Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 26 maja 2018, 18:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 473 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 16 cze 2017, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 kwie 2016, 14:24
Posty: 45
Lokalizacja: Skoroszów
EMAX z softem blheli gdy był stary cleanflight nie potrzebowałem nic grzebać w esc. Od czasu aktualizacji przy oneshot silniki na Max się kręcą a w PWM jest ok [img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170616/485bed781cb93d2d59db20a580025fc8.jpg[/img][img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170616/1d724f7f28e1d0131cc9b514efefd81d.jpg[/img]

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 12:38 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1199
Lokalizacja: Cieszyn
No skoro soft jest blheli to po co Ci ten dynks, przecież esc można konfigurować przez FC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 kwie 2016, 14:24
Posty: 45
Lokalizacja: Skoroszów
Próbowałem i za każdym razem coś jest z esc nr1 jakiś błąd.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 cze 2017, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3141
Lokalizacja: Olsztyn
gradowski68, a podłączyłeś zasilanie do ESC ? Najlepiej z baterii przez anty smoker :-) Bez zasilania regulatora nic nie zrobisz i bezie Ci błąd wyskakiwał.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 cze 2017, 15:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 28 kwie 2016, 14:24
Posty: 45
Lokalizacja: Skoroszów
Tak mam je spiente na PCB i dołączone wszystkie czerwone kable idące do fc.zmienialem kolejność podłączenia i nic to nie daje.
Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 cze 2017, 17:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3141
Lokalizacja: Olsztyn
gradowski68 pisze:
Tak mam je spiente na PCB i dołączone wszystkie czerwone kable idące do fc.zmienialem kolejność podłączenia i nic to nie daje.

Po pierwsze zamiast tagu img zacznij używać thumb żeby zdjęcia pojawiały się.
Po drugie ja nie pytam jak masz spięte regle tylko czy zasilasz, czytaj ze zrozumieniem i odpowiadaj na pytania to wszystkim będzie łatwiej :-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 16:51 
Offline

Rejestracja: środa 06 wrz 2017, 12:15
Posty: 6
Lokalizacja: Warszawa
Zakupiłem Regulator-mini-16A-ESC-SimonK http://esklep-drony.pl/pl/p/Regulator-m ... SimonK/452
Czy mogę zaktualizować oprogramowanie SimonK na BLHeli - tak zapewnia sprzedawca,
ale czy obsłużą OneShot125 na PIXHAWK?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 gru 2017, 16:11 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 175
Lokalizacja: Bytom
Czy ktoś pomoże zidentyfikować regulator ESC 12A podobno SimonK, były one przez pewien czas sprzedawane przez ABC-RC.
Tak prezentuje się strona zawierająca mikrokontroler SIL F330:
esc_1.jpg
esc_1.jpg [ 186.85 KiB | Przeglądany 988 razy ]

A tak strona z tranzystorami:
esc_2.jpg
esc_2.jpg [ 167.78 KiB | Przeglądany 988 razy ]

Mam już dolutowane linie C2D, C2CK, GND i z poziomu BlHeliSuite jestem w stanie nawiązać komunikację z mikrokontrolerem. Pozostaje pytanie jaki wsad wgrać? Z tego co udało mi się znaleźć najbliżej mu do EMAX 12A SimonK i wsad to XP-12A MULTI.
Nie jestem tego w 100% pewny. Może ktoś coś podpowie.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 101
Lokalizacja: Wrocław
Udało mi się zaprogramować wsadem jakieś bliżej nie określone ESC z ABC-RC, ale potrzeba ci zasilacza z zabezpieczeniem prądowym albo żarówkę. Wgrywasz soft i patrzysz czy jest zwarcie czy nie, tak po trzech próbach udało mi się znaleźć działający soft bez uszkadzania ESC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 sty 2018, 10:45 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 175
Lokalizacja: Bytom
Tak podejrzewałem :-( W pracy mam zasilacz laboratoryjny z zabepieczeniem więc jak tylko będzie okazja to spróbuje wgrać jakiś wsad. Zaczne chyba od tego XP-12A-MULTI.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 12:28 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 175
Lokalizacja: Bytom
Bingo :-D

Mikrokontroler w regulatorze podłączony przez linie C2D, C2CK, GND i połączony z BlHeliSuite. Wgrałem plik XP-12A MULTI, podłączyłem silnik i wszystko działa :-)
esc_test.JPG
esc_test.JPG [ 265.78 KiB | Przeglądany 1059 razy ]

Można komunikować się z regulatorem i wprowadzać zmiany korzystając SILABS BlHeli Bootloader (4way-if). Działa obsługa Oneshot125, zmiana kierunku obrotów oraz pozostałe ustawienia.
blhelisuite.jpg
blhelisuite.jpg [ 187.67 KiB | Przeglądany 1059 razy ]

Nie działa komunikacja przez kontroler lotu :-( Muszę sprawdzić dlaczego.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 13:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 13 mar 2013, 23:33
Posty: 101
Lokalizacja: Wrocław
W tych esc nie działa ta opcja ;/ trzeba ręcznie zawsze się do padów podlutowywac, albo kabelek servo sobie podlutowac.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 04 sty 2018, 18:32 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 175
Lokalizacja: Bytom
Trochę to dziwne. Skoro mogę komunikować się z ESC z poziomu BlHeliSuite korzystając z interfejsu (4way-if) i złącza serwomechanizmu (na zdjęciu pomarańczowo-brązowy) to zastanawia mnie dlaczego nie działa to z poziomu kontrolera lotu?

Aktualizacja 9.01.2018
Po zmianie oprogramowania w kontrolerze lotu (CC3D) na Betaflight 3.2.3 możliwość komunikacji z regulatorami wykorzystując FC działa.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 22:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 04 kwie 2017, 15:36
Posty: 10
Lokalizacja: Debica
dado00 pisze:
Witam
Mam regulatory Emax BlHeli 25A
Obrazek
Obrazek

Kupiłem także Arduino Nano. Chciał bym wgrać do nich najnowsze BlHeli.
Jako że nie znalazłem nigdzie zdjęcia pasującego do mojego regla stąd moje pytanie.
Jak podłączyć Arduino Nano ?
Jaki wybrać soft ?
Da się programować te regulatory ?
Pozdrawiam
Dawid


A ja dzisiaj własnie próbuję rozwiązać dokładnie ten sam problem z którym mial problem Dawid (niestety w kolejnych jego postach poszukiwanego infa brak) ;) Ktoś z Was wie jak podłączyć się do arduino? 3 kable gnd, d2, d3, ale do których padów to wlutować :(


esc.JPG
esc.JPG [ 79.14 KiB | Przeglądany 840 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 sty 2018, 23:04 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 175
Lokalizacja: Bytom
Prosta sprawa. Ściągasz dokumentację do SilLabs F330 (mikrokontroler) sprawdzasz, które wyprowadzenia mikrokontrolera to C2D, C2CK oraz GND. Bierzesz miernik i sprawdzasz, gdzie wyprowadzono te sygnały (100% to te kwadratowe pola lutownicze nad mikrokontrolerem na górze regulatora). Następnie musisz do nich przylutować przewody a następnie podłączyć do Arduino pracującym w trybie C2 (4way-if).

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 473 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.