Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 17 sty 2018, 02:16

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 31 gru 2017, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ktoś coś z tym tematem działał?
Planuję na wałkach luźnych 16 mm + łożyska liniowe otwarte (bo takie akurat mam) w obudowach z PLA.
Długość drutu ~1300 mm, zakres ruchu w poziomie ~600 mm, w pionie ~300 mm chyba wystarczy. Silniki Nema 17 + pasek GT2 10mm. Drut grzany kluczem na MOSFETcie z zasilacza 12 lub 24V, sterowany PWM na początek z Arduino (może dojdzie kontrola temperatury).
Myślałem o sterowaniu z RAMPSa z użyciem GRBL, ale jestem otwarty na sugestie :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 gru 2017, 15:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4133
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kiedyś też się przymierzałem do styroplotera...
Planowałem dwie osobne "kolumny" mocowane niezależnie do stołu. Daje to możliwość "regulacji" szerokości cięcia. Nie zawsze jest potrzebna/konieczna duża "długość drutu". Drut z jednej strony "luźny", znaczy się rolka plus ciężarek. Coś takiego jak na poniższym foto:

Obrazek

Ewentualnie coś takiego, na prowadnicach od szuflad :mrgreen:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 23:03 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 401
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Hmmm ciekawie jest zobaczyć jak ktoś wrzuca zdjęcie mojego urządzenia, to drugie to akurat mój hot wire. Oczywiście nie mam nic przeciwko, zdziwiłem się tylko :) Sterowany jest rampsem 1.4 pod kontrolą jedicut. Napędzają ją silniki nema17 i paski gt2, więc generalnie to co w drukarce 3d, maszyna jest w trakcie przeobrażeń :) przerabiałem już dwa napędy śrubowe.
Generalnie hotwire już pracuje i tnie, zostały pierdoły:)
Jutro jeszcze mam urlop i biorę się za spawanie eleganckiego stołu od razu z miejscem na laptoka :)
Prowadnice od szuflad są spoko, jeśli namierzysz takie "heavy duty" ;-) i ustawisz tak, że będą pracowały w odpowiednich osiach. Moje mają udźwig po 150kg każda. Jak pozbieram zdjęcia to założę jutro temat o tym urządzeniu.
Pozdrawiam:)

---
edit.
Przerabiałem już u siebie rolkę+ ciężarek, jeśli masz napęd śrubami to nie ma problemu, ale na paskach pojawiło się to, że kiedy silniki nie pracują to kolumna z ciężarkiem opada, dlatego na szybko wymyśliłem inne rozwiązanie, zaadaptowałem do mojego napinacza i działa, chociaż ostateczna wersja wymaga wydrukowania jeszcze jednego sporego elementu. Ale więcej o tym w nowym temacie ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 sty 2018, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1715
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ja myślałem o naciągu za pomocą sprężyny spiralnej od "szarpaka" do odpalania bodaj piły łańcuchowej (poniewiera mi się gdzieś taka w pudełkach).
Też myślałem o prowadnicach szufladowych, ale ponieważ poniewierają mi się te łożyska i szukam usprawiedliwienia "czemu je kupiłem" - to jednak będzie na wałkach :-)

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 00:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 401
Lokalizacja: Tarnobrzeg
U mnie drut przechodzi przez bloczek, wcześniej wisiał za nim 1kg odważnik, teraz jest naciągnięty zwykłą sprężyną od lampki z ikei. Jak będę miał docelową szerokość 1300 mm żeby swobodnie operować płytą styroduru oraz docelową grubość drutu to zorientuję się jakie jest faktyczne zapotrzebowanie na naciąg i dobiorę albo zlecę wykonanie odpowiedniej sprężyny :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 06:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4133
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
yoseph pisze:
Hmmm ciekawie jest zobaczyć jak ktoś wrzuca zdjęcie mojego urządzenia...

Google to wypluło, a nie było oznaczone prawami autorskimi :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sty 2018, 09:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 401
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Luz, nic się nie dzieje [SMILING FACE WITH SMILING EYES] w końcu wrzuciłem to zdjęcie na polskich skrzydłach i chyba na anet a8 a widziałem że tam jesteś [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.