Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 maja 2017, 11:54


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 327 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Autor Wiadomość
Post: środa 14 gru 2016, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 854
Lokalizacja: Myślenice
MorF pisze:
Czemu masz taka duza odleglosc pomiedzy blokiem grzejnym hotendu a radiatorem?
To E3D V6 z ChRL ??

Paaanie - toż to MK8 i to tak ma :-)

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 gru 2016, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1664
Lokalizacja: Piekary Śląskie
TAK to MK8 taki kupiłem nic nie regulowałem.

Czy twoim zdaniem ma to znaczenie, a jak tak to jaki ? Jaki wpływ ma na jakość drukowania?

https://www.aliexpress.com/item/12V-0-4 ... 0.0.fMVnAO

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 gru 2016, 22:33 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8811
Lokalizacja: Bytom
Hehe, ktoś Ci chyba podpie...prowadził jedno żeberko z radiatora :lol:
Ale jak dobrze działa i się nie blokuje to nie ruszaj bo popsujesz :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 gru 2016, 22:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1664
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Też się przypatrzyłem, ale są 4 żeberka widocznie jakiś niski radiator dali, ale działa więc nie ruszam

Jedynie już przechodziłem sprawę przepychania dyszy 0,4mm w połowie drukowania się zatkała mimo stosowanego filtra piankowego na filamencie
może filament PLA zabrudzony trudno powiedzieć co było przyczyną

nie łatwa sprawa pomoczyłem dyszę w acetonie łatwiej wtedy mi było ją przepchać wyciągnąć resztki filamentu chociaż go nie rozpuszcza

no muszę zaopatrzyć w zapasowy pakiet dysz i wiertełko 0,4mm żeby nie tracić czasu tylko wymienić dyszę na nową a później się zająć się ewentualnym przepychaniem

Drukuje ktoś dyszami poniżej 0,4mm czy powyżej np. 0,5mm czy warto kupić cały pakiet dysz :?:

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 gru 2016, 23:52 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8811
Lokalizacja: Bytom
Dyszę zatkaną PLA wypala się płomieniem kuchenki gazowej. Nie próbowałem tego z PET'em, więc się nie wypowiem, ale PLA wypala się idealnie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3804
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
Hehe, ktoś Ci chyba podpie...prowadził jedno żeberko z radiatora :lol:

Żeberka można dokupić "na sztuki" RADIATOR ekstruder :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 09:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1664
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Co z dyszami drukujecie innymi rozmiarami jak 0,4mm ?
Na razie mam tylko 0,4mm więc nie mogę w tej chwili wypróbować jak to wygląda przy innych rozmiarach dysz.

Chyba do jakiś mikroskopijnych wydruków bardziej precyzyjnych, trzeba założyć 0,2 lub 0,3mm

Chociaż przy 0,3mm druk powinien być lepszy, ale bardziej problematyczny, zatykanie dyszy i czas drukowania cieńsze warstwy ale wydruk powinien być ładniejszy no coś za coś macie jakieś doświadczenia wnioski.

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 10:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 854
Lokalizacja: Myślenice
Generalnie - wszystko zależy od modelu jaki chcesz wydrukować.
Jeżeli jest to np. postać, jakiś zwierzak itp warto założyć dyszę 0,3 i zaczynać nawet od warstwy 0,08mm.
Jest jedno ale - niewielkie figurki będą się drukować kilkanaście-kilkadziesiątdziesiąt godzin.
Uzyskasz na pewno mnóstwo szczegółów (przy PLA i dookólnym mocnym nadmuchu na wydruk) ale
drukarkę trza wywalić z domu :lol:
Robiłem takie eksperymenty - po kilku wydrukach wymieniłem z powrotem z 0,3 na 0,4.
Jeszcze jedno - jeżeli nie masz naprawdę dobrego chłodzenia to szkoda walki o mega szczegółowy wydruk.

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1664
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Dzięki Jerzy
Przypuszczałem , że tak będzie, ale jak trzeba to trzeba myślę 0,3 pewnie warto mieć na stanie, poniżej tego to już lepiej dać sobie spokój

przy 0,4 też dobrze wygląda pod warunkiem że właściwa ilość filamentu idzie i temperatura ;-)

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 854
Lokalizacja: Myślenice
JR65 pisze:
przy 0,4 też dobrze wygląda pod warunkiem że właściwa ilość filamentu idzie i temperatura

Oj tam,oj tam... Miś wykręcił komplet zastawy stołowej na dyszy 0,8mm i raczel był dumny :lol:

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 17:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 14 kwie 2015, 12:13
Posty: 122
Lokalizacja: Kraina Kwitnącej Bulwy
Cześć
RAMPS 1.4 Jaką logiką jest sterowany stepstick ?
Chodzi mi o podłączenie zewnętrznego drivera w jego miejsce. Potrzebne sygnały STEP, DIR i ENABLE mogę podłączyć na 2 sposoby:
1. W sterowniku minusy wszystkich transoptorów do GND Ramps'a i 3 w/wym sygnały jako (+5V).
2. Dać (+5V) na wszystkie plusy transoptorów, a ich minusy podłączyć do Ramps'a do STEP, DIR i ENABLE.
Która metoda jest prawidłowa ? W sieci są obydwa rozwiązania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 gru 2016, 19:55 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8811
Lokalizacja: Bytom
Twój wybór. Wszystkie sygnały można negować w firmware. Ale ze strony elektronicznej lepsza jest wersja 2 (czyli wspólne +5V), bo procesor na arduino ma większą wydajność prądową (i mniejsze straty) przy sterowaniu masą.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 327 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.