Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 lip 2018, 17:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: wtorek 20 lut 2018, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Dziękuję za rozwinięcie dyskusji.
Mi póki co zależy, żeby maszynę uruchomić i mogła frezować w włóknie węglowym. Potem mogę ulepszać maszynę pod większą precyzję i frezowanie aluminium.
Powiedzcie mi proszę czy jak zastosuję dwa łożyska samonastawne jak na zdjęciu poniżej to będzie wystarczające?
Przypomnę, że każde posiada blokowanie na dwa imbusy.

Komentarz: Łożysko samonastawne.
20180220_155049.jpg
20180220_155049.jpg [ 272.99 KiB | Przeglądany 587 razy ]



A w międzyczasie przyjechały następne elementy:
20180220_155938.jpg
20180220_155938.jpg [ 313.38 KiB | Przeglądany 587 razy ]


Jakie kable kupić do podłączenia silników i pozostałych elementów?
Po kablach z silników widzę, że są to zwykłe przewody 22 AWG.
Pytam, ponieważ w opisie z zestawu napędu jest napisane: "Do podłączenia silników i sterownikami należu stosować kable ekranowane. "

Koronkę 30mm kupiłem bo się namęczyłem ostatnio z uzyskaniem takiego otworu małymi wiertłami :P

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 853
Lokalizacja: Warszawa
Wydaje się, że w małych chińskich maszynkach się nie przejmują takimi pierdołami i walą z jednej strony zwykłe łożysko a z drugiej wieszają na silniku :lol:
cnc 3018 z ali
Obrazek

Obrazek

Jak to ma być maszyna do węgla i plexi to chyba nie ma się co przejmować i walnąć te samonastawne z dwóch stron, choć boję się tych luzów na łożyskach. Przydałby się ktoś z wiedzą praktyczną.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 126
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli chodzi o frezowanie materiałach takich jak laminaty szklane czy węglowe to dobrze mieć precyzję minimum 0,2mm. Zakładam że będziesz wycinał jakieś części które będziesz chciał poskręcać w miarę precyzyjnie to jeśli w jedną stronę maszyna ma 0,2mm luzu to może się tek zdarzyć że żeby otwory na siebie trafiły w 2 różnych płytka to będziesz musiał je robić o 0,4mm większe. Węgla nie naciągniesz :).
CNC robi sie maksymalnie sztywne i możliwie bez luzów na osiach. Im precyzyjniej zaprojektujesz i skręcisz maszynę tym dokładniej i szybciej będzie działać. Nie będzie gubić kroków przy cięższych nawrotach i skomplikowanych detalach, mniej będzie łamać frezów itd. itp.
Generalnie temat jest głęboki i jedna zmiana ciągnie za sobą drugą.

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 20:37 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 202
NeXuS pisze:
bo tłumaczę sobie, że jego "samonastawność" polega na luzie w płaszczyźnie łożyska

Inaczej to można nazwać "wahliwe" w uchwycie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 lut 2018, 07:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Mogway, Masz rację i dzięki za rady.
Jako, że mam już takie samonastawne łożyska u siebie to poprostu je założę.
Zobaczymy jak wyjdzie w praniu i podzielę się efektami.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 lut 2018, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 sie 2012, 13:24
Posty: 126
Lokalizacja: Warszawa
Nie zapomnij o kasowaniu luzu na śrubach trapezowych - jest kilka metod a najprostsza to zastosowanie 2 nakrętek na śrubie i kasowanie luzu łącząc je śrubami ściskającymi sprężynę między nimi. Albo druga, mniej elegancka i trochę gorsza w działaniu - nacinasz nakrętke do połowy i te przecięte miejsce łaczysz śrubą i ściskając tą śrubą przecięcie kasujesz luz.
Rozwiązań jest kilka ale musisz je dobrać do swoich możliwości wytwórczych. Moje doświadczenie jest takie że śruby trapezowe o tej średnicy fabrycznie mogą mieć luz na samej nakrętce ok 0,5mm a to już sporo.

_________________
MTD, Eleres, AP Pitlab


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 07:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Mogway, A właśnie zastanawiałem się po co niektóre maszyny mają tą sprężynę :D
Domyślam się że luz jest spory, bo ruszając w rękach samą nakrętką na śrubie trapezowej czuć ten luz.
Wezmę to pod uwagę. Dziękuję!

Dziś podziałam dalej z konstrukcją.

Napiszcie mi proszę czy do zasilania silników krokowych mogę zastosować zwykłe kable 22AWG, takie jakie stosuje się w modelarstwie (pytałem o to wcześniej.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 08:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 332
Lokalizacja: Warszawa
Maksymalny prąd który może popłynąć przez przewód 22AWG to niecały 1A. Może się okazać, że będą za cienkie.
Poczytaj tutaj trochę: https://www.gimmik.net/blog/konwersja-awg-czyli-o-przekrojach-przewodow-pradowych-slow-kilka/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 08:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
analogowy, To dziwne, skoro w silnikach które kupiłem (2,8A) posiadają kabelki 22AWG.
Ale racja, lepiej kupić grubsze z zapasem. Dzięki za link!

13.03.2018 - Aktualizacja

Przepraszam wszystkich, ale projekt póki co stoi w miejscu z powodu braku czasu. Jak tylko coś ruszy to dam znać ;)

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 kwie 2018, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Ostatnio coś się działo i po trochu dłubałem przy frezarce.
W trakcie zakupiłem sobie w końcu wiertarkę stołową bo mnie szlag trafiał a zawsze mi się marzyła :)

Aktualnie maszyna wygląda tak:

20180406_163432.jpg
20180406_163432.jpg [ 409.51 KiB | Przeglądany 321 razy ]


20180406_1632279.jpg
20180406_1632279.jpg [ 535.95 KiB | Przeglądany 323 razy ]


Co polecacie do kompa, żeby to podłączyć?
Wyczytałem, że przejściówki na USB się nie nadają.
A takie coś?
1.jpg
1.jpg [ 67.71 KiB | Przeglądany 209 razy ]


W zestawie który kupiłem jest taka płyta główna.
30176337_354380721721062_1041760979_o.jpg
30176337_354380721721062_1041760979_o.jpg [ 281.67 KiB | Przeglądany 227 razy ]

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.