Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 22 sie 2019, 13:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 03 maja 2019, 22:17 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Cześć!

mam problem amperomierzem na tym ESC, nie mogę dobrze odczytać danych - ile prądu właśnie przelatuje przez ESC
zrobiłem dokładnie tak jak w tym linku
https://oscarliang.com/esc-telemetry-betaflight/

Telemetrie z esc podłączyłem u siebie do RX2. ( FC który posiadam to Foxer F722)
-- W betaflight, zakładka port wybrałem ESC dla uart2
-- W zakładce configuration włączyłem ESC_SENSOR (tak jak u Oscara)
Obrazek
-- W zakładce Power & battery wybrałem esc, (też jak u Oscara)
Obrazek

Oczywiście wszystko po drodze "sejvowałem"
Jak wrzucę na OSD wartość RPM to działa poprawnie.
jak chce podejrzeć mAh - niestety pokazuje zero.
nawet gdy włączam jeden silniczek, wciąż zużycie się nie zmienia.

Podpowiecie? o czym jeszcze zapomniałem? (już powoli włosy z głowy wyrywam...)
Z góry dziękuje za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 maja 2019, 08:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 203
Lokalizacja: Sierpc
Nie wiem, jak w przypadku opcji ESC Sensor, ale dla zwykłego amperomierza wbudowanego np. w FC trzeba jeszcze ustawić skalę odczytu w Amperage Meter.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 maja 2019, 08:58 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Adriee - dzięki za odp.

właśnie chodzi o to aby uniknąć skalowania. Nie mam 2 mierników i to jeszcze takich które "łykną" prąd powyżej 10A.
Przy wyborze ESC sensor, nie masz nawet opcji kalibracji.
Z internetów wyczytałem że ten pomiar powinien być już właściwie skalibrowany, a sama wartość powinna być podawana w telemetrii.
(fabryka ESC kalibruje pomiary)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 08:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 109
Lokalizacja: Białystok
Czy w zakladce battery wybrales ESC dla Current oraz Onboard dla napięcia?
Odczyty ESC bywaja rozjechane ale nie naprawia sie ich przez skale w BF a poprzez Blheli i tam jest skala. U siebie musialem ustawic na 150%...

_________________
PUDA D240 4S + OmniNXT F7 + Tekko32 35A + F40 III 2400KV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 11:33 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
u mnie wygląda to dokładnie tak:
Obrazek

Nie mam opcji żadnej kalibracji...
Napięcie jest względnie ok (+- 0.1v)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 203
Lokalizacja: Sierpc
kolega grryf, ma rację - będziesz musiał pobrać program BLHELI32 i poprzez niego bezpośrednio w ESC ustawić skalę.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 18:14 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Adriee, grryf - Dzięki za odp.
przekopałem każdą zakładkę Blheli i nie widzę nic takiego,
czy chodzi o auto telemetry? (on/off)?

Obrazek
Obrazek

Przekopałem tez internety i nie za bardzo mam punkt zaczepienia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 maja 2019, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 203
Lokalizacja: Sierpc
Trochę poczytałem o tych regulatorach, popatrzyłem na zdjęcia... I chyba mam odpowiedź na Twoją zagadkę z Amperomierzem.
Spójrz na
tmotor 55a.jpg
tmotor 55a.jpg [ 161.55 KiB | Przeglądany 765 razy ]

W tych regulatorach masz wyjście czujnika CURRENT - zaznaczyłem Tobie strzałką. Od tego wyjścia w ESC musisz podłączyć się kablem do swojego FC w pad przeznaczony dla odczytów z zewnętrznego amperomierza. Telemetria w tych ESC nie zawiera danych o poborze prądu - a co najmniej tak według mnie to wygląda.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 maja 2019, 22:13 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 09:07
Posty: 23
Adriee - dzięki!

masz racje, tak dokładnie jest.
Jeszcze przed Twoim postem napisałem kolejny swój - dokopałem się do informacji że T-motor jako topowy producent zawarł analogowy sygnał z amperomierza który i tak trzeba sobie skalibrować...

Nie wiem czemu ten post literalnie zniknął.

Trochę mi witki opadły, bo nie wiem jak skalibrować coś takiego domowym sumptem bez zakupu specjalnych, dysponując zwykłym multimetrem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 11 maja 2019, 07:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 109
Lokalizacja: Białystok
Hej, zerknalem na zdjecie. Esc nie ma indywidualnych 4 sensorow (a ma 1 wspolny) wiec poprzez blheli nie ma kalibracji.
Z tego co mi się wydaje ten esc przekazuje odczyty current sensora do fc i w fc wcale nie trzeba ustawiac Current na ESC tylko "Onboard ADC" (analogowy odczyt).
Spróbuj tak ustawić i sprawdź czy płyną ampery :)

Twój przypadek: https://youtu.be/oIxpA2iEOoo?t=798

Kalibracja poprzez "Trial and Error" na stronie: https://oscarliang.com/current-sensor-calibration/
Polecam naładować kilka baterii, wylatać wszystkie, po każdym locie zapisywać (lub screenshot na goglach) zużyte mAh z OSD (zsumować je w excelu), nastepnie naładować i zapisać ile się wcisnęło mAh - podstawić do równania.

_________________
PUDA D240 4S + OmniNXT F7 + Tekko32 35A + F40 III 2400KV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.