dzisiaj jeszcze ruszę regielek mniej zmaltretowany bo cały czas męczyłem , powiedzmy nr4. A trójeczka ma jeszcze widoczne, w dobrym stanie piny procesora do wlutowania ;-) bo tylko kilka razy lutowałem.

Przy okazji zaktualizowałem, przeredagowałem tekst oraz wymieniłem wszystkie screenshoty w pierwszym poście :-) oraz wziąłem się za aktualizację kolejnych postów.... cdn ;-)

Edicao: więc sprawdziłem te złe regielki z programatorem ISP na Arduino i taka sama kupa.....ale - co ciekawe - warto się przyjrzeć komunikatowi z mojego poprzedniego postu - jak byk wyświetla jakąś zawartość w pamięci mikrokontrolera, tak jakby "trochę żył" , ciekawe.... pokazuje że w Epromie siedzi 512 bajtów (tyle co ma bootloader BlHeli) a we flashu 8192 bajty czyli firmware hex od regla :?: :idea: :roll:
Tak czy siak regielki pojadą do lepszego niż ja doktora od mikroelektroniki.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1165
Lokalizacja: Lubelskie
Dzięki Rurek za kawał dobrej roboty - w końcu i ja się przełamałem do programomania ESC :-D ale mam dwa pytania odnośnie samych ustawień, gdyby ktoś mógł wytłumaczyć łopatologicznie jak chłop krowie na rowie...

1. Co w praktyce daje nam posiadanie opcji Damped Light? Znalazłem na forum informację że jest to hamowanie przez zwieranie dwóch faz, a nie trzech, ale co to daje w praktyce? Mam ESC, które tego nie obsługują i zastanawiam się czy to jakaś wielka strata?

2. Czy Oneshot muszę gdzieś jakoś włączyć w tym w tym GUI? Czy po prostu najnowszy soft to ma i wystarczy włączyć w cleanflight tak jak piszą tu https://github.com/cleanflight/cleanfli ... Oneshot.md ?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16303
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
1) no przydaje się szczególnie do wyścigówek gdzie szybkie manewry są istotne..
2) Nie włączasz OneShot ale w niektórych przypadkach (chyba dla regli Silabs) trzeba wyłączyć PWM (jest taka opcja w kombajnie) aby nie bruździło.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1165
Lokalizacja: Lubelskie
1. To się dowiedziałem :mrgreen: chodzi mi o to jak to w praktyce wpływa na lot bo na forum znalazłem masę informacji że jednym lepiej lata z Damped Light, a innym na High (i to właśnie w przypadku 250-tek) więc musi być jakaś zależność, której nikt nie wyjaśnił jak dotąd, chciał bym to chociaż w uproszczeniu zrozumieć. Na chłopski rozum hamowanie 3 fazami powinno być skuteczniejsze niż dwoma, ale skoro ktoś to wymyślił to coś w tym musi być tylko co :D?

2. Chodzi o opcję "Enable PWM Input"? U mnie domyślnie jest na off.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 kwie 2016, 08:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
Hej.
Mam nowe littlebee 20a OPTO (Silabs) (ten zestaw http://www.banggood.com/4X-FVT-LittleBe ... 31934.html )
Do tego Arduino nano na układzie CH340G (ten zestaw http://www.banggood.com/ATmega328P-Ardu ... 33647.html )
Czy mogę liczyć, że będzie miał już wrzucony bootloader? Mogę go podłączyć i sprawdzić komunikację nie obawiając się o ewentualny brak bootloadera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 kwie 2016, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16303
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
bajer0 pisze:
Czy mogę liczyć, że będzie miał już wrzucony bootloader? Mogę go podłączyć i sprawdzić komunikację nie obawiając się o ewentualny brak bootloadera?
Podłączaj bez obaw. Jeżeli nie będzie (a to musiałaby być bardzo niska wersja firmware Blheli) bootloadera to sobie go wgrasz poprzez C2. W końcu masz Arduino :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 kwie 2016, 09:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
OK, tak też sądziłem.
Generlanie wgryzłem się trochę w dokumentację od BLHeli Suite.
O ile dobrze zrozumiałem to mogę po prostu podłączyć wszystko i wybrać w BLHeli Make Interface "Arduino BLHeli Bootloader" i nie musze flashować arduino?
Później wybieram tylko z menu: Silabs BLHeli Bootloader USB/COM ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 kwie 2016, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2194
Lokalizacja: Opole
Głuś, damped light daje Ci silniejsze hamowanie czyli gdy ściągasz drążek gazu albo gdy kończysz np. flipa to śmigło szybciej wyhamowuje i dzięki temu masz bardziej czułą reakcję na drążki.
Ja się zapomniałem i ustawiłem też damped light dla regli w Legwanie i trochę śmiesznie chodzi, ale przyzwyczaiłem się do tego i na razie tak latam. Wczoraj jak byłem na egzaminie VLOS to jeden z gości się mnie pytał co mi tak śmiesznie śmigła chodzą :mrgreen:

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 kwie 2016, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16303
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
bajer0 pisze:
O ile dobrze zrozumiałem to mogę po prostu podłączyć wszystko i wybrać w BLHeli "Arduino BLHeli Bootloader" i nie musze flashować arduino?
Niedobrze zrozumiałeś :-) Arduino ma służyć do komunikacji między BlHeliSuite (komputerem) a regielkiem. Aby mogło służyć to musi mieć wgrany program :-) bo inaczej jest kawałkiem bezużytecznej, niefunkcjonalnej płytki która nie potrafi pośredniczyć (czyli być interfejsem) między ESC a komputerem i programem.
Tak więc flashujesz Arduino jako opcję "C" a więc:
1) wybierasz zakładkę
2) wybierasz port COM do którego masz wpięty Arduino
3) klikasz flashowanie :-) swojego Arduino
Obrazek
i dopiero teraz możesz komunikować/flashować za pomocą opcji "C" swoje regulatory.
Możesz też powyższe zrobić dla opcji "D" czyli Arduino jako interfejs "4w-if".

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 kwie 2016, 13:14 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
OK to jeszcze ostatnie pytanie, czy wsad wrzucony do arduino w nim zostaje, czy jest to pamięć ulotna?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 457 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.