Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 24 lis 2017, 19:23


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 22 lut 2014, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3046
Lokalizacja: Olsztyn
StoQ pisze:
Szczerze to możesz to zaprogramować dowolnym multiwii :) minimosd itp rzeczami :) ważne żeby były wyprowadzone piny :D


Puki co jeszcze nie sprawiłem sobie ani OSD, miniosd a multiwii w postaci KFC32 siedzi w hexie. Wiem że można programować tego typu układami ale jak dla mnie wolę kupić coś dodatkowego co będzie służyło tylko do programowania. :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16273
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Przyszła kolej i na mnie...
Mam regielki FVT Sky III 30A - widzę że są "obsługiwane" przez BlHeli. Zassałem program do wgrywek - najnowszy blHeliSuite 11.2.06
Z reglami dostałem USB linker i teraz pytanie czy on zadziała jako programator (jako 1-wire interface) ? I którą opcję w programie blhelisuite trzeba pod niego ustawić? Są cztery do wyboru... (Silabs toolStick, Silabs serial, AVR USB/Serial bootloader oraz AVR ISP)
O taki mniej więcej:
Obrazek
I jak go podłączyć? W dokumentacji BlHeli jest fotka tego regla i zaznaczone trzy punkty... to który pójdzie do którego w tym USBlinkerze?

.
.
.
.
A tak zupełnie przy okazji.. wiecie że BlHeli już ma soft na Atmegi? :shock: Niezłe może być... http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... st27950938

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Według mnie to nie jest od programowania tylko od zmieniania ustawień regulatora. Ten toolstick powinien mieć cztery wyjścia +, - , c2ck, c2d jeśli miałby programować (+ można pominąć jeśli zasilimy regulator z pakietu). Przeprogramuj go jakąś atmegą a potem podłącz toolsticka do kabla RC i zobacz czy czyta ustawienia.

Fajnie że się wzieli za atmegi :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16273
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Chyba zrobię sobie po prostu dinks na bazie zwyczajnego FTDI. I będę miał interfejs 1-wire. To zaledwie jedna dioda i dwa rezystory na pająka:
Obrazek
źródło: http://www.helifreak.com/attachment.php ... 1396303742

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 maja 2014, 23:02 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 14:18
Posty: 633
Lokalizacja: mazowsze
Rurek , jak już jesteś wczytany w temat, takim interfejsem da radę zastąpić
to
lub
to
związane z tym tematem ?
http://lazyzero.de/en/modellbau/kkmulticopterflashtool/escflashingmanual#flashing_firmware_with_arduinousblinker_or_turnigy_usb_linker

_________________
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16273
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Wczytuję się od wczoraj tak więc nie jestem tu żadnym specem.
Na moje to pewnie się nie da bo ten co ja pokazuję to interfejs 1-wire a te USB linkery to mają dwie linie C2D i C2CK ale to może niech wyjaśni ktoś bystrzejszy i oblatany ode mnie w temacie. A poza tym zostańmy w tym wątku przy kwestiach silabS/blHeli :-) bo rozmyje się temat :roll:
Jak tylko ruszę praktycznie z programowaniem ESC to zrobię szczegółowy opis bo od czasu pierwszego postu Shaggee'ego dużo się zmieniło - przede wszystkim jest potężne narzędzie w postaci BlHeliSuite (zamiast BlHeliTool) --> kompletny kombajn z którego można zrobić wszystko bez żadnego innego oprogramowania.

Edicao: czytam i czytam i nie mogę dojść - może któryś z Was mnie oświeci? Jaki interface jest potrzebny do wgrywania firmware BLHeli ? Czy 1-wire czy ten C2D/C2CK ? a może to o tym samym mowa?

Edicao2: programator który do tego służy najlepiej to http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... t=25433tak twierdzi jeden z autorów BLheli czyli sskaug.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2221
Lokalizacja: Londyn
Pewnie racja
ja mam.4 plushe na silabsach .zamawialem by zrobic i2c
ale niestety
kilka dni. Temu zamowilem nano arduino do wgrania nowego sftu do silabsa
jakos nie bylem przekonany do przeprogrwmowania aio.czy eleresa na programator
tym bardziej ze nano kupilem za 3f z przsylka
Rurek rob opis .chetnie skorzystam hihihu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
No i w tym z HK masz c2d i c2ck wiec do programowania w sam raz a w tym twoim donglu jest inaczej oznaczone.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 20:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16273
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Pomału dochodzę co z czym :-) Najważniejsze to BLheliSuite - program -kombajn który wszystko załatwia. Określenie "kombajn" nie powinno przerażać bo w istocie robi wszystko sam. Stay tuned :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2221
Lokalizacja: Londyn
Hihihi czasem te kombajny mnie przerazaja
Ale coz
Elerees tez sie zrobil kombajnem na dzien dzisiejszy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 27 lip 2012, 14:08
Posty: 543
Lokalizacja: Warszawa
shaggee pisze:
Według mnie to nie jest od programowania tylko od zmieniania ustawień regulatora. Ten toolstick powinien mieć cztery wyjścia +, - , c2ck, c2d jeśli miałby programować (+ można pominąć jeśli zasilimy regulator z pakietu). Przeprogramuj go jakąś atmegą a potem podłącz toolsticka do kabla RC i zobacz czy czyta ustawienia.

Fajnie że się wzieli za atmegi :)


No to jest właśnie do programowania nie do zmieniania ustawień - podpina się go pod kabel którym łączysz normalnie ESC z odbiornikiem czy tam kontrolerem :]

To jest to samo co tutaj: http://www.flyingtech.co.uk/sites/defau ... ctions.pdf

Nie sprawdzałem póki co jeszcze czy i jak działa, ale pewnie przy najbliższej okazji przetestuję, bo kiedyśtam łyknąłem to w HK.

PS uprzedzając pytanie - tak, ten toolstick działa też z innymi ESC (nie tylko Afro) - są opisy co i jak w komentarzach do niego w HK, jednak HK w tym momencie znowu nie działa więc nie jestem w stanie podać linku...

_________________
Moje DRONY: Y6 copter, ST-330 glider, bezzałogowy helikopterek meteorologiczny "Putas"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 20:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16273
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Air nie mieszajmy dwóch światopoglądów ;-) Ten wątek jest o BLheli. Ten USBlinker który pokazujesz jak i to o co pytał wcześniej michal_e - to zabawa z SimonemK i Atmegami.

Edicao: Air - twórcy BLheli WYRAŻNIE piszą że ten USBlinker turnigy NIE DZIAŁA z Blheli. Inny protokół i wymagania dotyczące bootloadera którego póki co w BLheli nie ma pod takie cudaki.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 27 lip 2012, 14:08
Posty: 543
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Air nie mieszajmy dwóch światopoglądów ;-) Ten wątek jest o BLheli. Ten USBlinker który pokazujesz jak i to o co pytał wcześniej michal_e - to zabawa z SimonemK i Atmegami.

Edicao: Air - twórcy BLheli WYRAŻNIE piszą że ten USBlinker turnigy NIE DZIAŁA z Blheli. Inny protokół i wymagania dotyczące bootloadera którego póki co w BLheli nie ma pod takie cudaki.


OK, skąd więc Twoje wczorajsze pytanie odnośnie takiego linkera?

_________________
Moje DRONY: Y6 copter, ST-330 glider, bezzałogowy helikopterek meteorologiczny "Putas"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 maja 2014, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16273
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Air pisze:
skąd więc Twoje wczorajsze pytanie odnośnie takiego linkera?
Bo człowiek całe życie się uczy a i tak głupim umiera :-)
Wczoraj nie wiedziałem że ten mój czerwony ze zdjęcia USB link jest tylko do zmian ustawień a nie do flashowania. Tak samo dowolne FTDI plus dwa rezystory i dioda. Tak jak na schemacie powyżej.
Dzisiaj wiem że do flashowania BLheli potrzebny jest interfejs C2 (można go zrobić na sto sposobów, dwa najprostsze to kupno na HK tego za 8$ - żółta płytka z dwoma czipami oraz drugi sposób - dowolne coś oparte na arduino może być po prostu któreś arduino lub multiwii lub minimOSD)

Ten mój czerwony jest w komplecie z reglami ale w moim wypadku nie dostałem żadnych informacji ani softu żadnego. Teraz od paru minut wiem że taki soft jest : widać czarno na białym co i jak: http://goowell.en.alibaba.com/product/1 ... ller_.html

Edicao: znalazłem ten soft, odpaliłem, podłączyłem dinksa USB. Wszystko działa. Znaczy mogę sobie pozmieniać te parametry które widać na foto. Istnieje opcja - guzik "update firmware" czyli teoretycznie istnieje możliwość wymiany firmware..ale ale... po wciśnięciu tego guzika otwiera się okno z folderami z naszego kompa aby sobie wybrać plik *hgm który zapewne zawiera jakiś soft-firmware albo co... Niestety nie mam takiego i nie widzę skąd wziąć. Nieważne - i tak będę wgrywał BLheli za pomocą "kombajnu" i interfejsu zbudowanego własnoręcznie na bazie arduino.
No chyba że jednak ten czerwony mój USB dinks który dostałem z reglami jednak daje opcję podmiany firmware...
Obrazek
Na powyższej rycinie widać parametry które ściągnąłem z regla. Jak widać jest to jakaś część parametrów zawartychw BLheli. Znalazłem też na necie że te regle (Favourite FVT Sky III 30A) fabrycznie mają w sobie soft BLheli... czyli to co obecnie mam to już BLheli tyle że stare jakieś sprzed roku :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 12 cze 2014, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Płońsk/Wawa
shaggee pisze:
Prawie każdy regulator ma pady do programowania

Pytanko: złączyłem niechcący pad GND (-) z padem którego nie używamy. I nie mogę idealnie usunąć tej cyny. Czy coś się stanie jeżeli to będzie tak złączone. Dodam że opór pomiędzy nimi, złączonymi jak i nie złączonymi- jest taki sam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.