Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 sie 2019, 17:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 14 sie 2019, 10:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lip 2019, 21:59
Posty: 5
Lokalizacja: Rzeszów
Witam
Mam regulatory ESC 30A podobno BLHeli jeśli wierzyć dostawcy i chcę zakręcić silnikiem z dysku HD.
Regulatory działają, ale mam problem z konfiguracją, bo dyski pobierają mały prąd i nie słychać pisków
przy próbie programowania "z drążka".
Ogólnie ma być to układ który kręci tak szybko jak się tylko da z możliwie małym poborem prądu,
bo ma pracować na bateriach relatywnie długo (żyroskop do kamery).
Sekwencja to włączenie zasilania, rozpędzanie dysku, praca z maksymalnymi obrotami i wyłączenie
bez hamowania silnika.
Da się to zaprogramować w sekwencji czasowej bez słuchania pisków?
Oczywiście mogę wsadzić do urządzenia jakąś Atmegę, z lutowaniem nie mam kłopotów, z prostym
programowaniem również.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
piotrpitucha pisze:
Regulatory działają, ale mam problem z konfiguracją, bo dyski pobierają mały prąd i nie słychać pisków
przy próbie programowania "z drążka".

A czemu progamujesz "z drazka" zamiast przez konfigurator?

piotrpitucha pisze:
Sekwencja to włączenie zasilania, rozpędzanie dysku, praca z maksymalnymi obrotami i wyłączenie
bez hamowania silnika.
Da się to zaprogramować w sekwencji czasowej bez słuchania pisków?

Sam z siebie ESC takiej sekwencji nei wykona, musisz dodac jakis zewnetrzny sterownik.
Piski mozna wylaczyc (sciszyc) w konfiguratorze, ale poczatkowej inicjalizacji po wlaczeniu zasilania nie unikniesz.
Hamowanie rowniez mozna wylaczyc.

P.S. Byloby prosciej gdybys pokazal jakie dokladnie masz te ESC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 12:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lip 2019, 21:59
Posty: 5
Lokalizacja: Rzeszów
Witam
Robię z drążka bo jak powiedział pewien dowódca, po pierwsze nie mamy armat.
Zdaję sobie sprawę że sam ESC z siebie nic nie zrobi, ale jak pisałem mam mogę
lutować i programować, interesuje mnie sekwencja którą mogę zaprogramować
ESC "w ciemno".
Nie wiem jaka sekwencja zapisuje konfigurację, bo jak się uda rozkręcić silnik do
dużych obrotów, to jest tak do wyłączenia zasilania, potem zabawa zaczyna się
od nowa.
Gdzieś zauważyłem że są wsady Gimbalowe do ESC, może one byłyby lepsze do
mojego żyroskopu? ale boję się uziemić ESC, wszystkie jakie mam są potrzebne.
Do programowania konfiguracji po kablu sygnałowym chyba nieistotny jest model,
ale ja mam dokładnie ten https://pl.aliexpress.com/item/32923844 ... 5c0fCV1Kkp
Pavelsky, pisząc konfigurator masz na myśli coś pomiędzy ESC a komputerem z
programem BLHeliSuite32 ?
Jeśli jakieś Arduino może pełnić taką rolę, to masz jakieś sprawdzone wsady?
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 13:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
piotrpitucha pisze:
https://pl.aliexpress.com/item/32923844012.html

To zdecydowanie nie jest BLHELI wiec temat konfiguratora odpada.

Pytanie co konkretnie chcesz tam skonfigurowac, bo nie jestem przekonany ze to ESC posiada jakakalwiek konfiguracje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 14:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lip 2019, 21:59
Posty: 5
Lokalizacja: Rzeszów
Witam
Popatrz na pierwszy post dokładnie napisałem co chcę uzyskać.
ESC jest poza wszelką dyskusją programowalny, sprawdzałem to na silniku modelarskim.
Mówisz że to nie BLHeli? a jak to można poznać? jeśli nie jest zabezpieczony to mogę
odczytać co w nim siedzi, procesor Atmega 8L.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
piotrpitucha pisze:
Popatrz na pierwszy post dokładnie napisałem co chcę uzyskać.

W pierwszym poscie mieszasz wiele rzeczy wiec jest srednio zrozumialy. Przede wszystkim mieszasz konfiguracje ze sterowaniem.

Co chcesz konkretnie skonfigurowac? Chcesz wylaczyc hamulec? Chcesz wylaczyc piski?

Jak chcesz aby ESC krecilo Ci silnikiem to nie osiagniesz tego konfiguracja, musisz podac sygnal sterujacy z zewnatrz.

piotrpitucha pisze:
Mówisz że to nie BLHeli? a jak to można poznać?

Chociazby po tym ze ma 'ficzery' klasycznego ESC i do tego nigdzie nie ma wzmianki ze jest to BLheli.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 19:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lip 2019, 21:59
Posty: 5
Lokalizacja: Rzeszów
Witam
Odnoszę wrażenie że odpowiadasz nie czytając co wcześniej napisałem.
Nie mylę konfiguracji ze sterowaniem, przy konfiguracji na silniku modelarskim
mogę ustawić zakres szerokości impulsów, mogę posłuchać ile mam ogniw i tak dalej.
Więc powtórzę jeszcze raz:
- mam generator 50Hz z regulowaną szerokością impulsów 1ms - 2ms
- przy 1ms silnik ma stać
- przy 2ms silnik ma mieć maksymalne obroty
- silnik ma startować płynnie ( to sam zaprogramuję w generatorze )
- silnik po wyłączeniu ma stawać bez hamowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 20:21 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 711
konfigurator obsługujący simonK nazywa się RapidFlash
i odpala się go spod chroma, na żółtym esc 30A nie testowałem
ale na czerwonym esc 30A z ali działa bez problemu.
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 09:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 11 lip 2019, 21:59
Posty: 5
Lokalizacja: Rzeszów
Witam
Tombstone, to mnie zadowala z zapasem :)
Jeśli nie będzie chciało się skontaktować to zmienię flash na SimonK.
Mam programator, nieźle go znam więc temat do zamknięcia.
O to mi chodziło, krótka konkretna porada.
Szkoda tylko że termokurczkę trzeba rozdziewiczyć, ale urządzenie będzie
miało swoją obudowę i jest ona w zasadzie zbędna.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 sie 2019, 11:53 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 711
wystarczy okienko wyciąć w koszulce z 3 stron skalpelem
po ~ 0.5 cm wokół procka
a później taśmą zakleić
taki jest rozkład pinów dla czerwonego esc 30A z ali
czerwone esc nie piszczą, tak jak żółte
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.