Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 20:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 20 lip 2016, 08:46 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1576
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
kiepuri pisze:
Cześć,

Super drukarka. Marcin - czy na dzień dzisiejszy coś jeszcze byś zmienił w swoim Kossełku?

Co sądzicie o kitach z ali?

http://www.aliexpress.com/w/wholesale-k ... =200042003



I co dowiedziałeś się coś więcej? bo w sumie 180 dolków + koszty przesyłek, to już naprawdę sensowny pieniądz żeby sobie ot tak coś czasem wydrukować...
Przyznam że trochę na chama to pytanie, bo jeszcze nie zdążyłem się nawet rozejrzeć co i jak się je z tymi drukarkami i w sumie na gorąco wpadłem w ten temat :)

EDIT
NVM. 5min szukania i wychodzi że prusę i3 można jeszcze taniej dostać bo za połowę ceny - zakładając że chcę na szybko coś taniego co będzie jako tako działać i w trakcie używania będzie rozbudowywane/poprawiane to nie było pytania :P

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lip 2016, 15:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Kupiłem tego kossełka:
http://s.aliexpress.com/UN7FZfUb

Jestem zadowolony. Nawet bardzo. Pierwsza drukarka, trochę zabawy, nerwów, ale warto.

Jest bardzo dokladna, ale ciut za wolna.

http://imgur.com/9XAkzsK

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 09:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 753
Lokalizacja: Ruda Śląska
Panowie, pytanie dla znawców tematu ;)
czy narożniki ramy takie standardowe - plastikowe, spełniają swoją role? czy lepiej dołożyć i zakupić aluminiowe już na wstępie?
dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 gru 2014, 10:49
Posty: 124
Lokalizacja: Krakuszowice k. Gdowa
Ja mam drukowane z PLA. Nie narzekam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3754
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Właściwie wydrukowane plastiki :-P będą miały te same parametry mechaniczne co te z amelinium Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 11:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Chyba się Artu rozpedziłeś ;-)

Napisałbym raczej - poprawnie wydrukowane narożniki spełnia swoje zadanie.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3754
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Czepiasz się :-P Właściwie/poprawnie, czyli minimum 3-4 obrysy, warstwa 0,1mm, wypełnienie minimum 60% :-)

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PhantomONE... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Ale plastik jest miększy niż alu i bardziej pracuje. Mam pancerne wydruki ale widzę że przy szybkich ruchach całość się trochę chwieje, a jest solidnie poskręcana. Alu będzie raczej sztywniejsze.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 12 sie 2016, 12:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 524
Lokalizacja: Opole
Ja do mojego DIY kossela kupiłem plastikowe kornery z aliexpressu i były do dupy bo otwór na profil 2020 miał spore luzy.
Poradziłem sobie wbijając kątownik i płaskownik aluminiowy i teraz wygląda to tak:

Obrazek

Sama drukarka wyszła spora (można wydrukować fi 300mm h 340) i dla predkości powyżej 100mm/s musiałem zamocować ją do sciany.
Tak wygląda wolno stojąca (nie mam aktualnego zdjęcia ;P)

Obrazek

_________________
W użyciu:
SkyWalker 1900; http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=26&t=21985
QAV250

Odpoczywają:
Hype FW-190 (1,2m), F4U -5NL (550mm), TREX 450,FT Versa Wing, Tricopter 2.5; Beta 1400;;


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 sie 2016, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Ja też popełniłem Deltę na wzór Kossela. Profile 20x20, narożniki i kartridże drukowane z PET-G, wózki MGN12, effector aluminiowy, głowica chińczyk e3d v6 z teflonem, 32 bitowa elektronika DUE3DOM z arduino due, stepsticki 3xDRV + 1x A4988, silniki używki 0.5Nm, firmware - Repetier.

Obrazek

Tak drukuje:
Obrazek

No i jestem zadowolony z efektów:
Obrazek
Obrazek

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sie 2016, 10:17 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 kwie 2015, 20:43
Posty: 97
Bardzo ładana jakość druku!
Kilka razy podchodziłem do tematu delty, aktualnie exploatuje Pruse steel i3, ale tu z jakością jest nieco gorzej :(
Robiłeś może listę zakupową, tak jak marbalon? W szczególności mam na myśli elektronikę DUE3DOM. Próbowałem namierzyć, ale znalazłem tylko info, że jest partia prototypowa i nie ma jeszcze w oficjalnej sprzedaży.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 sie 2016, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Listy zakupowej nie robiłem, ale większość była kupowana na aliexpress, a profile w Armie.
A co do DUE3DOM to produkt Polski, na razie w fazie testów, ale jest dostępny tylko trzeba napisać maila do Twórcy.
http://fabrykator.pl/board/viewtopic.ph ... 3dom#p4129
Do delty spokojne wystarczy wersja MINI. Elektroniki te są obsługiwane zarówno przez Repetiera jak i Marlina.
Ja mam jeden z pierwszych egzemplarzy pełnej wersji (dostałem do testów), i działa bardzo OK.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 wrz 2016, 22:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 sty 2011, 17:12
Posty: 68
Lokalizacja: Jasło
Złożyłem i ja tyle że z kitu - ruszyła od strzała "jako tako" - kostka kalibracyjna 20x20x10 wyszła 20.24x20.24x10.2.
Większych wydruków póki co drukować się nie da.

Siedzę nad kalibracją i większych sukcesów nie mam.
Firmware: Marlin
MANUAL_Z_HOME_POS 291.9 - i tyle jest po G1Z1 mam faktycznie głowicę 1 mm nad stołem
Niestety już w X40 jest 1.85 a w x-40 z 1.3 to dla DELTA_SMOOTH_ROD_OFFSET równego 151
Ten parametr wydaje mi się źle zmierzony bo mierząc środka głowicy do prowadnic liniowych mam 144 - ale przy tej wartości nie jest lepiej:
dla x0 1 dla x40 0.85 dla x-40 0.5
Reszty wymiarów jestem w miarę pewien - mierzyłem kilka razy.
Krańcówki 20 mm od górnej ramy.

Ktoś coś podpowie?

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 wrz 2016, 10:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1227
Lokalizacja: Kraków
Zainstaluj repetiera :) przy G1Z0 kartka ma wchodzić ciasno ale nie drapać. Jezeli masz Marlina to musisz jeszcze przykrecac/odkręcać śruby od krańcówek przy konfiguracji (wielokrotnie).

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 wrz 2016, 13:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 sty 2011, 17:12
Posty: 68
Lokalizacja: Jasło
Póki co gwałcę Marlina. Obyło się bez większej regulacji mechanicznej endstpów. Pobawiłem się offsetami programowymi dla krańcówek.
Parę problemów po drodze było: a to nie zapisywało mi offsetu dla osi Z - problem leżał po stronie nie aktualnego firmware, potem nie mogłem okiełznać zapisu do EPROM-u - który okazał się wyłączony. Ot problemy początkującego.
Resumując za pomocą M666 - ustawiłem offsety ustawiając głowicę w takich samych odległościach przy każdej wierzy.
Za pomocą szczelinomierza odmierzyłem przesunięcia, wprowadziłem i wydaje się być ok

Żaba

Muszę coś większego wydrukować - jeśli będzie ok - full success.

Możesz mi podrzucić plik konfiguracyjy repetiera? - sprawdziłbym dla porównania

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.