Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 23 sie 2017, 12:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 12 cze 2014, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2904
Lokalizacja: Olsztyn
maaccieek97 pisze:
Pytanko: złączyłem niechcący pad GND (-) z padem którego nie używamy. I nie mogę idealnie usunąć tej cyny. Czy coś się stanie jeżeli to będzie tak złączone. Dodam że opór pomiędzy nimi, złączonymi jak i nie złączonymi- jest taki sam.


Weź przewód-linka byle miał cienkie "włoski" i grzej, daj mu trochę topnika i grzej przez niego. Powinieneś odessać ta cynę.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 12 cze 2014, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 12 maja 2013, 18:53
Posty: 95
Lokalizacja: Płońsk/Wawa
PiotrSz pisze:
maaccieek97 pisze:
Pytanko: złączyłem niechcący pad GND (-) z padem którego nie używamy. I nie mogę idealnie usunąć tej cyny. Czy coś się stanie jeżeli to będzie tak złączone. Dodam że opór pomiędzy nimi, złączonymi jak i nie złączonymi- jest taki sam.


Weź przewód-linka byle miał cienkie "włoski" i grzej, daj mu trochę topnika i grzej przez niego. Powinieneś odessać ta cynę.

Dzieki :-> właśnie tak zrobiłem. Troche pomogło. Ale tej cynu tak było mniej niz głębokość ścieżki. Wiec bardzo bardzo mało. Sprawdziłem opory. Wszedzie takie same. Dzieki ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 15 cze 2014, 14:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 2904
Lokalizacja: Olsztyn
Obrazek
Jak się lutuje precyzyjne rzeczy to zawsze warto mieć kawałek plecionki do usuwania nadmiaru cyny. Miejsca prawie nie zajmuje a nie wiadomo kiedy będzie problem że nam się ścieżki zalepią a odsysaczem się nie podejdzie. Ja mam na wszelki wypadek zawsze plecionkę ale i lutownicę z wbudowanym odsysaczem której do tej pory użyłem może 3 razy ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 sie 2015, 07:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 727
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Postanowiłem też wgrać sobie BLheli....i pojawiły się problemy -jak zwykle:-) Esc Emax12A SiLabs
Programator Arduino nano v3 ATmega328P - CH340
Sterownik zainstalowany...Obrazek
podłączyłem tak...Obrazek
Nie mogę się połączyć za chiny , próbowałem wszelkimi sposobami...
Obrazek
Skończyły się pomysły....czy coś źle podłączyłem...?


Ostatnio zmieniony wtorek 04 sie 2015, 07:37 przez g.p, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 sie 2015, 07:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16220
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Skorzystaj z nowocześniejszego oprogramowania czyli Blheli Suite

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 sie 2015, 07:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 727
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Próbowałem ale tam znowu wywala dziwne błędy...
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 sie 2015, 07:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16220
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Wygląda na problem windowsowy z obsługą twojego dinksa do programowania....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 sie 2015, 08:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 727
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Mam Windows 8.1 ,nie mam innego kompa na razie żeby sprawdzić...pewnie utknę z tym problemem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 paź 2015, 14:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ja też mam problemy z przeprogramowaniem regla EMAX BLheli 12A.
robię wg tego poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=Zyg4aHi6_vc ale przy próbie kliknięcia Connect/Flash BlHeli wyskakuje komunikat: <a%20href="http://fotowrzut.pl/5VAW2SQ4W9"><img%20src="http://s1.fotowrzut.pl/5VAW2SQ4W9/1_medium.jpg"%20/></a>

używam do programowania Arduino Mega 2560, i takie wybrałem w BLHeliSuite.

P.S Jak wrzucić zdj żeby było bezpośrednio widoczne w poście?

misiekkk: Tak: Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 30 paź 2015, 17:21 
Offline

Rejestracja: piątek 30 paź 2015, 15:36
Posty: 5
Co prawda nie mam 2560 a jedynie zwykłe UNO nie mniej jednak programuje SiLabs z powodzeniem przez BLHeli wiec być może uda mi się metodą małych kroków pomóc.

Proponuję zwrócić uwagę na:

- jakość lutowań (oczywiście)

- podłączenie zasilania (na tym trzecim polu, do którego nic nie lutujemy powinno być +3.3V)

- być może odwrotnie podłączyłeś przewody do Arduino

Soft do Arduino masz wczytany prawidłowo i BLHeli Suite łączy się z nim bez problemu. Pozostaje tylko kwestia zasilania ESC i połączeń ESC <-> Arduino.

Che ci się wrzucić fotki?

EDIT:

Który plik .hex wczytałeś do Arduino? 4wArduino_m2560_16_PB3PB4v14201.hex czy 4wArduino_m2560_16_PB2PB3v14201.hex ?

W nazwie masz podane do których wyprowadzeń należy podłączac przewody C2CK i C2D. Port B pin 3 oraz pin 4 a w tym drugim port B pin 2 i pin 3.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.