Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 14 lis 2018, 17:08


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 77
Lokalizacja: Kętrzyn
Witam

Niedawno kupiłem drukarkę Prusa I3 od Geetech-a w wersji aluminiowej.

Może zacznę od początku... Namierzyłem drukarkę w banggood.com http://www.banggood.com/Geeetech-Alumin ... 98030.html
Jako że kurs dolara był w miarę korzystny złożyłem zamówienie 01.04.2016 i całość kosztowała mnie 1 378,30 zł. Po długim oczekiwaniu 05.05.2016 drukarka w końcu do mnie dotarła i musiałem oczywiście uiścić opłaty celne w wysokości 326,80 zł co w sumie dało 1 705,10 zł.

Drukarka była dobrze zabezpieczona więc nic nie zostało uszkodzone. W kartonie były (prawie) wszystkie części potrzebne do złożenia drukarki, zestaw precyzyjnych śrubokrętów (jakości chińskiej) oraz rozpiska elementów i ich ilość w opakowaniu co w żaden sposób nie odnosiło się do rzeczywistości :) .
Prawie wszystkich elementów było więcej niż powinno być poza jedną brakującą śrubką do endswich-a (na szczęście trzyma sie na jednej śrubce) oraz łożyskiem MR84zz do rolki paska napędowego osi Z.
Obrazek

Poradziłem sobie z tym montując zamiast rolki dwa stare łożyska z moich silników MT3510.

Rama w trakcie składania prezentuje się tak:

Obrazek

A cała drukarka prezentuje się tak:

Obrazek

Rzecz która rzuciła mnie na kolana to włącznik drukarki na kablu...

Obrazek

Zaraz po uruchomieniu drukarki kabel spadł mi za biurko i próbując go wyciągnąć pieprznął mnie prąd więc pierwsza rzeczą jaką wydrukowałem była obudowa na włącznik:

Obrazek

Po wrzuceniu konfiguracji ze strony geeetech-a drukarka od razu drukuje i to całkiem nieźle. Natomiast żeby poprawić jakość wydruku wystarczyło zmienić elementy napędzające oś Y na takie nie przenoszące ruchu prętów gwintowanych. Link do mocowań: http://www.thingiverse.com/thing:1431036

Przy okazji wydrukowałem sobie ramiona do zamocowania szpuli z filamentem nad drukarką.

Obrazek

Tu kilka wydruków po modyfikacji:

Obrazek

Obrazek

Wczoraj wysypało się łożysko paska napędowego osi X (wstawiłem tymczasowo znowu łożyska z silnika).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
MR84zz do rolek nawrotnych to nieporozumienie. Ja u siebie też takowe zastosowałem, i bardzo szybko się kończyły. Po dwóch wymianach zmieniłem konstrukcję rolek na taką że duże łożyska 608ZZ są na zewnątrz po obu stronach rolki, w środek wał 8mm na którym jest zębatka, a łożyska w drukowanych obsadach są przykręcone do ramy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 77
Lokalizacja: Kętrzyn
Miś a mógłbyś wrzucić zdjęcie tej rolki? Chyba wiem jak to powinno wyglądać ale wolałbym się upewnić. Ja chwilowo dałem łożyska 695ZZ ale pasek piłuje o uchwyt więc tak raczej nie może zostać, a wygląda to tak:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
Obrazek

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 77
Lokalizacja: Kętrzyn
Świetny obrazek ale nie bangla...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
A teraz ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 18:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 16:16
Posty: 77
Lokalizacja: Kętrzyn
Teraz OK ale u mnie raczej nie zmieszczę takiej konstrukcji. Chyba zostaje mi wytoczenie nowej rolki pod większe łożyska...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 lip 2016, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
monti pisze:
Chyba zostaje mi wytoczenie nowej rolki pod większe łożyska...
Albo wydrukuj se dwa dekle na te łożyska co masz, które zrobią Ci rant utrzymujący pasek.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 lip 2016, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 lut 2014, 09:05
Posty: 222
Lokalizacja: Gdańsk
Też zastanawiam się nad tą drukarką, jest jeszcze wersja akrylowa ale czytałem że pękają części. Tak czy inaczej fajnie, że piszesz.

_________________
Rama GEP-ZX5
XK X252
FPV RACER DUBAI 210
Mini Racer 130
FrSky X4R CPPM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lip 2016, 23:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 886
Lokalizacja: Lublin
monti pisze:
mieszczę takiej konstrukcji. Chyba zostaje mi wytoczenie nowej rolki pod więks

Minął tydzień wiec pewnie zrobiłeś to inaczej ale polecam takie rozwiązanie. Zębatka jest dostępna na pasek GT2 i MXL.
Obrazek
Zębatka GT2 tulejka 20 zębów, otwór fi 5
średnica 18 mm
średnica na zębach - 12,5 mm
na pasek 6 mm
wysokość: 9 mm
zębatka na dwóch łożyskach

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lip 2016, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9168
Lokalizacja: Bytom
A ja tego nie polecam. Takie małe łożyska nie wytrzymują obciążeń i szybko zaczynają grzechotać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sie 2016, 15:40 
Offline

Rejestracja: piątek 13 lut 2015, 00:38
Posty: 7
Też do mnie chyba przyleci ta drukarka. Czy rolka montowana na bramie nie wpływa jakoś na jej sztywność/ stabilność?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.