Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lis 2017, 01:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 11 wrz 2016, 19:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Napisz do mnie maila. Od razu mówię, ze dopiero poznaje repetiera. P.s. dlaczego nie jesteś w stanie wydrukować czegoś większego? Pewnie nie mazz grzanego stolu. Na czym drukujesz? Tzn co dajesz na szkło?

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 wrz 2016, 20:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 sty 2011, 17:12
Posty: 70
Lokalizacja: Jasło
Wysłałem ci info na PW (@ nie znalazłem)
Tak póki co nie mam grzanego stołu.
Drukuję na żółtej taśmie tessa - po naklejeniu wcieram ją szpachelką - PLA trzyma jak oszalałe - jednak przy większych wydrukach nie zdaje to egzaminu i wydruk w 60% przypadków się odkleja.

Rozglądam się za grzanym stołem - muszę poszperać za jakimiś rozwiązaniami - bo widzę że jest tego trochę: sześciokątne, okrągłe i każde w kilku wersjach.
Do tego pojawiają mi się pytania co pod taki hotbed: nic, aluminium, sklejka ekranowana teflonem.

Masz sprawdzone rozwiązanie?

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 06:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4107
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Sebastian,, zobacz sobie Misiowe rozwiązanie podgrzewania stołu: http://www.fabrykator.pl/board/viewtopic.php?p=5062#p5062 Obrazek
Poza tym, zainstaluj sobie sprężynki "kasujące luz" na ramionach. Widać je na tym filmiku Misiowej Delty:


_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 12 wrz 2016, 18:27 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 sty 2011, 17:12
Posty: 70
Lokalizacja: Jasło
O! i to jest konkretne rozwiązanie ;-)
Możecie polecić dobre sprawdzone miejsce gdzie wytnę aluminiowy stolik?

Kalibracji ciąg dalszy - wygląda na to że chińskie sprytne rączki spartoliły długości ramion głowicy - przy teście kalibracji wychodzi że w zależności od Osi Xi Y mam różne wymiary wydruku. Błąd waha się od 0.19 do 0.5 mm. Tylko w Z jest jak należy.
Zabieram się za próbę rozwiązania tematu.

_________________
Pozdrawiam
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 06:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Mnie kolega wyciął kolko z alu PA9 o średnicy 21cm i 5mm grubości. Zamiast rezystorow GBR użyłem kwadratowej grzałki kaptonowej 150mm 140W za 26zl allegro.

Jeżeli wydruk odlazi dalej od X0Y0 to na bank dlatego ze głowica się unosi. Zamiast tesy spróbuj z biurowym klejem w sztyfcie z dodatkiem PVP. Bylem zadowolony z tego rozwiązania zanim ogarnalem grzany stół.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 06:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4107
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
flaymen pisze:
Możecie polecić dobre sprawdzone miejsce gdzie wytnę aluminiowy stolik?

Ja wycinałem w firmie HTM Water Jet.

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 19:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 831
Lokalizacja: UK - West Sussex
Mam Kossela Plus z małymi modami (och ten głośny wiatrak w głowicy... Ale da się to zmienić).
Ostatnio znalazłem spray, który w końcu pozwolił na drukowanie na zimno i ciepło, bez żadnych babrań z klejami, taśmami itp. Używałem niebieskiej 3M, ale nawet ona się nie umywa.

Obrazek

Działa tak, jak Demafix, ale trzyma też bardzo dobrze PLA na zupełnie zimnym stole, na szybie. Nie lubię osobiście żadnych taśm i innych pierduł, bo trzeba korygować wysokość Z.
Tu co najwyżej przecieram wilgotnym ręcznikiem z płynem do szyb, a co 10 wydruk dopsikuję delikatnie ślady.
I... Nastał święty spokój z klejeniem :D
Do tego ABS odpstrykuje tak, jak po Demafiksie, po ostygnięciu blatu. No mniodzio. Pojemnik jest duży 400 ml i wystarcza na miesiące.

Może komuś się przyda link, bo to kupiłem w UK: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01BVM54XI/ref=oh_aui_detailpage_o02_s00?ie=UTF8&psc=1

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 05:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4107
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Sławku, cena wyższa niż za Dimafix, więc po co przepłacać :roll: Nie każdy mieszka w dżemolandii :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 21:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1228
Lokalizacja: Kraków
Ja od siebie mogę polecić APRINTAPRO.

Dimafix jakoś mi nie "leży". Potrzebuje dużo wyższej temperatury niż APRINTAPRO.

_________________
Pozdrawiam,
Paweł

http://paweu.eu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 gru 2016, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 maja 2015, 11:33
Posty: 866
Lokalizacja: Myślenice
Może i fajny ten klej, jednak cena... Głęboki Kosmos :-(

Jerzy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 sty 2017, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 16:12
Posty: 158
Lokalizacja: Bytom
Dobra mam i ja Kossela a dokładniej tego https://pl.aliexpress.com/item/ANYCUBIC-Kossel-Delta-3D-Printer-Kossel-Linear-Guide-Rail-Delta-Printer-Version-DIY-Kit-with-tape/32567214537.html?spm=2114.13010608.0.0.t9tfE7.
Jedyny soft który udało mi sie wgrac to Marlin ale nie wiem czy dobry wybrałem bo:
- mam 2 wentylatory a kreci mi sie tylko ten na j-head. Ten chłodzacy wydruk nie działa
- testowa kostka komplenie nie przypomina kostki :( całkowicie sie to rozpieprzyło. bo wydruk sie odkleił od stołu. Jaka ma być jego temperatura podczas wydruku ?
- czy ekstruder ma pchać filamet płynnie?? bo mi czały czas powiedzmy objeżdża się


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 01:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8978
Lokalizacja: Bytom
RossiQ pisze:
Dobra mam i ja Kossela a dokładniej tego...
Ale mi Cię żal.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 09:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
A możesz misiu rozwinąć wypowiedź ? W wersji PLUS jest ok... na prowadnicach...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1917
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Rozwiń Misiu, rozwiń, bo sam się jej przyglądam, a tu takie coś...

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 sty 2017, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 16:12
Posty: 158
Lokalizacja: Bytom
Nie no mam na prowadnicach liniowych i o hotbed wiec nie powinno byc tak zle. Efektor aluminiowy. No nie mow mi ze bedzie az tak zle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.