Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 10 gru 2019, 12:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 paź 2018, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 847
Lokalizacja: UE
Że gmeram sobie w starym modelu, to jak by tu nie zrobić brakujących bajerów drukarką. Może komuś się przyda?

Idea była taka, że na Thinkdiverse jest masa mocowań, ale dla rozmiaru 250. I do tego takie, które mi nie pasowały z rozstawem i położeniem. No i ma to być nie klejone, łatwe w montażu, łatwo rozbieralne i wymienialne.

W modelu o wąskim rozstawie słupków montuję gniazdo XT60:
Obrazek

Jeżeli to wystarczy, spinam to opaską zip-tie. Jeżeli nie wystarczy, dokładam "czapkę", aby zamknąć obudowę:
Obrazek

Do tego mogę dodać słupki dystansowe, aby górna płyta docisnęła całość na słupkach alu:
Obrazek

Link na TH: https://www.thingiverse.com/thing:3168494


Następny element to mocowanie nadajnika wideo nad XT60 zamiast słupków dystansowych:
Obrazek

Link na TH: https://www.thingiverse.com/thing:3168542

Ostatni detal to płytka do zamocowania mikro-odbiornika nad FC na standardowych słupkach dla elektroniki:
Obrazek

Link na TH: https://www.thingiverse.com/thing:3149976

BTW. Fajne te odbiorniki - specjalnie do starszych Futab z FASST, ale z wyjściem SBUS. Koniec z plątaniną kabli od PWM. Wiem, wy nawet nie wiecie, jak to qrna wyglądało w dronach ;)

_________________
Od śmigła...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 07:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 114
Lokalizacja: Kwidzyn
Gmeracz, w jakim programie rysujesz te elementy, muszę się zdecydować czego się uczyć, 3d Max średnio się nadaje, i zastanawiam się nad Solid edge a Fusion 360, a może polecisz coś lepszego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12434
Lokalizacja: Mikoszewo
Takie prościutkie elementy to 123Design wystarczy. Darmowy, prosty i daje radę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 08:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 783
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Podobnie jak online aplikacja - tinkercad.com - akurat korzystałem z tego i sprawdzał się w 100%.

Do czegoś więcej - też się zastanawiałem, miałem zero doświadczenia i w końcu wybrałem fusion 360 - taki lżejszy inventor, a co ważniejsze, darmowy do zastosowań hobbystycznych.
Mogę polecić ten kurs - https://www.youtube.com/watch?v=J39Iq4K ... YLErPxCnT- - wychodzi co prawda ponad 5 godzin, ale warto.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/1038@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 14:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 lut 2017, 14:46
Posty: 114
Lokalizacja: Kwidzyn
Dzięki za info, dotychczas rysuje tylko w 2d pod frezarke cnc, w takim razie zabiorę się za fusion360 5h to nie dużo jak na podstawy. Myślełem jakiś czas temu nad inventorem ale nie potrzebuje takiego kombajnu do zastosowań w modelarstwie :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 16:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 201
Pengo pisze:
Gmeracz, w jakim programie rysujesz te elementy, muszę się zdecydować czego się uczyć, 3d Max średnio się nadaje, i zastanawiam się nad Solid edge a Fusion 360, a może polecisz coś lepszego?

Nie wiem jak ma to solid rozwiązane, Inventor jest free pierwsze 30 dni, potem możesz korzystać z Fusion 360. Mi osobiście lepiej się rysuje w inventor, do fusion tylko przerzucam jak sobie chcę coś frezować bo on ma moduł CAM z tym że nie jestem pewny czy w wersji darmowej, 3dmax to bardziej do renderingu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lut 2019, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7665
Lokalizacja: Polska
SketchUp tez ujdzie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.