Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 sty 2018, 21:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 13 gru 2017, 00:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Od dwóch tygodni walczę z ulepszeniem mojej drukarki i poprawieniem błędów podczas budowy o układaniu przewodów nie wspomnę :D
Mam już jakieś 90% budowy a raczej odbudowy i jestem w trakcie zakładania paska osi X i pytanie czy zostawić tak jak jest czy lepiej uciąć i wydrukować bloczek i jak utnę paski i skieruje w dół dociśnie je do ścianek ??


IMG_20171213_000729.jpg
IMG_20171213_000729.jpg [ 195.03 KiB | Przeglądany 493 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 gru 2017, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 871
Lokalizacja: Myślenice
Zostaw montaż paska tak jak jest .
Patrzę się na te Igusy zaciśnięte trytytkami - czy przy poruszeniu ręcznie wózkiem
nie odczuwasz oporu przy początkowej fazie startu?
Przyznam że po eksperymentach z tymi łożyskami jestem za tym żeby im zapewnić chwyt
rozłożony na całą (lub jak największą) jego powierzchnię - pożenienie ich z trytytką i to na dodatek jedną
to prawie na pewno deformacja tego wynalazku i w 100 procentach opory startowe.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 01:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
yorg68 pisze:
Zostaw montaż paska tak jak jest .
Patrzę się na te Igusy zaciśnięte trytytkami - czy przy poruszeniu ręcznie wózkiem
nie odczuwasz oporu przy początkowej fazie startu?
Przyznam że po eksperymentach z tymi łożyskami jestem za tym żeby im zapewnić chwyt
rozłożony na całą (lub jak największą) jego powierzchnię - pożenienie ich z trytytką i to na dodatek jedną
to prawie na pewno deformacja tego wynalazku i w 100 procentach opory startowe.

Jerzy


Cały tydzień z tymi draństwami walczyłem a połowę tygodnia to ustawiałem w osi Y :D
Dolne łożysko było lekko luźne więc musiałem je tak przyczepić ale bez tego trzymały się dobrze
Nie odczuwam oporu bo dwa dni szlifowałem oba mocowania na osi Z :D okazało się, ze z prawej strony pręty były bliżej siebie i to powodowało opór z prawej strony osi X.
Musiałem je rozwiercić i doszlifować frezem na dremelopodobnej maszynie :D Luz zredukowałem kawałkami papieru zwiniętymi i wciśniętymi razem z prętami i jest idealnie.
Niestety to mocowanie nie obejmuje dodatkowych opasek by miały po obu stronach mocowanie jak jest niżej ale nie ma żadnych oporów
W przypadku osi Y jest lepiej bo są zamocowanie w aluminiowych obudowach. Ubolewam bo chciałem z nich zrezygnować dla redukcji wagi ale dzięki nim łożyska nie dawały żadnego oporu a plastikowe je ściskały


IMG_20171206_190213r.jpg
IMG_20171206_190213r.jpg [ 381.08 KiB | Przeglądany 403 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1716
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Udało Ci się zdobyć same obudowy alu czy kupiłeś z łożyskami kulkowymi i wywaliłeś?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Miałem od zwykłych łożysk i wystarczyło wyciągnąć zawleczkę i wymienić łożysko, wchodzą leciutko ale bez oporu no i nie są ściśnięte więc łożyska nie dają oporu
Mała ciekawostka, same łożyska kulkowe z obudowami ważyły tyle co aluminiowa rama stołu z IGUSami oraz plastikowymi mocowaniami ze śrubami :D
Chciałem odejść od tej wagi ale się nie udało :( ale jak rozwierciłem ramę stołu o dwa rozmiary większym wiertłem to udało się ostatecznie ustawić je idealnie na wprost

Edytuj posty!

IMG_20171216_220758_1_zmien rozmiary.jpg
IMG_20171216_220758_1_zmien rozmiary.jpg [ 489.83 KiB | Przeglądany 287 razy ]
Aktualnie drukarka jest poskładana i gotowa do drukowania.
Brakuje mi uchwytów prętów osi Y i obudowy do regulatora obrotów chłodzenia elektroniki
Sprawdziłem wszystkie kroki silników i musiałem skalibrować extruder o 2 mm mniej :D
Też coś nie bardzo chciał wejść filament w dyszę i extruder skakał ale jak powyginałem rurkę to wskoczył.
teraz zaczynam programować nowego marlina i instalować nową CURA 3.1 i może jutro zaczynam wydruki testowe i uchwyty do prętów (jak zaprojektuję :D )
Ps. miałem dużo problemów z łączeniem prętów z silnikiem osi Z ale ostatecznie opuściłem trochę łączenie na silnik i pierwszą śrubę jaką wkręcałem to docimologia płaską część a następnie tę drugą. jeśli chodzi o sam pręt to na zmianę po trochu by równomiernie rozłożył i jest prawie idealnie :)


IMG_20171216_220812_zmien rozmiary.jpg
IMG_20171216_220812_zmien rozmiary.jpg [ 397.18 KiB | Przeglądany 287 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 09:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 871
Lokalizacja: Myślenice
Adrian202 pisze:
Brakuje mi uchwytów prętów osi Y i obudowy do regulatora obrotów chłodzenia elektroniki

Na co potrzebujesz taki regulator?
Patrząc na wczesniejsze posty ostro pracujesz aby było pod górę a nie n niej :-P
Wiatrak na elektronikę załóż sobie jakiś cichy i niech sobie chodzi.
Stała jego praca powoduje cały czas jednakowe parametry pracy stepsticków
co w finale wpływa na poprawę wydruków. Znacząco.
Regulacja chłodzenia to na pewno przyda się do chłodzenia wydruku i to tylko z PLA.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 gru 2017, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Regulator pozwala mi widzieć temperaturę jakiegoś elementu oraz sterować wentylator z drugiego, wentylator mam do wymiany bo to 50x50 a obudowa wymaga 40x40 a regulator zmniejsza obroty do minimum i mogę zmieniać je w klawiszem.
Regulator steruje tylko wentylatorem na stepstickach i nei zmienia prędkości automatycznie bo żaden z elementów nie osiąga temperatur jakie panują w komputerach :D
Wiem, że nie potrzebuję w ogóle chłodzenia na elektronice bo nie przekraczam mocy maksymalnej ale nie zaszkodzi bo jednak wszystko jest zamknięte


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 gru 2017, 01:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Rewolucja drukarki utknęła z powodu poziomowania stołu :(
Mogę narożniki wyważyć ale środek jest lekko wybrzuszony.
Jak użyłem ręcznego poziomowania w marlin to unosi głowicę gdy przesuwam w osi Y ale w jednym kierunku i tak samo w osi X a powinien przesuwać wyżej tylko nad wybrzuszeniem (nierównością) Będę musiał się pogodzić z Marlin 1.1.7 a niechętnie bo coś na koniec nawaliło ale 1.1.4 to poziomowanie coś nie bardzo działa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.