Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 lis 2018, 07:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 17 lut 2018, 09:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Cześć!

Przedstawiam budowę mojej pierwszej frezarki CNC.
Temat mnie interesował już ponad 10 lat temu gdy zacząłem chodzić do technikum. Po dwóch latach szkoły dowiedziałem się, że specjalizacja CNC nie zostanie otwarta i skończyło się na wspomaganiu procesów projektowania.
Więc zawsze temat frezarki CNC miał u mnie braki.

Rok temu postanowiłem zbudować moją pierwszą frezarkę wykorzystując profile i elementy które miały pójść na upadły projekt zgrzewarki do profili PCV.
Projekt ucichł. Teraz gdy buduję swojego drona: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640&start=15, mam potrzebę tworzenia własnych elementów z włókna węglowego i nie tylko (przydało by się aluminium).

Zakupiłem napęd i zacząłem budowę.
Projektując maszynę inspirowałem się wieloma projektami dostępnymi w internecie.
Mam świadomość, że wałki podparte są lepsze i powinny być śruby kulowe, itp.
Póki co chcę wykorzystać materiały które miałem i stworzyć frezarkę która zrobi cokolwiek i pozwoli mi to na naukę :D
Następnie ze zdobytą wiedzą i doświadczeniem chcę zbudować lepszą frezarkę.

Galeria:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Póki co jest tyle i będę na bieżąco aktualizował postępy.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 lut 2018, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Czy ja dobrze widzę, że na śrubie trapezowej nie masz bloków łożyskujących tylko od razu sprzęgło kłowe i silnik ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 lut 2018, 10:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1754
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Wrzucaj zdjęcia np. na imgur.com, bo ten hosting photobucket zabija chamskimi reklamami.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 lut 2018, 13:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
lepiej na forum, przecież został uruchomiony nasz hosting na obrazki...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
analogowy, Dobrze widzisz i właśnie uświadomiłeś mi mój błąd :O
Cholera... inspirowałem się prostymi projektami z internetu i też tak zrobiłem. Faktycznie porządne maszyny mają blok łożyskujący.
Rozumiem, że silnik można szybko uszkodzić tak?

mkrawcz1, PiotrSz, Dziękuję za rady. Sprawdzę jak się wrzuca zdjęcia na hosting forumowy.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 11:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2016, 23:30
Posty: 44
Lokalizacja: Polska
Wrzucaj od razu linki gdzie co kopiłeś/kupujesz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
Lady-Drone,
Profile Aluminiowe kupowałem dawno temu i nie pamiętam.
Rok temu kupowałem prowadnice i łożyska na Allegro od CEBTRUM-CNC.
Zestaw napędu ze sklepu CNC PROFI, a dokładnie ten zestaw: http://sklep.cncprofi.com/zestaw-nr-2-cnc-profi.html

Aktualnie pracuję nad ramą. W następnym tygodniu pokażę efekty pracy.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Saures pisze:
Rozumiem, że silnik można szybko uszkodzić tak?

Sprzęgła kłowe nie przenoszą obciążeń wzdłużnych. Ich zadaniem jest przeciwdziałać "niewspółosiowości" silnika i śruby trapezowej/kulowej.
Przy Twojej konstrukcji w jednym z kierunków osi Y sprzęgło najnormalniej się rozepnie na dwie części.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 13:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
O, jak mi temat pasuje, bo właśnie mam zamówione śruby kulowe z Chin na osie x, y i zaczynam budowę swojej cnc. Z tego co widzę to najczęściej śruby łożyskuje się z jednej strony zwykłym łożyskiem prostym kulowym, a od strony silnika zestawem dwóch skośnych zamocowanych w odwrotnych kierunkach, żeby przejmowały obciążenia wzdłużne. Niemniej w prostych amatorskich maszynkach niektórzy dają zwykłe łożyska z dwóch stron i odpowiednio blokują, żeby siły wzdłuż śruby nie szły na silnik. Wszystko kwestia jaką chce się osiągnąć dokładność. Zamiast sprzęgła stosuje się też zwykły kawałek plastikowego wężyka i to nawet w dość dużych maszynach tak robią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 27 mar 2016, 08:56
Posty: 92
Lokalizacja: Toszek
analogowy, Dziękuję bardzo za dokładne wyjaśnienie i pomoc. Wygląda na to, że w dobrym momencie założyłem temat, ponieważ mogę swój błąd naprawić.
Założę drugie łożysko i wykorzystam inną srubę trapezową której nie przyciąłem jeszcze.

NeXuS, z Twojej wypowiedzi domyślam się, że lepiej jak drugie łożysko powinno być innego typu.
Można prosić o linka do takiego łożyska?

Czy mogę jednak dać dwa takie same jak widać na zdjęciach.
Zaznaczę, że one posiadają blokowanie śruby za pomocą dwóch imbusów.

_________________
Relacja budowy mojej hexy Tarot 800: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36640


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Przy tych obciążeniach które będzie w stanie znieść budowana przez Ciebie frezarka, blok łożyskujący z podwójnym łożyskiem rzędowym kulkowym wystarczy.
Kupiłem ostatnio komplet śrub kulowych SFU1605 razem z blokami łożyskującymi. Zastosowane są tam podwójne łożyska kulkowe.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 lut 2018, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Analogowy, w takim bloku masz z jednej strony dwa łożyska kulkowe skośne. Te dwa łożyska w bloku mają bieżnie pod kątem. Sam się chyba zdecyduję na takie komplety: https://www.banggood.com/Machifit-2pcs- ... rehouse=CN

Saures, znam się tyle co przeczytałem i zobaczyłem, czyli guzik. Jeżeli masz już łożyska proste z blokowaniem śruby tak, aby nie mogła się przesunąć, to ja bym spróbował. Aby nie było luzu śruby wzdłuż osi, bo się będzie to przekładać na zmniejszenie dokładności pracy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lut 2018, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
NeXuS ... w przypadku bloku łożyskującego do którego link podałeś masz rację. Patrząc na rys. techniczny na stronie BG masz rację.
Ja kupiłem takie bloki: https://www.banggood.com/FF12-FK12-Ball-Screw-End-Supports-for-Ball-Screw-SFU1605-p-1118817.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=UK
Na stronie BG nie znalazłem ani rysunku ani informacji, że łożyska są skośne. We wspomnianym bloku zastosowane są łożyska 6001Z które są łożyskami zwykłymi kulkowymi.
Ciekawe tylko czy tak miało być czy może chiński księgowy-cwaniak chciał zaoszczędzić ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 lut 2018, 23:02 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 220
Na zdjęciu widać jakby z zewnątrz były skośne a w środku zwykłe, całe 3 sztuki, czy z zewnątrz są uszczelniacze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 lut 2018, 09:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
analogowy pisze:
Ciekawe tylko czy tak miało być czy może chiński księgowy-cwaniak chciał zaoszczędzić
Pewnie tak miało być, bo to poprostu inna konstrukcja i inna cena jest.
Sęk, w tym, że jak się nie ma doświadczenia, to nie wiadomo co wystarczy. Wiadomo, że chciało by się i dobrze i tanio, a tak się nie da.
Wiem co chcę robić na frezarce, ale nie wiem co wystarczy zamontować, aby dało spodziewany efekt, a się nie wykosztować niepotrzebnie...

Zamówiłem chińskie śruby kulowe, z nadzieją że nie będę miał problemów z luzem na nakrętce. Ale czy potrzebuję takie bloki łożyskujące to już nie wiem, bo wolałbym np. coś takiego za kilkanaście złociszy http://allegro.pl/zespol-lozyskowy-lozy ... f4bbc5c470.
Czy takie łożyska montuje się z obu stron, czy tylko z jednej, bo tłumaczę sobie, że jego "samonastawność" polega na luzie w płaszczyźnie łożyska, a więc niweluje ewentualne błędy w montażu, które mogłyby zwiększać opór na śrubie. Czy to może mieć też jakiś luz w osi łożyska?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.