Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 kwie 2017, 13:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Witam.
Jako że przymierzam się do złożenia / kupienia mojej 1wszej drukarki 3d mam do was pytanie czy za 200$ z darmową wysyłką ten model nadaje się do drukowania?
https://www.3dprintersbay.com/reprap-3d ... usa-i3-kit

Najchętniej złożył bym sam tylko na żadnym forum nie mogę znaleźć tematu typu tu jest lista zakupów itd. Przeważnie tematy maja po UJ stron i każdy ma inne wizję. Także dla nooba ciężko znaleźć które dobre które złe.

Z wypowiedzi ludzi na forach zagranicznych i review na yt, za tą cenę ludzie chwalą sobie. A chciałbym znać wasze zdanie na ten temat.

Pozdr!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9830
Lokalizacja: Mikoszewo
bodziobsz pisze:
Najchętniej złożył bym sam tylko na żadnym forum nie mogę znaleźć tematu typu tu jest lista zakupów itd. Przeważnie tematy maja po UJ stron i każdy ma inne wizję.

No bo każdemu wg potrzeb to i każdy z własną wizją. My też mamy swój temat ogólny - viewtopic.php?f=63&t=24104 i taki bardziej sprecyzowany na i3 viewtopic.php?f=63&t=31720 Listy zakupowe też tam są.

Do gotowców podchodzę bardzo nieufnie, z resztą do modeli RTF też, szczególnie jak rzetelny opis użytych części jest zastępowany zwrotami high quality, sophisticated itp.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3778
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Verid pisze:
Do gotowców podchodzę bardzo nieufnie, z resztą do modeli RTF też, szczególnie jak rzetelny opis użytych części jest zastępowany zwrotami high quality, sophisticated itp.

A do takiego "gotowca DIY" Oryginalny zestaw Prusa i3 MK2 też podchodzisz nieufnie :roll: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 17:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9830
Lokalizacja: Mikoszewo
Oczywiście. Z mojego punktu widzenia obie oferty są równorzędne. Jedyne co byłoby mnie w stanie do jednej lub drugiej przekonać to opinie osób do których mam zaufanie.
Identyczne założenia przyświecały mi podczas budowy mojej plujki - brałem te komponenty które polecały osoby z których opinią się liczę.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 lis 2016, 20:43 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 cze 2016, 10:03
Posty: 36
Lokalizacja: Krakow
Osobiście wybrałem Prusę i3 na pierwszą drukarkę 3D. Sam składałem i była to, przyznam, fajna zabawa. Gorzej z kalibracją i doborem temperatur. Teraz wybrałbym Prusa i3 MK2 - z automatyczną kalibracją. Nie kupowałbym plastiku ABS. Drukarka bez komory (obudowy) nadaje się zazwyczaj tylko do PLA. Ja swoją Pruse obudowałem i teraz jakoś sobie radzi z ABS, ale ile nerwów straciłem to już nie zliczę. Bez obudowy wystarczył lekki ruch powietrza i już wydruk zniszczony. Różnice między ABS i PLA pewnie już znasz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 08:32 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 paź 2016, 11:30
Posty: 71
Lokalizacja: Olsztynek
Witam . Ja wybrałem zestaw Prusa i3 z ali i po wielu modyfikacjach jest całkiem ok. Z PLA daje sobie rade znakomicie z ABS to już nie jest tak różowo. Ale do domowych wydruków wystarczająca. Pierwszą rzeczą jaką wydrukowałem była 250 to na niej uczyliśmy się latać z synem i wytrzymała nasze próby nauki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 09:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
Tez jakis czas temu chcialem kupic gotowca ale chec poznania sie lepiej na technologii i budowie takiej drukarki wziela gore.
Ja poszedlem w CoreXY X3D w wersji XL zaprojektowana przez Kolege Slawka z "sasiedniego forum" http://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f ... lit=corexy
Z tymi "gotowcami" jest tak ze w zasadzie i tak musisz sobie sam wszystko poskladac, to moze lepiej skompletowac czesci samemu uzywajac takich komponentow jakie chcesz.
Czasami mozna trafic dobrze i wszystko dziala a czasami niestety i tak wymga wymiany/dokupienia czegos.
Decyzja nalezy do Ciebie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Hej.
Właśnie miałem pytać o x3d XL :)
Wczoraj gdzieś przypadkiem właśnie dotoczylem się do tego tematu Sławka i po 80 str lektury jestem przekonany właśnie do niej. Tutaj przewazylo na tak że ta obudowa to jedna bryła i bardzo mi się podoba. Jako że plywood mam za free to zamówiłem już sobie 12mm wodoodpornego i spróbuję sam wszystko powycinac, obrobić itd. Jak już obudowa będzie to dalej poleci samo ;) Mam też w planach założyć taki temat mniej więcej: jak swiezak złożył swoją pierwszą drukarkę :) Bo niby w temacie o x3d jest wszystko z linkami ale niestety trzeba się przekopac przez cały ten temat, także tu mam taki plan:
- kupiłem se plywood, tak se wycialem (tu są plany)
- takie śrubki by się przydały
- to do tego, to do tamtego itd.
Myślę że taki temat się przyda bo już wiem co będzie ze mną przy budowie :). Także byle do weekendu, bo będzie co robić :) (no chyba że mi regle i silniki do quada wkoncu przyjdą to musi być oblot ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3778
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
bodziobsz pisze:
Właśnie miałem pytać o x3d XL :)
Wczoraj gdzieś przypadkiem właśnie dotoczyłem się do tego tematu Sławka i po 80 str lektury jestem przekonany właśnie do niej.

Też jestem "w trakcie" budowy tej drukarki, ale jak to ja... jak nie pomodzę, to chory chodzę :mrgreen: i budowa ciągnie się okrutnie :lol:
Tak dla "zobrazowania" moich "modów":

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 20:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 sie 2011, 08:59
Posty: 165
Lokalizacja: Bukowno / UK
Nie no moja też nie będzie taka jak wszystkich :D
Tylko nie wiem czy nie będzie jej za gorąco w środku jak będzie cała zamknięta? Ew mam już w głowie takie flexi rurki z świeżym powietrzem do wentylatorów :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 lis 2016, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3778
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
bodziobsz pisze:
Tylko nie wiem czy nie będzie jej za gorąco w środku jak będzie cała zamknięta?

Ciepełko, to podstawa do drukowania z ABS-u :-P

bodziobsz pisze:
Ew mam już w głowie takie flexi rurki z świeżym powietrzem do wentylatorów :)

I to jest słuszna droga :-D

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 lis 2016, 11:50 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 41
Lokalizacja: Olsztyn
Kowal pisze:
bodziobsz pisze:
Właśnie miałem pytać o x3d XL :)
Wczoraj gdzieś przypadkiem właśnie dotoczyłem się do tego tematu Sławka i po 80 str lektury jestem przekonany właśnie do niej.

Też jestem "w trakcie" budowy tej drukarki, ale jak to ja... jak nie pomodzę, to chory chodzę :mrgreen: i budowa ciągnie się okrutnie :lol:
Tak dla "zobrazowania" moich "modów":

Obrazek



Poległem na takiej konstrukcji rok temu. Nie znaczy że zrezygnowałem, ale chciałem w końcu zrobić jakieś wydruki i złożyłem w międzyczasie Prusę i3.
Problem wyszedł już po uruchomieniu, jak obciążyłem konstrukcję stolika, myślę, że dosyć solidną /spawany trójkąt z kątownika aluminiowego 20x40x2/ płytą aluminiową 8 mm /plaster miodu/ i grzałką. Pod obciążeniem skosiło się wszystko i zablokowało łożysko na tej pojedynczej nodze.
Na razie mam zabawę, ale będę musiał kiedyś się za to zabrać. Albo czwarta noga, albo sztywniejsza konstrukcja. Jest to jednak duże ramię, a w moim wypadku ok 50 cm.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 lis 2016, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3778
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
U mnie oś Z będzie na trzech prowadnicach i trzech silnikach z autopoziomowaniem silnikami :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 lis 2016, 15:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 07 paź 2013, 21:28
Posty: 41
Lokalizacja: Olsztyn
Podoba mi się ten pomysł, tylko nie bardzo pojmuję to autopoziomowanie no i podłączenie 3 silników, do jednego sterownika? da się?
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia i prosiłbym tak bardziej łopatologicznie. No bo chyba nie chodzi o programowy autoleweling?

Po krótkim przemyśleniu doszedłem do wniosku, że mógłbym dorobić tylko dodatkowo napęd na tą jedną nogę. W chwili obecnej mam oś Z napędzaną jednym silnikiem na pasek zębaty od strony 2 nóg i to wszystko bez obciążenia bardzo ładnie chodzi. Nie napisałem, że mam zrobioną przeciwwagę i jeden silnik swobodnie to porusza, brak mi tylko podparcia na trzecią nogę i wielkie dzięki za podpowiedż. Wystarczą dwa silniki a i przeróbek niewiele.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 lis 2016, 19:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3778
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
walnar pisze:
Podoba mi się ten pomysł, tylko nie bardzo pojmuję to autopoziomowanie no i podłączenie 3 silników, do jednego sterownika? da się?

Nie da się, potrzeba trzy osobne sterowniki... Oczywiście aby działał autoleweling.

walnar pisze:
Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia i prosiłbym tak bardziej łopatologicznie. No bo chyba nie chodzi o programowy autoleweling?

Wygląda to mniej więcej tak:



walnar pisze:
W chwili obecnej mam oś Z napędzaną jednym silnikiem na pasek zębaty od strony 2 nóg...

Chyba raczej prowadnic a nie nóg :mrgreen: Możesz sobie zrobić takiego "moda": http://www.thingiverse.com/thing:1860568

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.