Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 wrz 2019, 09:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 13 cze 2016, 22:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,
Czy może przypadkiem ktoś z was zna się na takich rzeczach ? Mam problem ze sterowaniem falownikiem z programu mach3. Od strony sterownika wszystko wydaje się być w porządku - podaje napięcie 0-10V na wyjściu i steruje przekaźnikiem. Oryginalnie w ploterze falownik sterowany był przez RS485 i działał. Zmieniłem mu ustawienia CD033 i CD034 na sterowanie przez wejścia zewnętrzne, ale nie chce za nic ruszyć... Napięcie podaję na pin VI, przekaźnik steruje wejściem FOR.

Obrazek

Resztę ustawień zostawiłem chyba bez zmian - początkowo błądziłem jak przez mgłę, dopiero mnie później olśniło :lol: Ma ktoś pomysł dlaczego toto nie działa : :evil: Będę dźwięczny za każdą pomoc.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 cze 2016, 07:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1756
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jakbyś wlepił link do pdf - byłoby łatwiej :-)
Wg powyższego powinno być:
CD033=1
CD034=1

Próbowałeś go ręcznie wysterować przez piny?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 cze 2016, 08:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Ręcznie nie próbowałem, ale na wyjściu sterownika jest napięcie i przekaźnik się przełącza. Ustawienia są takie jak pisałeś, tyle jeszcze rozumiem :lol: Udało mi się ustawić od 0 całą maszyne i poległem na ustawieniu falownika i nie wiem czy z nim jest coś nie tak czy ze mną :roll: Przez RS'a działał... Instrukcje można zassać tutaj
Chyba dam potencjometr i będę robił zworę i próbował w ten sposób, tylko przestawie opcje na 0 i 0, czyli sterowanie przez operatora.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 cze 2016, 08:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1756
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ale "operator" to chyba z panelu...

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 cze 2016, 08:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2241
Lokalizacja: Warszawa
Fakt, z panelu. Chyba nie sprawdzałem czy z panelu startuje :shock:

Edit
No tak, już wiem co było nie halo :mrgreen: funkcja wejścia FOR była ustawiona na FOR zamiast na RUN, przez co przekaźnikiem ustawialem obroty a nie startowalem wrzeciona ;) teraz mam tylko problem z rozbieznością ustawień, tj w machu ustawiam 5000 a wrzeciono ma 2750-2800, i nie bardzo wiem jak to skalibrowac :roll:

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.